Două proiecte de lege redactate împreună cu ONG-ul american International Justice Mission - al căror scop constă atât într-o combatere mai eficientă a traficului de persoane, cât și în sprijinirea victimelor infracțiunilor din acest registru - au fost adoptate de Senat, în calitate de prim for sesizat, a anunțat deputatul PNL Cristian Băcanu în cursul zilei de 10 septembrie.
"Prin L419/2024 ne asigurăm că victimele traficului de persoane nu se mai întorc în exploatare şi că reuşesc să înceapă un nou capitol din viaţă fără a fi supravegheate, controlate fizic sau emoţional. Unul dintre efectele benefice ale legii este că va creşte plafonul pentru asistenţă juridică acordată celor care au suferit în urma săvârșirii unor infracțiuni. Victimele vor primi până la 10 salarii minime pe economie, pentru asistență juridică. (...)
Prin L 420/2024, forma agravată a proxenetismului este transformată în trafic de persoane. Asta înseamnă că oricine determină o persoană majoră să practice prostituția prin constrângere, precum și oricine determină o persoană minoră, prin orice mijloc, va fi judecat pentru trafic de persoane", a informat liberalul Cristian Băcanu.
Redăm comunicatul deputatului PNL în integralitate:
"Senatul a votat azi, cu unanimitate, două proiecte de lege pe care le-am redactat împreună cu ONG-ul american International Justice Mission pentru o mai bună combatere a traficului de persoane dar şi pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor.
Este vorba de proiectele L 419 si L420, amândouă semnate alături de colegul Petre Florin Manole în vara acestui an, în numele Comisiei speciale de combatere a traficului de persoane. Să le analizăm separat.
Prin L419/2024 ne asigurăm că victimele traficului de persoane nu se mai întorc în exploatare şi că reuşesc să înceapă un nou capitol din viaţă fără a fi supravegheate, controlate fizic sau emoţional. Unul dintre efectele benefice ale legii este că va creşte plafonul pentru asistenţă juridică acordată celor care au suferit în urma săvârșirii unor infracțiuni. Victimele vor primi până la 10 salarii minime pe economie, pentru asistență juridică.
Datorită acestei legi, statul român va acorda un sprijin real, concret, victimelor traficului de persoane şi ale altor infracţiuni grave precum omorul, vătămarea corporală, rele tratamente aplicate minorului, violenţa în familie, lipsirea de libertate în mod nelegal, viol, agresiune sexuală asupra unui adult sau a unui minor, ori tortură sau pornografia infantilă.
Proiectul include următoarele măsuri:
• Drepturile prevăzute de lege vor fi aduse la cunoștința victimelor de fiecare dată când acestea vor fi audiate;
• Este extinsă plaja de infracțiuni pentru care victimele pot solicita asistență juridică și compensații financiare;
• Este eliminat termenul de 60 de zile în care victimele trebuiau să formuleze plângere penală pentru a beneficia de drepturile prevăzute de lege. De exemplu, acest termen era nerezonabil pentru victimele traficului de persoane fiind în mod constant criticat ca fiind extrem de scurt;
• Comisiile care acordă compensații sunt formate din judecători specializați în drept penal;
• Victimele nu trebuie să dovedească insolvabilitatea infractorilor;
• Datele victimelor vor fi protejate pentru a elimina supunerea acestora la riscuri evidente;
• Plafonul pentru acordarea asistenței judiciare este crescut;
• Membrii de familie ai victimelor au acces la compensație și asistență (de exemplu, în cazul unei crime). Un exemplu grăitor este cazul Caracal unde părinții Alexandrei și bunicii bunicii Luiza nu au putut beneficia de compensație din cauza legislației deficitare;
• Modalitatea prin care victimele pot solicita avans din compensația acordată pentru daunele suferite este mult mai facilă.
Prin L 420/2024, forma agravată a proxenetismului este transformată în trafic de persoane. Asta înseamnă că oricine determină o persoană majoră să practice prostituția prin constrângere, precum și oricine determină o persoană minoră, prin orice mijloc, va fi judecat pentru trafic de persoane .
Ne asigurăm astfel că pedepsele vor fi mai mari, că persoana care încalcă legea nu va putea să primească o pedeapsă cu suspendarea executării, că DIICOT va efectua urmărirea penală și trimiterea în judecată, precum și că victimele vor beneficia de protecția oferită de L 419, proiectul descris mai sus.
Vestea extraordinară pentru societate este că se va realiza combaterea unitară a criminalității organizate de către DIICOT – ca și unitate de parchet specializată în lupta contra mafiei.
Mulțumesc pentru sprijin Departamentului de Stat al SUA, Ambasadei Marii Britanii la București, Ministerului Justiției (cu care am avut o colaborare exemplară – ministrul Alina Gorghiu și secretarul de stat Mihai Pașca s-au implicat activ în susținerea proiectelor), Consilierului de Stat Valentin Vătăjelu de la Cancelaria Prim-Ministrului, președintelui Comisiei Juridice a Senatului, Cristian Țăgârlaș, care a acordat un sprijin fundamental și ONG-ului ANAIS.
Proiectele au fost dezbătute cu reprezentanți ai Parchetului General, DIICOT și CSM.
Următorul pas este ca proiectele să fie transmise la Camera Deputaților pentru a fi dezbătute și votate de colegii deputați".