EXCLUSIV Scenariul negocierilor de pace. Anatol Șalaru: "Nu cred că Zelenski poate ceda teritorii. Nu are acest drept!"


EXCLUSIV Scenariul negocierilor de pace. Anatol Șalaru: "Nu cred că Zelenski poate ceda teritorii. Nu are acest drept!"

"Nu cred că Zelenski poate ceda teritorii din Ucraina. Nu are acest drept!", a declarat Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în R. Moldova. Declarația făcută de Anatol Șalaru a venit în contextul în care se discută mai frecvent în ultima vreme, la nivel oficial, despre desfășurarea de negocieri de pace în contextul războiului la scară largă pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei. 

Fostul ministru a vorbit și despre ipoteza în care presiunea publică va crește asupra președintelui Volodimir Zelenski din partea societății ucrainene pentru a accepta o serie de concesii teritoriale față de Rusia cu scopul de a se pune capăt războiului. 

"Da, oamenii sunt obosiți de război, oamenii sunt speriați, le-au fost omorâți copii, vecini, rude, dar în situații de criză, în situații ca aceasta, poporul e un sfătuitor prost, căci majoritatea se bazează pe emoții, pe frică, pe spaimă, să nu piardă el casa, să nu piardă mașina, pământul din spatele casei. Deciziile importante nu le ia poporul în momentele de criză. Deciziile le iau liderii puternici. De aceea au și rămas în istorie conducători, oameni puternici care au luat decizii nepopulare în momentele grele", a punctat Anatol Șalaru, dând exemplul fostului premier britanic Winston Churchill. 

Fostul ministru s-a referit prin declarația de mai sus și la situația în care se va organiza un referendum constituțional în Ucraina pe tema rezultatului eventualelor negocieri de pace. 

Declarațiile au fost făcute pe parcursul ediției din data de 1 august a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. 

Nicolae Chicu: Am văzut că în ultimele zile se discută tot mai des despre negocieri de pace în viitorul apropiat, iar Zelenski spune că până în noiembrie va fi gata un nou plan pentru pace. Cu ce va fi diferit față de actualul plan pe care l-a propus? Vor fi incluse eventual anumite concesii? 

Anatol Șalaru: Nu cred că Zelenski poate ceda teritorii. Nu are acest drept! 

Nicolae Chicu: Ce ar însemna însă un nou plan?

Anatol Șalaru: Ar putea să însemne o anumită perioadă de tranziție pentru anumite teritorii. Așa mă gândesc. În rest, Zelenski nu poate să accepte un plan pe care-l propune Putin și care înseamnă că el trebuie să mai cedeze din teritorii, pentru ca aceste cinci regiuni ucrainene să fie toate, complet, în componența Rusiei. Ceea ce cere Putin e o aberație. Iar Zelenski nu poate să facă acest lucru, nu poate ceda. 

Nicolae Chicu: Vedeam niște sondaje din Ucraina care spuneau că în jur de 32% dintre ucraineni ar accepta anumite concesii doar pentru a fi pus stop acestui război. Numărul lor s-a triplat într-un an. Tactica lui Putin, ca prin distrugere, prin tortură, să convingă ucrainenii să îi ceară lui Zelenski cedări teritoriale doar pentru a opri războiul pare că are un anumit succes.

Anatol Șalaru: Așa este. E o presiune psihologică asupra cetățenilor ucraineni. 

Nicolae Chicu: Ei nu mai vor să moară și ar accepta deja și cedări. 

