Criminalii între ei. Cum și-a instaurat analfabetul Nicolae Ceaușescu controlul absolut asupra Securității, mazilindu-l pe Alexandru Drăghici și promovându-l pe… Ion Iliescu / Istorii îngropate


Criminalii între ei. Cum și-a instaurat analfabetul Nicolae Ceaușescu controlul absolut asupra Securității, mazilindu-l pe Alexandru Drăghici și promovându-l pe… Ion Iliescu / Istorii îngropate

Într-un interviu acordat Deutsche Welle (detalii AICI), istoricul și scriitorul Marius Oprea explică maniera în care dictatorul analfabet și criminal Nicolae Ceaușescu și-a impus controlul absolut asupra Securității, coordonând mazilirea vechiului său rival: Alexandru Drăghici, la rându-i criminal în masă. Sub regimul lui Ceaușescu, Securitatea a rămas o structură criminală și teroristă prin excelență.

În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă o serie de pasaje din interviul amintit: 

”Securitatea a rămas la fel de brutală în 1958, când trupele sovietice părăseau România, ca în 1948. Ulterior, în anii lui Ceaușescu, acesta a descoperit în schimb (după ce el însuși aflase că a fost urmărit, deși era devotat cauzei, participase la colectivizare și a tras chiar cu un pistol-mitralieră în săteii revoltați din satul Vadu-Roșca, județul Vrancea) că ‹Securitatea a făcut mult rău›: de fapt, îi era teamă de acest aparat și a căutat să-i limiteze puterea. Securiștii erau mai degrabă credincioși șefului de la Interne Alexandru Drăghici, programul din toamna anului 1952. Acesta a fost principalul rival al lui Ceaușescu, din ilegalitate și până la preluarea puterii în 1965, și așa a rămas. 

10458020_665035470250915_225054931184468672_n
(Istoricum și scriitorul Marius Oprea / sursa: Facebook)

Jucând cartea ‹abuzurilor Securității›, în martie-aprilie 1968 Nicolae Ceaușescu a decapitat vechea conducere și l-a înlăturat pe Drăghici din orice funcție de stat și de partid, punându-l în derâdere director la IAS Fundulea. Ca o paranteză, îmi aduc aminte o frază a lui Ceaușescu din acele împrejurări, pe care am citit-o într-o stenogramă: ‹Securitatea a fost un cal nărăvaș, pe care nimeni nu știe că îl călărească!›

Așa s-a ‹reformat› aparatul represiv, metodele au devenit mai ‹liberale›, iar Securitatea a ajuns să fie supusă integral dictatorului, care și-a făurit puterea ‹călărind-o› științific.

A venit apoi Acordul de la Helsinki din 1975, iar în Republica Socialistă trebuiau, măcar formal, respectate drepturile omului. Dar securiștii arătau adesea vechile năravuri. Uciderea inginerului Gheorghe Ursu nu eo excepție, ci simptomul unui vechi boli. Crima. Securitatea a comis mult mai multe, despre care aflăm însă cu greu, pentru că moștenitorii ei conduc România.

Ca să fie evident, spun doar că locul lui Drăghici, marele criminal al anilor '50-'60, rămas liber în Comitetul Central al PCR în martie 1968, a fost luat, la propunerea lui Ceaușescu, de cine credeți? De Ion Iliescu , cu unanimitate de voturi, și la propunerea secretarului general”.

Citiți întregul interviu AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.