Urmare a unei solicitări a Podul.ro. Administrația Regională de Stat a Odesei, împreună cu Administrația Militară de Stat din Odesa, instituții care au fost comasate în contextul războiului de agresiune și ocupație al Federației Ruse în Ucraina, au oferit, într-un răspuns comun, mai multe informații care reliefează atât importanța parteneriatului trilateral România-Ucraina-R.Moldova, cât și a proiectelor culturale și educative pe linia româno-ucraineană.
O bună parte dintre proiectele derulate recent, dar și de-a lungul timpului de cele două state românești, România și R.Moldova, în Ucraina, privesc îndeaproape interesele și necesitățile minorității naționale românești din regiunea Odesa și din sudul Basarabiei istorice.
Conform celor două administrații locale de stat din Odesa, investițiile românești și moldovenești care se fac, și care se vor face în viitor în regiunea ucraineană vor contribui atât la dezvoltarea infrastructurii logistice a Odesei, cât și la dezvoltarea activităților de export.
Podul.ro vă prezintă, mai jos (inclusiv foto), răspunsul comun oferit de către Administrația Regională de Stat a Odesei și Administrația Militară de Stat din Odesa:
“Asigurarea drepturilor reprezentanților popoarelor indigene, ai minorităților naționale ale regiunii pe teritoriul regiunii Odesa se realizează în conformitate cu Constituția Ucrainei și legile Ucrainei: ”Cu privire la minoritățile naționale (comunitățile) din Ucraina”, “Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, “Cu privire la Ratificarea Convenției-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale”, “Privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare”, normele și recomandările internaționale ratificate de Rada Supremă a Ucrainei și luând în considerare Recomandările de la Haga ale Înaltului Comisar al OSCE privind drepturile minorităților naționale la educație.
Regiunea Odesa este una dintre cele mai diversificate regiuni din Ucraina din punct de vedere etnic, iar conform recensământului din 2001, 32% din populație sunt reprezentanți ai comunităților naționale (minorități). Conform informațiilor din surse deschise, numărul înregistrat de asociații publice de reprezentanți ai comunității naționale românești care funcționează în regiunea Odesa este mai mare de 10. Începând cu data de 21.12.2016, în cadrul Universității de studii Umaniste de la Ismail (IDRU) funcționează Centrul de Informare al României. Dotarea Centrului a fost asigurată de Ministerul Afacerilor Externe al României și de Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Centrul de Informare al României din cadrul IDGU dispune de o bibliotecă proprie cu literatură română. Centrul oferă cursuri de limba română și organizează diverse evenimente dedicate sărbătorilor și tradițiilor românești.
De asemenea, în localitățile de reședință compactă a populației vorbitoare de limba română din sudul Ucrainei (sudul Basarabiei istorice), există și Centrele de Culturi Naționale din Ismail și Reni, care sunt finanțate din bugetul regional. Ca parte a implementării programelor de cooperare transfrontalieră între Ucraina, R. Moldova și România, există o cooperare culturală activă. De exemplu, numai în ultimii 2 ani:
– La data de 28.04.2023, la Ismail a fost deschis Centrul de colectare a tradițiilor transfrontaliere în cadrul Bibliotecii Centrale Orășenești Kotlyarevsky. Centrul este destinat coordonării activității organizațiilor publice ale comunităților naționale, precum și pentru organizarea de conferințe și alte evenimente și reuniuni. De asemenea, Centrul funcționează pentru a facilita unirea într-un singur centru cultural al acestor activități și evenimente. La deschiderea centrului au participat partenerii de proiect ucraineni și români.
