Vă mai aduceți aminte de declarațiile “vojdiului/conducătorului” Voronin, care promitea integrarea în UE, dar împreună cu “soiuzu’/uniunea” Rusia-Bielorusia. Aceste promisiuni electorale sunt perpetuate și astăzi, dacă ne referim la calitatea și conținutul mass-media din Republica Moldova, în special la canalele de televiziune difuzate de 3 cei mai importanți operatori TV de la noi – Orange, Starnet și Moldotelecom (rog să examinați canalele TV din anexe).
Dacă această situație e la Chișinău, puteți să vă imaginați ce se întâmplă în Găgăuzia și în Transnistria la acest capitol. E foarte bine să avem o diversitate de canale TV, dar în ce măsură acestea corespund cu obiectivul promovării în spațiul public informațional a valorilor și dezideratelor noastre naționale, inclusiv a celor de integrare europeană?
Autoritățile actuale mereu fac referire la necesitatea stringentă de protejare a spațiului informațional și la măsurile de contracarare a războiului informațional hibrid al Federației Ruse. Ei bine, în acest caz toată responsabilitatea aparține chiar instituțiilor abilitate ale statului nostru (Parlament/comisia de profil, Guvern, Consiliul Audiovizualului, “Patriotului” nefuncțional și alte structuri guvernamentale).
Spațiul nostru informațional este infectat dramatic, în proporție de 75-80% de emisiuni și canale rusești, care propagă necontenit “modul și valorile sovietice și rusești de viață” sau așa-numitele “valorile umane și iubitoare de pace ale russkii mir/lumea rusă”. S-a ajuns până acolo ca să fie acceptat un canal rusesc cu o denumire atât de “dragă” cetățenilor noștri – “Nasha Sibiri/Siberia noastră!” (rog să vedeți în anexe grila TV de la Starnet). Poate sutele de mii de deportați basarabeni, odată cu invazia sovietică și deportările masive din 1940-1944-1946-1949 sunt “mistuiți” de nostalgia Siberiei de gheață, unde au fost omorâți, totrurați, schinjuiti și ținuți în condiții inumane, poate descendenții lor sau cei care au supraviețuit (ca prin minune) iadului sovietic stalinist au insistat să aducă tocmai din Siberaia acest canal TV?
M-am referit doar la un exemplu incredibil, din păcate acestea sunt foarte, foarte multe. Oare pentru cetățenii noștri este atât de important și relevant să cunoască care-i situația – plouă, ninge, viscolește, accidente rutiere, beții neîntrerupte, bătăi, crime, propagandă minciunoasă, depravare s.a. – prin Siberia, Magadan, Kamceatka și în întreaga Rusie? Evident, dacă ne integrăm și cu ei în UE!
O examinare exigentă ne arată că grila canalelor TV difuzate de către cei 3 operatori tocmai favorizează în cel mai direct mod propagarea nostalgiei după defunctul “sovietskii soiuz/uniunea sovietică”. Canalele de TV rusești sunt ticsite de filme și emisiuni doar despre “eroicul popor sovietic care a adus victoria în “Marele Război pentru Apărarea Patriei”, despre “bravii și oneștii” spioni, milițieni sovietici și ruși, care fac dreptate “oamenilor muncii”, despre “timpurile de aur” din perioada sovietică; e tocmai ceea ce-și dorește cel mai mult Putin – refacerea prin forța militară (dar și informațională!) a URSS-ului.
Dacă instituțiile statului, abilitate cu responsabilități în protejarea spațiului informațional național, își doresc atât de mult să ne integreze în Uniunea Europeană împreună cu Rusia și Bielorusia, atunci să se dezică deschis de retorica electorală pro-europeană, deoarece există foarte mulți cetățeni care-și doresc să vadă un alt spațiu informațional: unul cu adevărat național și pro-european.
Chiar considerați că putem să ne integrăm în UE cu "russkii mir", cu programe și canale rusești de te iau fiorii când le vizionezi și te întrebi, în mod firesc, unde, totuși, Republica Moldova se află: în Europa, în Eurasia sau în “Nasha Sibiri” și “Nasha Russia/Rusia noastră”?
Evident că nu vom fi acceptați în asemenea condiții. Uitați-vă cum au procedat Țările Baltice cu canalele TV rusești și acționați în consecință, altfel mult trâmbițata integrare europeană va fi doar o lozincă electorală, precum a fost lupta cu corupția în electoralele din 2020 și 2021! Cu instituții de stat pline de agenți ai serviciilor secrete rusești nu mai “pupăm” noi UE nici până în 2030, oricât de frumoasă și atractivă ar fi ambalată această opțiune politică.
Ce e mai important pentru securitatea statului și a spațiului nostru informațional - promovarea dezideratelor și valorilor naționale și europene sau menținerea și consolidarea mass media rusești și a “russkii mir” prin intermediul predominantelor canale rusești? Ce au să ne spună comisia de profil a Parlamentului (mai ștergeți praful de pe Codul audiovizualului, îngălbenit de atâta lipsa de monitorizare din partea acesteia!), Guvernul, Consiliul Audiovizualului, alte instituții ale statului? Cum rămâne cu implementarea efectivă a Straregiei Securității Naționale, a prevederilor legale din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova (în special art. 4, 5 și 6 – a stipulării exprese din art. 5, punctul (2), care prevede următoarele: “În cazul serviciilor de televiziune, cel puțin 50% din programele audiovizuale achiziționate de peste hotare trebuie să provină din statele membre ale Uniunii Europene, precum și din statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră”.
Cumva “Nasha Russia” (în realitate “Vasha Russia”) sau “Nasha Sibiri/Vasha Sibiri)” deja au ratificat Convenția sus-menționată?!
Este în interesul nostru național și a obiectivelor de integrare europeană perpetuarea de ani buni (inclusiv in "vremurile bune") a situației dezastruoase cu grila canalelor TV rusești (absolut majoritare), mai ales după victoria zdrobitoare a PAS-ului în 2021? Din cele 191 – 181 – 160 canale TV difuzate de Starnet, Orange și Moldtelecom selectați 70-80 de canale, dar acestea să ne reprezinte cu adevărat și să coincidă cu dezideratele noastre naționale și pro-europene, altfel, prin acțiunile (inacțiunile) guvernanților, consolidăm în mod iresponsabil numărul nostalgicilor după “Vasha Russia” sau “Vasha Sibiri”. Dacă celor de la Președinție, Parlament și Guvern le place această situație catastrofală cu canalele TV difuzate, atunci aceștia ar trebui să știe că există foarte, foarte multă lume care-și dorește sincer și cu adevărat un audiovizual național și european, exact cum prevede și Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova!
La treabă și fapte concrete, nu doar vorbe!