Forfotă la Moscova după incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk! "Cu siguranță nu se va termina repede", spune un influent blogger militar pro-rus. Precizarea făcută de un oficial de la Kyiv


Forfotă la Moscova după incursiunea forțelor ucrainene în regiunea Kursk! "Cu siguranță nu se va termina repede", spune un influent blogger militar pro-rus. Precizarea făcută de un oficial de la Kyiv

O incursiune a forțelor ucrainene, respectiv a celor formate din voluntari ruși care luptă de partea ucraineană, într-o zonă de graniță din Rusia, începută marți, produce daune serioase Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că trupele sale au împiedicat forțele pro-Kyiv să avanseze adânc în țară, raportând în același timp că au avut de făcut față și unor atacuri aeriene peste noapte.  

"Loviturile aeriene, forțele de rachete, focul de artilerie și acțiunile active ale unităților care acoperă granița de stat în direcția Kursk au împiedicat inamicul să avanseze adânc pe teritoriul Federației Ruse", a spus ministerul. 

Bloggerii militari ruși au raportat bătălii intense, unii sugerând că Ucraina a deschis un nou front. "Luptele vor fi aprige", a spus Yuri Podolyaka, un influent blogger militar pro-rus. 

"Cu siguranță nu se va termina repede. Chiar dacă inamicul nu reușește să pătrundă (și nimeni nu va da garanții deocamdată), vor exista atacuri de artilerie și atacuri cu drone. Și în număr mare", a mai spus Yuri, preluat de Al Jazeera.

Conform unor rapoarte de la Moscova, ucrainenii au ocupat mai multe așezări în regiunea Kursk, ceea ce a forțat armata rusă să recurgă în grabă la trupele de rezervă și unitățile de aviație la graniță.

Autoritățile militare ucrainene din regiunea Sumy, de cealaltă parte a graniței față de regiunea atacată, Kursk, au declarat că forțele lor au distrus o rachetă balistică rusească, două drone și un elicopter. De asemenea, unele bloguri militare ucrainene au arătat imagini cu elicopterul distrus și alte echipamente ruse.  

Forțele rușilor care luptă de partea Ucrainei, precum Corpul Voluntar al Rusiei și Legiunea Libertatea Rusiei, au mai făcut câteva incursiuni scurte în Rusia de la începutul războiului, dar de această dată se pare că este vorba de un atac mai larg la care participă și forțele ucrainene, pentru perturbarea logisticii forțelor ruse.  

În ultimele săptămâni Rusia a înaintat câte puțin, constant, împotriva Ucrainei pe frontul de est și are trupele angajate și într-o ofensivă în direcția celui de-al doilea oraș al Ucrainei, Harkiv. Multe dintre liniile de aprovizionare care alimentează ofensiva rusă se desfășoară în apropierea zonei în care se pare că au lansat atacul trupele ucrainene.

În tot acest timp, Statul Major al Ucrainei nu a menționat nicio operațiune ofensivă ucraineană în interiorul Rusiei, deși a vorbit marți despre atacuri asupra unor zone de graniță.

În schimb, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris pe rețeaua X următoarele, ceea ce poate fi interpretat drept o confirmare indirectă a incursiunii forțelor ucrainene: "Rusia a crezut întotdeauna că își poate folosi regiunile de graniță cu impunitate pentru atacuri masive aeriene și de artilerie asupra teritoriilor suverane ale altor țări". (sursa: Al Jazeera)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.