Zuckerberg declară că, la presiunea Washingtonului, a retrogradat și chiar cenzurat postări referitoare la pandemia COVID-19 și laptopul lui Hunter Biden. CEO-ul Meta transmite că nu va mai da curs unor astfel de solicitări din partea oficialilor americani


  • ACP
  • Aug 27, 2024 18:15
  • 660
Zuckerberg declară că, la presiunea Washingtonului, a retrogradat și chiar cenzurat postări referitoare la pandemia COVID-19 și laptopul lui Hunter Biden. CEO-ul Meta transmite că nu va mai da curs unor astfel de solicitări din partea oficialilor americani

Mark Zuckerberg, președinte și CEO al companiei de social media Meta, a declarat, pe parcursul unei scrisori adresate Comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților, că Administrația Biden a "exercitat presiuni" asupra Meta, compania mamă a Facebook, pentru a "cenzura" conținutul legat de COVID-19. 

"În 2021, înalți funcționari din Administrația Biden, inclusiv de la Casa Albă, au exercitat presiuni repetate asupra echipelor noastre timp de luni de zile pentru a cenzura anumite conținuturi legate de COVID-19, inclusiv umorul și satira, și au exprimat multă frustrare față de echipele noastre atunci când nu am fost de acord", a transmis Zuckerberg. 

El a susținut că regretă unele din deciziile luate în legătură cu solicitările Guvernului american, deoarece, în cele din urmă, a fost decizia companiei sale de a elimina orice conținut și asta în condițiile în care "presiunea guvernamentală a fost ceva greșit".

Zuckerberg a adăugat că Meta a făcut unele alegeri pe care, "cu beneficiul retrospectiv și al noilor informații", compania nu le va mai face. 

"Așa cum am spus echipelor noastre la momentul respectiv, cred cu tărie că nu ar trebui să ne compromitem standardele de conținut din cauza presiunii din partea oricărei administrații, în orice direcție - și suntem pregătiți să ripostăm dacă ceva de genul acesta se întâmplă din nou", a mai zis Zuckerberg. 

În august 2021, Facebook a declarat că a eliminat peste 20 de milioane de postări legate de COVID-19 pentru încălcarea normelor sale de conținut pe principala rețea de socializare și pe Instagram. În acel an, Casa Albă a criticat firmele de social media, inclusiv Facebook, pentru că au permis ca dezinformarea legată de coronavirus să se răspândească pe platformele lor.

Zuckerberg a mai spus, totodată, că Meta a făcut o greșeală și prin retrogradarea temporară a unui articol din New York Post despre laptopul lui Hunter Biden, în timpul alegerilor din 2020, după ce oficialii au sugerat în mod fals că acesta făcea parte dintr-o "operațiune de dezinformare rusească". 

"Între timp a devenit clar că reportajul nu a fost o dezinformare rusească și, în retrospectivă, nu ar fi trebuit să retrogradăm articolul. Ne-am schimbat politicile și procesele pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla - de exemplu, nu mai retrogradăm temporar articolele din SUA în așteptarea fact-checkerilor", a conchis Zuckerberg. 

Într-o declarație acordată publicației Politico, Casa Albă a transmis următoarele: "Când s-a confruntat cu o pandemie mortală, această administrație a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică. Poziția noastră a fost clară și consecventă: credem că societățile de tehnologie și alți actori privați ar trebui să ia în considerare efectele pe care acțiunile lor le au asupra poporului american, făcând în același timp alegeri independente cu privire la informațiile pe care le prezintă".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.