Lituania a decis: începând cu 2025, instituțiilor publice le este interzis să utilizeze echipamente chinezești. Motivele pentru care implementarea hotărârii nu e deloc facilă


Lituania a decis: începând cu 2025, instituțiilor publice le este interzis să utilizeze echipamente chinezești. Motivele pentru care implementarea hotărârii nu e deloc facilă

Începând de anul viitor, instituțiile publice lituaniene nu vor mai avea voie să folosească echipamente din "țări nedemne de încredere", a informat publicația LRT. Astfel, le va fi interzisă utilizarea de calculatoare, telefoane, camere sau drone chinezești. Implementarea deciziei poate fi însă destul de complicată.  

Calculatoarele, telefoanele și alte echipamente sunt înlocuite în prezent în aproape toate instituțiile. Reprezentanții instituționali precizează, pe de altă parte, că alternativele sunt mult mai scumpe. În cazul dronelor este cel mai dificil, nu doar din pricina prețurilor, ci și pe fondul existenței a unui număr limitat de alternative.  

Provocări pe piața dronelor

Dronele produse de Unmanned Defense Systems (UDS) au avut succes în Ucraina. Compania invocată reprezintă unul dintre cei 5 producători lituanieni cu care este de așteptat ca Ministerul Apărării al Lituaniei să încheie în curând contracte.

Inițial, Guvernul lituanian va cumpăra drone pentru Ucraina. Există, de asemenea, posibilitatea ca Forțele Armate Lituaniene să înceapă să achiziționeze aceste drone. 

Conform CEO-ului companiei UDS, Vytenis Buzas, dronele nu vor avea de respectat doar standardele NATO, ci și noua regulă care va intra în vigoare anul viitor: nicio componentă nu trebuie să vină din China.

"Ne-a luat un an și jumătate pentru a curăța complet aeronavele cu aripi fixe de componentele chinezești. Până la nivelul șuruburilor, nu mai avem produse chinezești, darămite electronice. Nu a fost ușor, dar se poate. Trebuie să investești timp și bani și, inevitabil, produsul devine mai scump", a zis Buzas. 

Din 2025, autoritățile publice vor trebui să elimine orice echipament produs de țări care, în opinia Guvernului, ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale. Cele mai multe astfel de echipamente provin din China.

Cu toate acestea, se fac excepții pentru militari. Potrivit ministrului Apărării, dronele de fabricație chineză pot fi achiziționate pentru a fi trimise în Ucraina. Totodată, se întreprind cercetări și eforturi pentru a dezvolta alternative.

Forțele armate au primit termen până în aprilie anul viitor pentru a efectua astfel de cercetări.

Problema constă în faptul că piața de drone este dominată de producătorii chinezi care oferă o gamă largă de produse: drone pentru supraveghere, filmare și fotografie. Alternativele fie sunt mult mai scumpe, fie nu pot oferi aceleași capacități tehnice.

O parte din camerele de supraveghere chinezești sunt încă în funcțiune

Ministerul de Interne și serviciile aflate sub comanda sa – Poliția, Departamentul de Pompieri și Salvare, Serviciul de Grăniceri – au eliminat treptat telefoanele, computerele, dronele și sistemele de supraveghere din China de ceva vreme. 

Însă, înlocuirea camerelor CCTV se dovedește a fi o provocare. 

"Poate că două treimi din camere au fost înlocuite de Departamentul de Poliție, dar camerele vechi chinezești sunt în continuare folosite pentru a proteja obiectivele fizice. Cu toate acestea, Departamentul de Poliție s-a angajat să le înlocuiască cât mai curând posibil", a precizat viceministrul lituanian de Interne, Arnoldas Abramavičius.

Capitala Vilnius se confruntă, la rândul ei, cu o provocare semnificativă, deoarece o treime din camerele CCTV folosite de oraș sunt fabricate de chinezi. Înlocuirea tuturor până la sfârșitul anului va fi imposibilă, a declarat directorul administrativ Adomas Bužinskas.

Mai mult, încă sunt 130 de calculatoare chinezești folosite de angajații municipali. Iar când vine vorba de reînnoirea flotei de transport public a orașului, autobuzele chinezești sunt luate întotdeauna în calcul pe lista de oferte. 

"În timpul consultărilor de piață, observăm că antreprenorii care doresc să ofere servicii de transport continuă să se întrebe dacă nu merită oare să ia în considerare produsele chinezești, deoarece acestea vor fi mai rapide, mai ieftine ș.a.m.d. Unii dintre ei se întreabă dacă ar trebui să ne uităm la autobuze din punctul de vedere al securității naționale", a precizat Bužinskas. 

Ministerul Apărării a primit, la rândul său, întrebări de la companii din sectorul privat cu privire la modul în care să facă față cazurilor în care componentele chinezești sunt pur și simplu imposibil de înlocuit. Deși este relativ ușor să identifici alternative pentru majoritatea echipamentelor, înlocuirea dronelor chinezești este atât dificilă, cât și costisitoare, au atras atenția respectivele companii. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.