Anatol Șalaru: Ar accepta, dar nu orice. De exemplu, dacă îl întrebi: "Tu ești de acord să dai casa ta?"... Vor să cedeze de undeva din depărtare, poate din Donbas, eventual o demilitarizare a Crimeei și o administrație comună, cum se vorbea, dar chiar dacă Zelenski ar fi de acord, el nu poate să o facă. Iar referendumul este doar consultativ. Nici acești oameni nu pot să facă nimic, nu pot să schimbe nimic, pentru că există Constituția Ucrainei, iar Ucraina are tot sprijinul necesar în prezent pentru a opri invazia rusă. Și, treptat, se erodează și imaginea lui Putin, iar capacitatea economică a Rusiei nu corespunde ambițiilor politice și militare ale lui Putin. Atunci când începi un război cu cineva, iar în cazul de față nu a început doar un război cu Ucraina, cu și cu lumea civilizată, trebuie să ai și capacitatea economică necesară care să corespundă ambițiilor, dar și capacității economice a adversarului. Așadar, dacă noi vorbim acum de capacitatea economică, de PIB-ul UE, de PIB-ul Rusiei, de numărul de militari, de armată, de armament, noi vedem că Rusia este în inferioritate numerică crasă. Așadar, Rusia nu are nicio capacitate. Deocamdată, atât timp cât Occidentul, cât NATO nu a decis să se implice și nu se implică, ci doar ajută Ucraina, el mai rezistă. Dar cum rezistă Putin? Ați văzut că timp de 2 ani de zile a ocupat un sat. Ce au făcut ei? Cât s-au deplasat în ultima perioadă (avansul trupelor ruse - n.red.)? Astăzi, Rusia nu are capacitatea să spună că "noi, în 2 săptămâni, luăm Ucraina". Desigur, Putin amenință cu arma nucleară. Mă uitam că analiștii au calculat că în ultimii 2 ani, de 85 de ori au amenințat cu un război nuclear diferite persoane din Rusia. Asta înseamnă că ei deja sunt disperați. Dar nu vor merge la un război nuclear, fiindcă pe Putin îl aranjează situația de astăzi, îl aranjează acest război, fiindcă datorită războiului se menține la putere. 

Nicolae Chicu: Primarul Kyivului, Klitschko, spunea că la o eventuală înțelegere va trebui ca Zelenski să facă referendum, adică orice tip de opțiune pe care o va avea, va trebui să o supună referendumului, pentru că situația este deja destul de tensionată în Ucraina. Viitorul politic al lui Zelenski va fi mort. 

Anatol Șalaru: Viitorul politic al lui Zelenski nu contează. Contează Ucraina și contează ca Ucraina să rămână în frontierele anului 1991 și să rămână liberă, independentă, suverană și puternică. Klitschko a spus multe prostii la viața lui, dar în cazul de față el are dreptate, pentru că este nevoie de un referendum constituțional (pentru a fi impuse concesii teritoriale - n.red.). Nu poate Zelenski să ia o decizie prin care să anuleze Constituția. Ucraina este stat unitar, are frontierele ei, iar nimeni nu le poate schimba. Le poate schimba doar un referendum constituțional (...), fiindcă această tranzacție trebuie să fie recunoscută internațional. Iar Ucraina nu va recunoaște niciodată. Chiar dacă se semnează un armistițiu pe o perioadă de 1 an sau 2 ani, el va fi în favoarea Rusiei, nu în favoarea Ucrainei. Și acest armistițiu nu înseamnă că Ucraina renunță la teritorii. Nu vor ceda ucrainenii. Da, oamenii sunt obosiți de război, oamenii sunt speriați, le-au fost omorâți copii, vecini, rude, dar în situații de criză, în situații ca aceasta, poporul e un sfătuitor prost, căci majoritatea se bazează pe emoții, pe frică, pe spaimă, să nu piardă el casa, să nu piardă mașina, pământul din spatele casei. Deciziile importante nu le ia poporul în momentele de criză. Deciziile le iau liderii puternici. De aceea au și rămas în istorie conducători, oameni puternici care au luat decizii nepopulare în momentele grele. 

Nicolae Chicu: Da, cu riscul de a-și distruge cariera ulterior. 

Anatol Șalaru: Da, ați văzut ce a făcut Churchill. A câștigat războiul și a pierdut alegerile după război. 

Vedeți video: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.