Într-un interviu acordat miercuri publicației Gândul, președintele AUR George Simion, candidat la alegerile prezidențiale din acest an, a fost protagonistul unui nou recital de propaganda rusească. Concret, președintele AUR a condamnat decizia Parlamentului Ucrainei de a interzice activitatea organizațiilor religioase aflate în serviciul statului terorist Rusia.
Mai mult decât atât, George Simion a zis că, în viziunea lui, biserica rusă "nu face parte din organizații teroriste". Astfel, președintele AUR nu a făcut altceva decât să ignore crimele pe care hoardele ruse le-au comis și le comit în Ucraina cu binecuvântarea patriarhului rus Kirill.
De asemenea, George Simion a reluat marota prigonirii ortodocșilor români din Ucraina de către autoritățile de la Kyiv, spunând că etnicii români nu ar fi lăsați să adere la Biserica Ortodoxă Română, fără a menționa însă un aspect esențial. Amintim că Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință - instituția de stat responsabilă cu înregistrarea și oficializarea înființării de instituții de cult religios pe teritoriul Ucrainei - s-a arătat sceptică față de inițiativa Bisericii Ortodoxe Române de a înființa "Biserica Ortodoxă Română din Ucraina", dar a propus o alternativă, totalmente ignorată de candidatul AUR la alegerile prezidențiale. Mai exact, Kyivul a propus o alternativă în baza principiului paralelismului și anume de a se crea o structură specială destinată românilor în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (OCU), așa cum există una pe teritoriul României, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, destinată ucrainenilor.
"Așa cum Biserica Ortodoxă Română are un vicariat ortodox ucrainean, care cuprinde toate parohiile minorității ucrainene din România și este subordonat Patriarhului Daniel, așa și Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei (OCU) ar trebui să cuprindă un vicariat românesc, subordonat direct Întâistătătorului OCU, în care reprezentanților minorității naționale române li se va garanta deplina libertate în privința autoguvernării și respectul necondiționat pentru tradițiile lor liturgice, lingvistice și de ritual", a transmis Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Politică Etnică și Libertate de Conștiință într-un răspuns oferit în exclusivitate pentru Podul.ro.
În ceea ce privește natura criminală a bisericii ruse, colega noastră Anna Neplii a vorbit pe larg în următoarele articole:
Redăm declarațiile făcute pe subiect de George Simion în emisiunea propagandistului Marius Tucă:
Moderator: A trecut o lege prin Parlamentul Ucrainei, care spune că trebuie interzisă Biserica Ortodoxă care ține de Moscova. Tu cum vezi lucrul acesta?
George Simion: Eu cred că libertatea religioasă nu este respectată atât timp cât respectiva biserică nu face parte din organizații teroriste și altele de genul ăsta. Nu pot decât să fiu de acord cu poziția Sanctității Sale, Papa, care a condamnat acest lucru. Cred în libertatea religioasă.
Moderator: De ce crezi că statul român nu a reacționat în momentul în care Parlamentul ucrainean a dat o astfel de lege?
George Simion: În primul rând pentru că nu afectează în mod direct interesele României și după aceea pentru că diplomația românească în ultimii ani a învățat să fie cel mult reactivă. Ne caracterizează un tip de lașitate. Cred că nu asta e soluția pentru jumătate de milion de români din Ucraina, dat fiind faptul că mulți dintre ei aparțin de Patriarhia Moscovei. Cred și îi încurajez și i-am încurajat să adere la viitoarea episcopie românească de pe teritoriul Ucrainei.
Moderator: Care când va fi constituită?
George Simion: Care a fost înființată și demersurile au fost făcute. Din păcate, iar aici condamn autoritățile de la Kyiv, s-au făcut presiuni prin intermediul SBU, Serviciul Secret Ucrainean, iar cei care doreau să treacă la Patriarhia Română au fost amenințați și și-au retras acele cereri.
Moderator: De ce nu a reacționat statul român în legătură cu asta?
George Simion: Ei, aici trebuia să reacționeze și aici acuz de lașitate actualele autorități, inclusiv pe Klaus Iohannis, care nu a fost niciodată la Cernăuți, dar s-a dus de mai multe ori la Kyiv. Ce-i drept, Klaus Iohannis nici nu a promis că va merge la Cernăuți. Nici nu a menționat în 2014 când a fost ales despre Cernăuți.