Vot istoric în Parlamentul Ucrainei: a fost adoptat proiectul de lege privind interzicerea activității organizațiilor religioase afiliate Moscovei! Cum încearcă clericii aflați în serviciul Kremlinului să fenteze legislația ucraineană / Tertipul invocat de aceștia imediat după încheierea votului


Vot istoric în Parlamentul Ucrainei: a fost adoptat proiectul de lege privind interzicerea activității organizațiilor religioase afiliate Moscovei! Cum încearcă clericii aflați în serviciul Kremlinului să fenteze legislația ucraineană / Tertipul invocat de aceștia imediat după încheierea votului

Parlamentul Ucrainei a adoptat marți, în a doua lectură, proiectul de lege "cu privire la protecția ordinii constituționale în domeniul activităților organizațiilor religioase", care interzice activitatea organizațiilor religioase afiliate Rusiei. 

Proiectul de lege interzice activitatea organizațiilor religioase străine provenite dintr-un stat care este recunoscut că a efectuat acte de agresiune armată împotriva Ucrainei și/sau a ocupat temporar o parte a teritoriului ucrainean, respectiv activitatea organizațiilor religioase care au sprijinit direct sau indirect agresiunea armată împotriva Ucrainei (inclusiv prin discursuri publice ale liderilor sau ale altor organisme de conducere).

"Având în vedere că Biserica Ortodoxă Rusă este o continuare ideologică a regimului statului agresor, complice la crimele de război și crimele împotriva umanității comise în numele Federației Ruse și a ideologiei 'lumii ruse', activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse sunt interzise în Ucraina", se arată în proiectul de lege.

Activitatea organizațiilor religioase afiliate unei organizații religioase străine, a cărei activitate este interzisă în Ucraina, trebuie încetată, se mai stipulează în inițiativa legislativă. 

De asemenea, nu sunt permise relațiile, inclusiv în planul comunicării, dintre organizațiile religioase din Ucraina cu organizațiile religioase străine, ale căror activități sunt interzise prin acest proiect de lege. 

Conform proiectului de lege, o organizație religioasă care-și desfășoară activitatea în Ucraina nu poate avea centrul de management în Rusia.

Totodată, va fi instituită o comisie, care ar urma să fie independentă de puterea executivă și care va efectua atât cercetări privind existența legăturilor cu Moscova, cât și investigații referitoare la răspândirea ideologiei "lumii ruse".

Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei a fost suspectată de legături cu regimul terorist de la Kremlin pe tot parcursul războiului dus la scară largă de Rusia contra Ucrainei. Nu trebuie confundată cu Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, care este complet separată de Moscova.

Mai mulți clerici ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei au fost acuzați că au colaborat cu Rusia și au justificat agresiunea rusească, inclusiv episcopi și alți membri de rang înalt.

Peste 100 de membri ai clerului acestei biserici au fost cercetați penal de la izbucnirea războiului la scară largă și până în prezent, a comunicat biroul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) într-o declarație acordată pentru Kyiv Independent. Aproximativ 50 dintre aceștia au fost puși sub acuzare, iar sentințe s-au emis în 26 de cazuri, a mai transmis SBU.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la publicare, dar comunitățile Bisericii Ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei vor avea la dispoziție 9 luni pentru a rupe complet legăturile cu biserica rusă, a explicat parlamentarul Yaroslav Zhelezniak.

Legislația a fost susținută de 256 de parlamentari în a doua și ultima sa lectură. Împotriva proiectului de lege au votat 29 de parlamentari.

În luna mai, conform unei cercetări sociologice, 60% dintre ucraineni susțineau interzicerea activității Bisericii Ortodoxe aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei, în timp ce 82% transmiteau că nu au încredere în această biserică. (sursa: Ukrinform, Kyiv Independent, Euromaidan Press)

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Așa-zisa Biserică a Rusiei din Ucraina e cea mai mare și mai eficientă agentură FSB-istă care atacă din interior. O amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei / Anna Neplii

Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub controlul Moscovei caută deja tertipuri prin care să-și continue activitatea toxică

Merită amintit faptul că, în luna decembrie a anului 2022, Curtea Constituțională a Ucrainei a decis că bisericile Patriarhiei Moscovei trebuie să indice în denumirea lor apartenența la Rusia, însă multe biserici au continuat să-și ascundă legăturile cu statul agresor. Aceeași partitură o va uzita, din nou, biserica cu pricina. 

După votul de astăzi din Parlament, Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei (UOC-MP) a declarat că își va continua activitatea ca biserică și că orice încercare de a-i interzice funcționarea în Ucraina i-ar putea discredita pe cei din spatele acestor tentative. 

Afirmația a fost făcută de mitropolitul Klyment - șeful Departamentului de Informare și Educație al UOC-MP - într-un interviu acordat pentru publicația Hromadske. 

Mitropolitul Klyment a precizat că proiectul de lege votat astăzi în Parlament "ar putea interzice UOC-MP în Ucraina", însă UOC nu are "MP" în titulatura sa oficială. Practic, clericii afiliați Moscovei încearcă din nou să fenteze, prin tertipul titulaturii oficiale, deciziile autorităților ucrainene.

"Biserica Ortodoxă Ucraineană va continua să funcționeze ca o adevărată biserică recunoscută de majoritatea covârșitoare a credincioșilor practicanți din Ucraina și de către bisericile locale din întreaga lume. Este o chestiune obiectivă. Orice încercare de a interzice această chestiune obiectivă nu va face decât să-i discrediteze, inclusiv pe plan internațional, pe cei care vor încerca să facă asta", a spus mitropolitul Klyment.

Klyment a insistat că proiectul de lege care a fost votat astăzi de membrii Parlamentului ucrainean nu se referă la însăși entitatea bisericii, ci mai degrabă la proprietatea acesteia. 

Mitropolitul Klyment a mai pretins că "UOC nu are legături administrative cu niciun centru străin" și că "nu există un singur document ucrainean" care să confirme aceste conexiuni. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.