– La data de 19.05.2023, la Galați (România), a avut loc un seminar dedicat consolidării mecanismelor de funcționare a clusterului turistic Cahul-Reni-Galați. La eveniment au participat reprezentanți ai Primăriei Reni, coordonatori de proiect, reprezentanți ai instituțiilor culturale, ai organizațiilor publice, organizații ale minorităților naționale și furnizori de servicii din Reni. Tema seminarului: “Implementarea drepturilor și oportunităților minorităților naționale în cadrul funcționării clusterului turistic Cahul-Reni-Galați”;
– În perioada 24-29.10.2023, membri ai grupului românesc de dansuri populare “Opincuța” ai filialei Orel a instituției municipale “Centrul de cultură și agrement” au participat la proiectul pentru etnicii români “Cultură și sentimente românești în afara țării”, desfășurat la Galați.
– În perioada 06-09.05.2024, cu asistența Centrului Regional pentru Culturi Naționale din Reni, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție online a Festivalului Internațional “Basarabia - casa noastră” dedicat Zilei Europei. La festival au participat 403 persoane din Ucraina, R. Moldova, România, Bulgaria și Kazahstan. Partea română a fost reprezentată de ansamblul “Secea Dunăreană” condus de Maria Efimov, filiala Tulcea a Uniunii Ucrainenilor din România.
– La data de 01.07.2024, pentru a 12-a oară, s-a desfășurat Festivalul-concurs internațional de copii “Dunărea este un fluviu al prieteniei”, cu participarea reprezentanților Republicii Moldova și României.
– La data de 31.08.2024 a fost organizată o excursie la Muzeul Eminescu din Botoșani (România) de către membrii ansamblului de dansuri populare “Opincuța” și a ansamblului vocal exemplar “Doruleț”, etc.
În ultimii ani, au fost implementate următoarele proiecte în regiunea Odesa:
– În temeiul Acordului de finanțare pentru Programul transnațional Dunărea, în cadrul domeniului prioritar 03 (Cultura și dezvoltarea turismului), a fost realizat proiectul “EFIGE - Complex transfrontalier”. Scopul proiectului este de a conserva și promova patrimoniul cultural și istoric prin reconstrucția unei clădiri de patrimoniu istoric local și crearea unui centru cultural pentru promovarea tradițiilor și culturilor minorităților naționale din regiune, ceea ce va îmbunătăți potențialul turistic transfrontalier al regiunii.
– În cadrul proiectului privind dezvoltarea culturii și turismului din cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, a fost realizat proiectul “VOCALIC - punerea în valoare a identității culturale și a istoriei comune pentru dezvoltarea turismului în zona de frontieră a Dunării de Jos”. Obiectivul general al proiectului este de a restaura patrimoniul cultural și identitatea popoarelor român și ucrainean în zona transfrontalieră a Dunării de Jos pentru dezvoltarea turismului.
– Conform rezultatelor din 2023, volumul exporturilor de bunuri din regiunea Odesa către România s-a ridicat la 236,4 milioane USD (13,1% din totalul exporturilor de mărfuri), iar către Republica Moldova - 58,3 milioane USD (3,2% din totalul exporturilor de mărfuri). Balanța comerțului exterior de bunuri a fost pozitivă pentru regiunea Odesa: cu România - 174,9 milioane USD, și cu Republica Moldova - 17,7 milioane USD.
Potrivit Băncii Naționale a Ucrainei, cooperarea în domeniul investițiilor cu Republica Moldova în date, arată în felul următor: până la 31.03.2024, volumul investițiilor străine directe realizate de investitori din Republica Moldova în economia regiunii Odesa se ridicat la 4,6 milioane USD. În același timp, nu au fost înregistrate investiții străine directe din România.
Problema atragerii investițiilor străine directe în regiunea Odesa este extrem de relevantă, în primul rând în contextul dezvoltării infrastructurii logistice și stimularea activităților de export. Instrumente eficiente pentru atragerea investițiilor și consolidarea cooperării între regiunile țărilor vecine este cooperarea în cadrul programelor operaționale comune ale UE pentru implementarea proiectelor de infrastructură, stabilirea de legături de afaceri între reprezentanții mediului de afaceri și asociații și uniuni sectoriale de afaceri, organizarea de misiuni comerciale etc. Astfel, regiunea Odesa cooperează activ cu România și Republica Moldova”.