Aflat la Kyiv, senatorul american Lindsey Graham pune pe jar oficialii de la Kremlin prin pozițiile exprimate: Piloții de F-16 ce s-au retras din activitatea desfășurată pentru forțele NATO, îndemnați să se alăture trupelor ucrainene / "Vreau să văd o invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO!" / Limitările impuse asupra utilizării armamentului oferit Ucrainei trebuie să ia sfârșit!


Aflat la Kyiv, senatorul american Lindsey Graham pune pe jar oficialii de la Kremlin prin pozițiile exprimate: Piloții de F-16 ce s-au retras din activitatea desfășurată pentru forțele NATO, îndemnați să se alăture trupelor ucrainene / "Vreau să văd o invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO!" / Limitările impuse asupra utilizării armamentului oferit Ucrainei trebuie să ia sfârșit!

În urma discuțiilor purtate luni la Kyiv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, senatorul american Lindsey Graham, reprezentant de marcă al Partidului Republican, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că piloții de avioane de luptă F-16 pensionați care vor să lupte pentru libertate pot fi angajați de Ucraina. Lindsey Graham s-a referit mai ales la piloții americani care s-au retras din activitate, dar a precizat că Ucraina va căuta piloți de luptă în toate țările Alianței Nord-Atlantice. 

De asemenea, senatorul american a pledat pentru ridicarea restricțiilor pe care țările occidentale le-au impus Ucrainei în ceea ce privește utilizarea de arme cu rază lungă de acțiune, măsură care a subminat capacitatea forțelor ucrainene de a viza ținte situate adânc în teritoriul Rusiei. 

Nu în cele din urmă, Lindsey Graham a menționat că are obiectivul de a-i convinge pe liderii NATO, inclusiv pe președintele Joe Biden, de a emite în acest an o invitație oficială Ucrainei de a se alătura Alianței Nord-Atlantice. Pe această temă, senatorul american a anunțat că va purta discuții chiar joi, 15 august, cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte. (urmăriți AICI o parte din conferința de presă)

Redăm cele mai relevante declarații:

Despre incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia

- Ce cred despre (operațiunea specială defensivă - n.red.) Kursk? Îndrăzneață, briliantă frumoasă! Țineți-o tot așa! Putin a început asta, dați-i un picior în fund... Permiteți-le acestor oameni (ucrainenilor - n.red.) să lupte! Oferiți-le armele de care au nevoie pentru a câștiga un război pe care nu și-l permit să-l piardă! 

Piloții NATO de F-16 ieșiți la pensie, invitați să se alăture forțelor ucrainene (în contextul în care, potrivit unui lider politic de la Kyiv, partenerii Ucrainei au promis forțelor ucrainene un număr mai mare de avioane F-16 în raport cu capacitatea, cel puțin actuală, de a antrena piloții și personalul de mentenanță)

- Când vine vorba de F-16, acestea sunt aici, hai să le folosim! Să antrenăm piloții ucraineni! (...) Și dacă ești un pilot de F-16 pensionat și vrei să lupți pentru libertate, te vor angaja aici! Aceștia (ucrainenii - n.red.) vor căuta în toate țările NATO piloți de luptă pensionați, dornici să vină să-i ajute până își vor antrena proprii piloți. Aceste avioane vor zbura mai devreme sau mai târziu și căutăm piloți care sunt dispuși să lupte pentru libertate, în timp ce Ucraina își antrenează proprii piloți.

Despre accelerarea parcursului de aderare a Ucrainei la NATO

- Mesajul meu este că trebuie să fim "all in". Iată ceea ce vreau să se întâmple în 2024: vreau să văd o invitație adresată Ucrainei de a adera la NATO. Voi lua joi cina cu noul secretar general (al NATO - n.red.) și voi vorbi despre asta. Îl rog pe președintele Biden, înainte de a pleca din funcție, să se asigure că această invitație este emisă.

Despre ridicarea restricțiilor de utilizare a armelor cu rază lungă de acțiune, pentru a fi astfel vizate mai multe obiective din Rusia

- Artileria cu rază lungă a permis Ucrainei să treacă la ofensivă și să împingă Rusia. Avioanelor F-16 trebuie să li se permită să opereze la capacitatea maximă pentru a proteja Ucraina de invazie. Așadar, limitările asupra armelor trebuie să ia sfârșit, astfel încât să arătăm Rusiei în mod clar ceea ce se întâmplă dacă continuă să încerce să distrugă Ucraina.

- Astfel, armele pe care le-am furnizat ar trebui să fie folosite la capacitatea maximă, pentru a menține această democrație și a ne asigura că supraviețuiește acestei invazii. Iar armele pe care le furnizăm nu numai că ajută Ucraina, ci îi vor descuraja pe alții. Dacă facem acest lucru în mod corect, alți agresori din întreaga lume vor avea mai puține șanse să-și invadeze vecinul. (sursa: RBC-Ukraine, X, RBC-Ukraine)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.