EXCLUSIV Rușii de rând poartă responsabilitatea pentru atrocitățile kremlinului! O serie de evenimente recente care repun pe tapet acest adevăr. Ce a scos la iveală schimbul de prizonieri dintre Occident și rusia / Cum s-au bucurat cetățenii ruși obișnuiți atunci când au văzut imaginile cu un prizonier de război ucrainean ucis și dezmembrat / Anna Neplii


EXCLUSIV Rușii de rând poartă responsabilitatea pentru atrocitățile kremlinului! O serie de evenimente recente care repun pe tapet acest adevăr. Ce a scos la iveală schimbul de prizonieri dintre Occident și rusia / Cum s-au bucurat cetățenii ruși obișnuiți atunci când au văzut imaginile cu un prizonier de război ucrainean ucis și dezmembrat / Anna Neplii

Recent, internetul a fost zguduit de o fotografie înfiorătoare care prezintă una dintre multele crime de război comise de ruși. Se dovedește încă o dată că actuala agresiune la scară largă a rusiei împotriva Ucrainei nu este doar "inițiativa lui putin". putin pur și simplu întruchipează natura șovină însetată de sânge a majorității rușilor, implementând dorințele lor în politicile sale.

În timp ce rușii publică fotografii cu cadavrul dezmembrat al unui soldat ucrainean, ale cărui membre sunt aranjate în formă de svastică (ATENȚIE: în articol vor fi imagini cu puternic impact emoțional), mai mulți așa-ziși "opozanți ruși" cer Occidentului "să ridice sancțiunile împotriva rușilor de rând", respectiv ca Ucraina "să înceteze ostilitățile și să semneze un acord cu rusia".

Cele mai importante aspecte referitoare la schimbul de prizonieri dintre Occident și rusia

Pe 1 august, sub coordonarea serviciilor secrete turce, a avut loc un schimb de prizonieri între rusia și Belarus, pe de o parte, și SUA, Germania, Slovenia, Polonia și Norvegia, pe de altă parte.

În total, au fost schimbați 24 de prizonieri și doi copii din 7 țări: 10 persoane eliberate, inclusiv doi copii, s-au îndreptat spre rusia, 13 către Germania, iar 3 spre SUA.

La prima vedere, evenimentul pare pozitiv – cetățenii țărilor occidentale și unii "opozanți ruși" și-au câștigat în sfârșit libertatea.

Cu toate acestea, dacă luăm în considerare o serie de detalii, survin câteva nuanțe.

În primul rând, este vorba despre caracteristicile generale ale prizonierilor primiți de rusia. O personalitate politică rusă aflată în prezent în Ucraina a comentat următoarele:

"rusia recuperează astfel de gunoaie, ucigași și spioni din diverse țări europene și din SUA, ceea ce, fără îndoială, va duce la oameni noi care, în mod similar, vor ucide, fura și comite infracțiuni cibernetice. Iar în timpul războiului, acesta este un pericol uriaș pentru Ucraina", a spus Ilya Ponomarev într-un interviu acordat pentru Radio Liberty.

În al doilea rând, în schimbul unor oameni precum Vadim Krasikov - un agent FSB care l-a ucis în Germania pe Zelimkhan Khangoshvili, un luptător pentru independența Republicii Cecene Icikeria, rusia a renunțat în mod particular la oameni precum Paul Whelan, Kevin Link și Patrick Schebel. Pentru a le înțelege "valoarea", trebuie doar să ne uităm la biografiile lor și la circumstanțele arestării acestora. 

Paul Whelan, un fost pușcaș marin american, a călătorit în rusia în fiecare an, exprimându-și admirația pentru cultura acesteia. A învățat limba rusă și avea conturi pe rețelele sociale ruse.

Mai târziu, s-a întâlnit și s-a împrietenit cu ofițerii FSB. În 2018, unul dintre ei i-a înmânat un stick USB, iar Paul a crezut că stickul conține fotografii din vacanța lor comună. Dar în acel moment, el a fost arestat, iar FSB-ul a raportat că stickul USB conținea date secrete din sfera informațională pe care Paul le colectase ca parte a activităților de spionaj.

Kevin Link, cetățean al rusiei și Germaniei, s-a născut în Germania dintr-o mamă rusoaică și un tată ruso-german. Când avea 12 ani, familia sa s-a mutat în rusia, în Republica Adygea.

În perioada în care lumea a aflat despre atrocitățile rușilor din teritoriile ocupate din regiunea Kyiv (în special în Bucha), respectiv în aprilie 2022, Kevin, în vârstă de 17 ani, și-a exprimat admirația pentru Moscova, unde a mers la o olimpiadă. Apoi a decis să intre la Universitatea de Medicină din Moscova. Dar înainte de asta, el și mama lui s-au dus la biroul de înregistrare și înrolare militară pentru a-l elimina pe Kevin din evidențele militare. După aceea, mama lui a fost arestată pentru prima dată timp de 9 zile. Ulterior, el însuși a fost arestat sub acuzația de spionaj și transmitere de date despre o unitate militară din capitala Republicii Adygea.

