Analist: Operațiunea desfășurată de Ucraina în regiunea Kursk arată falsitatea declarațiilor Kremlinului privind "liniile roșii". Ce avantaje poate obține Kyivul, inclusiv din perspectivă politică, prin mutarea războiului pe teritoriul Rusiei


Analist: Operațiunea desfășurată de Ucraina în regiunea Kursk arată falsitatea declarațiilor Kremlinului privind "liniile roșii". Ce avantaje poate obține Kyivul, inclusiv din perspectivă politică, prin mutarea războiului pe teritoriul Rusiei

Efectul și scopul operațiunii desfășurate de ucraineni în Kursk ar putea fi parțial cel de a demonstra încă o dată invaliditatea argumentului privitor la "liniile roșii" ale Rusiei, a explicat Andreas Umland, analist în cadrul Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, informează Foreign Policy.

Umland a amintit despre dezbaterile ce au avut loc în repetate rânduri la Washington, Berlin și în mass-media în legătură cu posibilele "linii roșii" ale Kremlinului, a căror încălcare ar duce la declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial și a apocalipsei nucleare. Una dintre aceste "linii roșii" era cea privind extinderea războiului în Rusia și folosirea de către trupele ucrainene a armelor occidentale în aceste operațiuni. 

Analistul a subliniat că asta s-a întâmplat deja și că o parte din efectul și scopul operațiunii Kursk ar putea fi acela de a demonstra încă o dată falsitatea argumentului despre "liniile roșii" ale Rusiei.

Totodată, Umland a reliefat că operațiunea din regiunea Kursk demonstrează capacitatea Ucrainei de a fi impredictibilă, capitol la care Rusia a eșuat constant în cei peste 2 ani de război la scară largă. 

Date fiind acestea, analistul a precizat că Ucraina ar putea încerca inclusiv să schimbe narațiunea negocierilor și anume să se treacă de la un acord de tipul "pământ în schimbul păcii" la un acord din registrul "pământ pentru pământ".

Umland a mai remarcat că cele întâmplate îl pun pe Putin într-o poziție dificilă, întrucât pierderea controlului asupra unor părți din Rusia reprezintă o mare pată pentru Kremlin. În același timp, regiunile ucrainene ocupate de ruși pe care Putin dorește să le păstreze fac la rândul lor parte din "teritoriul de stat" pe care este obligat să-l apere.

Analistul a mai spus că noua strategie ucraineană poate oferi pacifiștilor din conducerea rusă o oportunitate – dacă aceștia există și au vreo influență asupra lui Putin – de a argumenta în favoarea renunțării la anexări de teritorii pentru a fi restabilită astfel integritatea teritorială a Rusiei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.