Tentativa Mongoliei de a se scuza pentru refuzul de a-l aresta pe dictatorul Vladimir Putin: "Aprovizionarea cu resurse energetice rusești este esențială!"


Tentativa Mongoliei de a se scuza pentru refuzul de a-l aresta pe dictatorul Vladimir Putin: "Aprovizionarea cu resurse energetice rusești este esențială!"

Guvernul mongol și-a apărat astăzi decizia de a nu da curs mandatului de arestare emis pe numele dictatorului rus Vladimir Putin, invocând dependența energetică a Mongoliei de Rusia. 

Un purtător de cuvânt al Guvernului mongol a declarat pentru Politico că dependența energetică a Mongoliei de Rusia a făcut dificilă acționarea în temeiul mandatului Curții Penale Internaționale pentru arestarea lui Vladimir Putin pe fondul crimelor de război comise în Ucraina.

"Mongolia importă 95% din produsele sale petroliere și peste 20% din energia electrică din vecinătatea noastră imediată, care au suferit anterior întreruperi din motive tehnice. Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența noastră și a poporului nostru", a spus purtătorul de cuvânt.

Națiunea fără ieșire la mare, cu o populație de 3,3 milioane de oameni, situată între Rusia și China, menține o politică de neutralitate în relațiile sale diplomatice. În pofida faptului că este membră a CPI - instituția internațională care în luna martie a anului 2023 a emis mandatul de arestare pe numele dictatorului Vladimir Putin - Mongolia nu și-a îndeplinit obligațiile de a da curs mandatului. 

Ministerul de Externe al Ucrainei a criticat inacțiunea Mongoliei. Purtătorul de cuvânt Heorhii Tykhii a descris-o drept "o lovitură grea pentru CPI și pentru sistemul internațional de justiție penală". Tykhii a continuat spunând că "Mongolia a permis criminalului acuzat să scape de justiție, împărțind astfel responsabilitatea pentru crimele sale de război".

În timpul vizitei efectuate pe 2 septembrie în Mongolia, Putin l-a invitat pe președintele mongol Ukhnaagiin Khürelsükh la viitorul summit BRICS din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului mongol a zis că vizita dictatorului Putin se aliniază cu tradiția de a sărbători victoria din 1939 a forțelor sovietice și mongole asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol.

Experții juridici au precizat că Mongolia ar putea fi urmărită penal pentru că nu a acționat în temeiul mandatului de arestare emis de CPI. Uniunea Europeană, Ucraina și organizațiile pentru drepturile omului ceruseră anterior Mongoliei să își îndeplinească obligațiile ca stat membru al CPI și să-l aresteze pe Putin pe parcursul vizitei invocate mai sus. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.