Patrick Schebel, un cetățean german, a avut aproape aceeași poveste cu jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, pe care rusia a arestat-o ​​în februarie 2022 pentru că ar fi avut în posesie marijuana și pe care a schimbat-o ulterior cu "negustorul morții" Viktor Bout. Schebel a întâlnit o rusoaică și, în timpul invaziei la scară largă, a plecat în rusia. La aeroport, ar fi fost găsite în posesia sa bomboane cu marijuana, iar pe cale de consecință a fost condamnat pentru contrabandă cu droguri.

"Strategia lui putin a funcționat – a luat ostatici și au urmat negocierile. Totodată, putin le-a transmis un semnal puternic susținătorilor săi: poți otrăvi, ucide și împușca în numele lui putin și vei fi în continuare salvat. Acesta pare triumful terorismului internațional de stat", a comentat activistul ucrainean Serhiy Sternenko cu privire la situație.

În al treilea rând, dar nu mai puțin important, printre oamenii care au plecat în Occident se numără cei care se poziționează ca "opozanți ruși" și anume Vladimir Kara-Murza, Ilya Yashin și Andrey Pivovarov.

Sunt aceștia cu adevărat opozanți?

Aproape imediat după eliberare, cei trei au susținut o conferință de presă. Acest lucru a anulat efectiv eforturile Ucrainei de a susține că toți cetățenii federației ruse, nu doar putin, poartă responsabilitatea pentru agresiunea rusiei împotriva Ucrainei.

Mesajul principal al tuturor celor trei vorbitori a constat într-un apel la ridicarea sancțiunilor și a altor restricții impuse asupra rusiei și care "înrăutățesc viața rușilor".

Însă "cireașa de pe tort" a constat în lansarea de apeluri pentru a fi semnate acorduri între Ucraina și rusia. Ca o particularitate, Yashin a vorbit despre modul în care, în timpul detenției sale, "ofițerii FSB au fost destul de prietenoși și au vorbit despre călătoriile lor în zona de luptă, în timpul cărora au văzut pierderi uriașe". Menționând acest lucru, Yashin a adăugat că, având în vedere lipsa de progrese semnificative în prima linie a frontului, merită să ne așezăm la masa de negocieri pentru că "niciuna dintre părți nu are o soluție militară pentru situație".

"Masa de negocieri înseamnă încetarea ostilităților și discutarea opiniilor care se opun în prezent pe câmpul de luptă. Înțeleg că Ucraina nu va face concesii teritoriale. Dar mi se pare că asta e mai bine decât războiul. Cel puțin atunci oamenii din ambele părți care mor acum pe câmpul de luptă fără niciun progres în nicio direcție vor înceta să moară. Înțeleg că o pauză pentru putin va fi doar pregătirea pentru un nou război. Dar vreau să vă reamintesc că acordurile de la Minsk (încheiate în 2014-2015 în timpul agresiunii ruse desfășurate în estul Ucrainei - n.red.) au dat Ucrainei timp să-și pregătească armata. Datorită acestui fapt, Ucraina blochează acum ofensiva la scară largă a lui putin. Prin urmare, o pauză va oferi odihnă ambelor părți și, cel mai important, va opri vărsarea de sânge de ambele părți", a spus Yashin pentru RainTV.

Deci Yashin nici măcar nu neagă faptul că, după înghețarea războiului, următoarea agresiune rusă este inevitabilă. Mai mult, expresii precum "pierderi fără progrese semnificative în oricare direcție" pot fi interpretate astfel: "dacă rusia ar avea un succes semnificativ pe front, nu am vorbi despre negocieri".

"războiul lui putin și ce bine că rușii nu sunt ca putin"

Așadar, rușii eliberați cer eliminarea uneia dintre cele mai importante metode de luptă împotriva agresiunii militare ruse. Merită reliefat din nou, cu acest prilej, faptul că scopul sancțiunilor impuse contra rusiei este de a reduce capacitățile industriei ruse de apărare, care în prezent se extinde și funcționează non-stop. Dacă sancțiunile vor fi slăbite sau ridicate, economia rusă se va întări, permițând producerea mai multor arme și recrutarea mai multor militari. 

În plus, sancțiunile au scopul de a le demonstra cetățenilor ruși că vor primi o pedeapsă echitabilă pentru activitățile lor absolut ilegale.

Deci, cine sunt "rușii de rând"? Rușii obișnuiți sunt cei care lucrează pentru complexul militar-industrial, cei care fabrică arme, cei care lansează rachete asupra caselor civililor, cei care strâng fonduri pentru armată, cei care se înscriu în armată și torturează, violează și ucid civili ucraineni. Rușii obișnuiți merg "în vacanță" pe pământurile ucrainene ocupate, rușii obișnuiți aplaudă în timp ce rachetele zboară spre Harkiv, rușii obișnuiți strigă despre măreția rusiei la expoziții cu echipamente militare, rușii obișnuiți merg la Mariupol și fură apartamentele care au rămas intacte după atacuri, iar apoi le vând, rușii obișnuiți care trăiesc în Occident strigă despre distrugerea Ucrainei și atacă ucrainenii din străinătate.

