EXCLUSIV Interviu. Ruslan Biloscurschi – noul rector al Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți – oferă mai multe detalii despre prioritățile noului său mandat. Vezi ce opțiuni au studenții nord-bucovineni care doresc să învețe limba română sau să studieze în limba română. Renașterea limbii și culturii germane la Cernăuți


EXCLUSIV Interviu. Ruslan Biloscurschi – noul rector al Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți – oferă mai multe detalii despre prioritățile noului său mandat. Vezi ce opțiuni au studenții nord-bucovineni care doresc să învețe limba română sau să studieze în limba română. Renașterea limbii și culturii germane la Cernăuți

Podul.ro a realizat un interviu exclusiv cu profesorul Ruslan Biloscurschi, proaspătul rector ales al Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți. Fost decan al Facultății de Economie, domnul Biloscurschi pune mare preț pe valorificarea relațiilor internaționale academice, considerând drept o prioritate absolută studierea limbilor și a diverselor culturi în cadrul Universității. 

Deși a fost mereu un oraș multietnic și multicultural, limba și cultura germană ocupând un loc distinct în societate, Cernățiul și-a pierdut din cosmopolitismul de altădată. Astăzi, printre foarte puținele instituții academice care mai aduc aminte de vechiul oraș în care se vorbeau cel puțin 6 limbi străine este celebra Universitate Națională “Yuriy Fedkovych”. Aici, studenții au posibilitatea să se formeze ca specialiști, făurindu-și  cariere de succes. Nord-bucovinenii au o paletă largă de posibilități în ceea ce privește studiere și formare universitară, atât în limba maternă – ucraineana, cât și, în cazul anumitor facultăți, în limbile internaționale sau ale minorităților naționale, precum limba română sau limba poloneză. 

Studenții care doresc să învețe limba română sau să studieze în limba română la Universitate au câteva opțiuni la îndemână: Sala de lectură pentru limba română și Catedra de Filologie Română și Clasică. În unele cazuri, la solicitarea studenților, există posibilitatea ca unele cursuri să fie predate în limba română. De asemenea, celor care optează pentru studierea limbii și culturii germane (germanistica) la Universitatea Națională “Yuriy Fedkovych”, li se deschid nenumărate oportunități de dezvoltare atât în plan academic, cât și profesional. 

Vă invităm să citiți și să distribuiți interviul:

Podul.ro (Constantin Dicusar):Care sunt prioritățile dumneavoastră în calitate de rector în perspectiva relațiilor academice internaționale?

Ruslan Biloscurschi (rectorul Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți): Universitatea Națională “Yuriy Fedkovych” recunoaște internaționalizarea și globalizarea ca fiind valorile sale strategice și promovează în mod activ dezvoltarea relațiilor internaționale. Extinderea rețelei de parteneriate internaționale cu universități mondiale și punerea în aplicare a proiectelor comune este una dintre prioritățile Universității. 

Podul.ro: Cât de importante sunt legăturile cu centrele universitare din România și Republica Moldova și ce direcții doriți să valorificați în aceste relații?

Ruslan Biloscurschi: Universitatea Națională “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți cooperează cu 26 de instituții de învățământ superior din România și 13 instituții de învățământ superior din Republica Moldova pe baza unor acorduri de parteneriat pentru vizite de studiu. România, alături de Germania și Polonia, sunt cele trei țări cu universitățile cărora avem cele mai multe acorduri de parteneriat. Domeniile de cooperare acoperă diverse aspecte: de la mobilitatea academică și participarea la școli de vară până la programe de dublă-diplomă.

Podul.ro: Cât de importantă și accesibilă va fi, în timpul mandatului dumneavoastră de rector, inițiativa de încurajare a cursurilor în limbile străine, de studiere a limbilor străine, inclusiv a cursurilor în limba română?

Ruslan BiloscurschiToți studenții și cadrele didactice ale Universității Naționale “Yuriy Fedkovych” din Cernăuți au posibilitatea de a studia gratuit limba română la o Sala de lectură special destinată studierii acestei limbi. Universitatea dispune de un Departament/Catedră de Filologie Română și Clasică. Departamentul pregătește specialiști în următoarele domenii și specialități: “Învățământ secundar (Limba și literatura română)” și “Filologie” (Limba și literatura română și limba engleză) ” la nivel de licență și masterat. În anul 2024, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei a alocat 8 locuri finanțate de stat pentru studenții de la licență la specialitatea “Învățământ secundar (Limba și literatura română)”.

Podul.ro: Credeți că unele facultăți ale Universității ar putea să includă predarea cursurilor în limbi de circulație internațională, inclusiv română (cu excepția facultăților de limbi străine)?

Ruslan Biloscurschi:  Numărul de ore de curs desfășurate bunăoară în limba engleză la Universitate crește în fiecare an. Predarea în alte limbi, inclusiv în limba română, este posibilă la cererea studenților. 

Podul.ro:Cât de importantă credeți că este prezența elementelor de limbă și cultură germană la Universitate? Aveți în vedere anumite etape concrete pentru a facilita această renaștere a culturii germane academice de altădată ?

Ruslan Biloscurschi: Departamentul de Filologie Germanică și Traducere funcționează cu succes la Universitatea Națională “Yuriy Fedkovych”. Departamentul cooperează fructuos cu serviciile de schimb academic de limbă germană DAAD (Germania) și ÖAD (Austria), ai căror lectori (G. Knaus, M. Winkler, R. Mayer, S. Stegman, K. Laich, B. Grill, K. Brunner, J. Schorr) predau și își țin cursurile în mod tradițional la Cernăuți. Cu sprijinul German Academic Exchange Service (DAAD), departamentul organizează seminarii și masterclass-uri în germanistică, metode de predare și practica traducerii (Prof. D. Kerubim, Prof. S. Schirholz, Prof. M. Schultz, Prof. I. von der Lue, Prof. F. Zimler, Prof. K. Nord). 

Departamentul cooperează activ cu universitățile germanofone: Ludwigsburg (Germania), Augsburg (Germania), Göttingen (Germania), Universitatea Tehnică din Berlin (Germania), Klagenfurt (Austria). Sunt menținute legături strânse cu universitățile din Ucraina (Lviv, Kyiv, Odesa, Lutsk, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Vinnytsia, Khmelnytsky, Kamianets-Podilsky), Polonia (Wroclaw), România (Suceava) și Republica Cehă (Pilsen). Datorită cooperării cu Universitatea din Ludwigsburg cu sprijinul DAAD, precum și al programelor ERASMUS, ÖAD, Bosch-Stiftung, Alexander von Humboldt-Stiftung, studenții și profesorii departamentului au posibilitatea de a efectua stagii anuale în universități germane. 

Podul.ro: Vă mulțumim pentru interviu!

Ruslan Biloscurschi: Și eu vă mulțumesc!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.