Foametea din Cuba atinge cote paroxistice conform celui mai recent studiu sociologic. Cum o duc oamenii din țara exponenților comunismului, Castro și Guevara, pe care stânga occidentală îi idolatrizează


  • ACP
  • Aug 1, 2024 17:10
  • 1083
Foametea din Cuba atinge cote paroxistice conform celui mai recent studiu sociologic. Cum o duc oamenii din țara exponenților comunismului, Castro și Guevara, pe care stânga occidentală îi idolatrizează

Un studiu recent referitor la situația din Cuba, realizat de Observatorul Cubanez al Drepturilor Omului (OCDH), o organizație independentă ce are sediul la Madrid, arată cum au ajuns să trăiască oamenii din țara celor mai simpatizați exponenți ai comunismului în Occident - Fidel Castro și Che Guevara.  

Studiul intitulat "starea drepturilor sociale în Cuba" afirmă că în anul 2024 aproximativ 90% din populația insulei conduse de comuniști trăiește în condiții de "sărăcie extremă" și că 86% dintre gospodăriile cubaneze sunt "la limita supraviețuirii". 

De asemenea, 61% dintre cubanezii intervievați nu au nici măcar suficienți bani "pentru a cumpăra elementele esențiale pentru a supraviețui", iar dacă ar avea acești bani, nu prea ar avea ce să cumpere în țara în care oamenii nu prea mai știu cum se trăiește fără să se lupte pentru fiecare bucățică de pâine.  

72% dintre cei chestionați consideră că cea mai mare problemă este criza alimentară. De asemenea, doar 15% reușesc să mănânce trei mese pe zi în mod regulat, în condițiile în care lipsa banilor se adaugă penuriei de alimente. 

Astfel, la începutul anului, autoritățile cubaneze au fost nevoite, pentru prima dată, să solicite asistență urgentă de la Programul Alimentar Mondial cu scopul de a putea furniza măcar lapte pentru copiii sub 7 ani.  

Întreruperile zilnice, de lungă durată, în livrarea energiei electrice, urmate de costul mărit al vieții, salariile mici, corupția și starea de sănătate urmează în ordinea grijilor pe care le au cubanezii, conform studiului. Salariile cubanezilor, care erau oricum foarte mici, au devenit caricaturale față de prețuri, în condițiile în care rata inflației a explodat la trei cifre. 

"Deprecierea crescândă a pesoului cubanez a lovit puternic marea majoritate a gospodăriilor. Și deși remitențele familiei au o influență pozitivă considerabilă asupra gospodăriilor care le primesc (care reprezintă doar 24% din populație), penuria sau creșterea prețului produselor și serviciilor de bază limitează și aceste familii", se arată în raport.  

Criza economică a lovit dur și sistemul medical, statul neavând resurse să importe ori să producă medicamente, să susțină spitalele ajunse în paragină ori să le asigure celelalte provizii necesare.  

Singurii care trăiesc mai confortabil sunt membrii nomenclaturii comuniste și cei care primesc ajutoare în bani de la rudele care au reușit să plece în străinătate, bani care le permit să aibă acces măcar la produsele de bază din magazinele din sectorul non-statal, care se vând la prețuri mult mai mari decât cele din magazinele de stat. Cei care suferă cel mai mult din cauza lipsei banilor și a penuriei de alimente și medicamente sunt bătrânii. Totodată, cei mai mulți care suferă, deoarece nu au rude în străinătate care să îi ajute, sunt cubanezii de culoare.  

Toată această situație face previzibil rezultatul care indică faptul că 91% din cubanezi dezaprobă "managementul economic și social al guvernului", în timp ce doar 4% l-au evaluat ca fiind "favorabil". Pe de altă parte, 3% consideră că actualul model cubanez "ar trebui să fie referința pentru dezvoltarea viitoare". (sursa: El Pais)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.