Un rus obișnuit scrie despre cum vrea să violeze o fată ucraineană al cărei tată a murit apărând Ucraina.

Comentariul tradus în engleză

Autorul comentariului 

Comentariul original

Rușii obișnuiți sunt cei ce au tăiat un prizonier ucrainean și i-au aranjat părțile corpului în formă de zvastică, au fotografiat atrocitatea și au postat-o ​​online.

Zeci de alți ruși obișnuiți au scris comentarii aprobatoare. 

Redăm câteva exemple de astfel de comentarii scrise la postarea cu ucraineanul ucis.

Printre comentariile în care rușii exultau a fost și unul care a confirmat încă o dată că asemenea atrocități au loc în mod constant contra prizonierilor ucraineni. 

"hohol" este o etichetă denigratoare pe care rușii o folosesc referindu-se la ucraineni

Dmytro Lubinets, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, a reacționat la fotografia cu execuția militarului ucrainean.

"Având în vedere filmările îngrozitoare, am făcut un apel urgent la Comitetul Internațional al Crucii Roșii și la ONU să înregistreze o altă încălcare a drepturilor omului comisă de țara teroristă", a declarat Lubinets. 

Organizațiile internaționale au documentat deja cazuri similare de cruzime atât față de civili, cât și față de prizonierii de război ucraineni.

"Comisia Internațională Independentă de Anchetă a confirmat noi dovezi privind crimele de război și încălcările drepturilor omului comise de autoritățile ruse. Rapoartele includ cazuri de tortură, viol și deportare a copiilor. Comisia a constatat că autoritățile ruse au folosit în mod sistematic tortura în diferite tipuri de centre de detenție. Într-un caz, o femeie de 75 de ani a fost violată și supusă unui tratament crud de către un soldat rus, ceea ce s-a soldat cu răni grave", a declarat ONU pe 20 octombrie 2023.

"Comisia ONU pentru Drepturile Omului a găsit noi dovezi ale încălcărilor la scară largă și sistematice ale dreptului internațional umanitar de către trupele ruse. Acestea includ tortura împotriva civililor și a prizonierilor de război ucraineni. Un soldat a povestit experiența sa dintr-un centru de detenție din orașul Donețk, unde a a fost torturat, ceea ce a dus la oase rupte, respectiv o cangrenă la picior. El a vorbit și despre bătăi și tentative de sinucidere din cauza tratamentului crud", a informat ONU pe 15 martie 2024. 

Dar o asemenea cruzime deosebită nu este arătată de ruși doar în raport cu ucrainenii. De exemplu, pe telefoanele mercenarilor Wagner uciși în Mali, a fost găsit un videoclip în care mai mulți criminali de război ruși taie cu topoare oamenii capturați.

(sursa capturii de ecran: AICI)

Concluzii

Prin urmare, eficacitatea mașinii de război rusești este asigurată nu numai de Kremlin, ci și de cetățenii obișnuiți care participă la producția de arme, la finanțarea războiului și care execută ordinele. 

Istoria are deja exemple de națiuni considerate colectiv responsabile pentru agresiunea manifestată. De exemplu, după al Doilea Război Mondial, societatea germană a trecut printr-un proces de denazificare care a inclus nu numai pedepsirea criminalilor de război, ci și regândirea identității naționale, restabilirea justiției și compensarea victimelor. Acest exemplu arată că atrocitățile la scară largă necesită măsuri corespunzătoare și proporționale împotriva întregii națiuni, nu doar a liderilor ei, care întruchipează de fapt dorințele societale ale cetățenilor lor. Majoritatea rușilor aleg în mod conștient agresiunea față de alte națiuni. Acest lucru este ușor de confirmat de cazurile în care, chiar și locuind în țări europene și având acces la informații diversificate, rușii aleg să-l susțină în continuare pe putin.

Întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei nu numai că va reduce capacitatea capabilităților sale militare, ci va trimite și un semnal clar că nicio infracțiune nu va rămâne nepedepsită. Doar prin astfel de măsuri cuprinzătoare se poate realiza o pace durabilă și se pot preveni tragedii similare în viitor.

În caz contrar, experiența istorică arată că agresiunea rusiei nu se va limita la Ucraina. 

CITIȚI ȘI: Jocul "pacifist" al rusiei ca etapă spre un nou război. Cum au încălcat rușii "acordurile de pace", în mod constant, de-a lungul istoriei / Anna Neplii

În plus, lipsa de răspundere a rușilor va semnala tuturor criminalilor, teroriștilor și întregii "axe a răului" că aceștia își pot promova interesele prin forță și brutalitate și, cu toate acestea, vor rămâne nepedepsiți. Având în vedere că stabilitatea în lume dispare deja treptat, comunitatea internațională trebuie să acționeze decisiv pentru a preveni extinderea pe mai departe a războaielor și instaurarea de noi regimuri dictatoriale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.