Necesitatea ca Ucrainei să i se dea undă verde pentru a viza ținte situate adânc în teritoriul Rusiei. Expert militar: Operațiunea desfășurată de forțele ucrainene în regiunea Kursk ar putea accelera acest proces decizional în Occident!


Necesitatea ca Ucrainei să i se dea undă verde pentru a viza ținte situate adânc în teritoriul Rusiei. Expert militar: Operațiunea desfășurată de forțele ucrainene în regiunea Kursk ar putea accelera acest proces decizional în Occident!

Succesele înregistrate de Forțele Armate Ucrainene în regiunea Kursk ar putea accelera adoptarea unei decizii la nivelul țărilor occidentale pentru ca armele cu rază lungă pe care le-au furnizat Ucrainei - în primul rând rachetele ATACMS și Storm Shadow/Scalp - să poată fi folosite pentru efectuarea de lovituri asupra țintelor situate adânc în teritoriul Rusiei, a transmis șeful Centrului de Studii Juridice Militare, Oleksandr Musiienko, într-o analiză realizată pentru RBC-Ukraine.

Redăm afirmațiile făcute de expertul ucrainean: 

- Ucraina are o experiență pozitivă în utilizarea armelor occidentale asupra teritoriului Rusiei. Permisiunea acordată de aliați privind efectuarea de lovituri cu armele occidentale asupra zonelor de graniță ale Rusiei a ajutat la oprirea ofensivei din nordul regiunii Harkiv. După ce Forțele de Apărare Ucrainene au putut viza sistemele S-300 situate în regiunea Belgorod, numărul atacurilor asupra Harkivului și a regiunii a scăzut. Acest lucru a eliminat apariția de riscuri suplimentare. 

- Această undă verde a permis utilizarea deplină a artileriei de tun și a sistemelor HIMARS pentru a împiedica Rusia să redistribuie rapid forțele. În plus, drumul de la Shebekino (Belgorod, Rusia) la Vovchansk (Harkiv, Ucraina) - important pentru ruși din punctul de vedere al logisticii -  este sub controlul atacurilor efectuate de ucraineni. 

- De asemenea, permisiunea de a opera în zona de frontieră a ajutat la pregătirea operațiunii din regiunea Kursk. Lansarea operațiunii a fost precedată de efectuarea de lovituri asupra desfășurării și logisticii trupelor rusești din regiune.

- Succesele actuale au dat un nou impuls posibilității de a fi acordată permisiunea pentru utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune. Când există astfel de succese, mulți oameni, în special în Statele Unite, vor să fie angrenați în poveștile de succes. Vizita recentă a senatorilor americani la Kyiv și laudele lor față de ofensiva ucraineană apropie momentul acordării permisiunii. Cred că acum vor începe să facă un lobby serios în administrația SUA în privința rachetelor ATACMS și a altor chestiuni. 

CITIȚI ȘI: Aflat la Kyiv, senatorul american Lindsey Graham pune pe jar oficialii de la Kremlin prin pozițiile exprimate: Piloții de F-16 ce s-au retras din activitatea desfășurată pentru forțele NATO, îndemnați să se alăture trupelor ucrainene / "Vreau să văd o invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO!" / Limitările impuse asupra utilizării armamentului oferit Ucrainei trebuie să ia sfârșit!

- Din câte știu despre rachetele Storm Shadow, Ucraina nu se rezumă la a cere autorizația în cauză, ci și un al doilea tip de rachetă cu o rază de acțiune de 450 de kilometri. Aș sublinia că în zona ofensivei forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk, Rusia dispune de posibilități mai precare de apărare aeriană activă. Asta extinde capacitățile aviației ucrainene de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune.

- Dacă vorbim despre rachetele Storm Shadow, oferirea permisiunii va face posibilă lovirea zonelor în care sunt concentrate trupele, echipamentele și alte obiective importante rusești. Acesta este ceea ce se numește sprijin aerian pentru operațiuni – o componentă foarte importantă care ne-ar ajuta.

- Recent, Forbes a scris că, din cauza interzicerii loviturilor ATACMS asupra aerodromurilor, Ucraina ar fi pierdut o oportunitate unică de a distruge avioanele Su-34 rusești la baza Baltimor de lângă Voronezh. Și se presupune că Rusia le-a dus pe aerodromuri mai departe de graniță, ceea ce a făcut ca zona aeronavelor să fie inaccesibilă pentru rachete. 

- Dar nu cred că dacă SUA vor da undă verde, va fi vorba despre o decizie prea târzie. Trebuie să înțelegem că Rusia își retrage aeronavele, dar mai târziu le aduc înapoi mai aproape de graniță. Și trebuie să putem să lansăm lovituri asupra lor. Acest lucru va acționa și ca un factor de descurajare. Însuși dreptul de a efectua acele lovituri ar fi o chestiune benefică, oferindu-ne anumite avantaje chiar înainte de a folosi armele. Prin urmare, ne va întări postura indiferent de situație. Păcat că nu s-a întâmplat mai devreme. Cu toate acestea, e mai bine mai târziu decât niciodată! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.