Complicitatea sinistră de la SNSPA. Un demers al studentelor de a opri abuzurile sexuale a fost deturnat pervers de colegii abuzatorului Alfred Bulai / „Cei care au permis și au ascuns abuzurile sexuale de la SNSPA sunt la fel de vinovați” / Feminista Mihaela Miroiu susține că n-a știut despre hărțuirea studentelor: „Am auzit zvonuri vagi”


Complicitatea sinistră de la SNSPA. Un demers al studentelor de a opri abuzurile sexuale a fost deturnat pervers de colegii abuzatorului Alfred Bulai / „Cei care au permis și au ascuns abuzurile sexuale de la SNSPA sunt la fel de vinovați” / Feminista Mihaela Miroiu susține că n-a știut despre hărțuirea studentelor:  „Am auzit zvonuri vagi”

Deputatul USR Claudiu Năsui, dar și alți comentatori cunoscuți în spațiul public opinează că și cei care au știut despre ororile petrecute la Școala Națională de Studii Politice și Administrative - SNSPA - sunt la „fel de vinovați” ca și prăduitorii incriminați ca urmare a curajului unor victime, foste studente ale instituției menționate, de a dezvălui abuzurile îndurate ani de zile, într-o serie de mărturii pentru publicația independentă snoop.ro.

Context. Cel puțin 18 victime și martori au dezvăluit publicației independente Snoop comportamentul indecent și abuziv al cunoscutului profesor Alfred Bulai, care s-a manifestat astfel vreme de cel puțin 20 de ani de când este cadru didactic la SNSPA, dar și anterior ocupării acestei poziții. Din mărturii rezultă însă că Bulai nu este singurul profesor cu asemenea apucături.

Și chiar dacă în ultimii ani au existat aluzii clare, mărturii șoptite sub rezerva anonimatului și unele încercări de a dezvălui public acest comportament revoltător, totul s-a împotmolit la un moment dat. 

Despre asta a scris și jurnalista Carmen Dumitrescu, fostă studentă la SNSPA și o bună cunoscătoare a culiselor acestui scandal, arătând de ce un demers jurnalistic în acest sens întreprins anterior de ea nu a avut sorți de izbândă. PODUL a preluat precizările ei AICI

„Acum vreo cinci ani am încercat să iau legătura cu fostele colege care îmi mărturisiseră atunci că au fost abuzate. Cele pe care le-am putut aborda au spus că nu vor să își amintească. Și că, până la urmă, nu va face nimeni nimic, pentru că despre ăștia doi știau toți (al doilea e sociologul pesedist Marius Pieleanu, n.red.). Toți știau! Băi, știau de vreo 20 de ani, cel puțin. Și nimeni n-a făcut nimic. Ba chiar îmi amintesc că mi s-a argumentat că Bulai se însurase cu o studentă de-a lui și avea porniri din astea dintotdeauna. Sigur, dacă conducerea universității ar fi ascultat zecile, ba îndrăznesc să spun, sutele de mărturii despre comportamentul inadecvat al celor doi profesori, fetele acelea pe care azi le vedem în investigația Snoop n-ar fi fost obligate să trăiască cu traumele pe care le au”, a precizat Carmen Dumitrescu. Dezvăluirile sale le puteți citi integral AICI.

Dezvăluirile SNOOP pot fi citite AICI.

Profesorul Bulai și-a depus cerere de pensionare din SNSPA în ziua apariției investigației jurnalistice a Snoop.ro și după ce poliția a anunțat că deschide dosar penal.

„Când un prădător sexual abuzează de o studentă, e oribil. Când același prădător sexual o face timp de 30 de ani, acoperit de cei din jurul lui care știau ce face, e abominabil. Cei care au permis și au ascuns abuzurile sexuale de la SNSPA sunt la fel de vinovați”, a precizat deputatul Claudiu Năsui, fără a nominaliza însă potențialii vinovați. 

Profesorul Adrian Papahagi, conferențiar la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, face referire chiar la cunoscuta activistă feministă Mihaela Miroiu, de asemenea, cadru didactic și conducător de doctorat la SNSPA, deci colegă cu infamul Bulai, dar și la Marius Pieleanu (sociologul de casă al partidelor aflate la putere) și la Remus Pricopie, actualul rector al SNSPA, fost ministru al Educației în guvernului lui Victor Ponta (între 2012 și 2014).

De altfel, și Alfred Bulai a combinat catedra cu politica, ajungând să ocupe chiar funcția de secretar de stat în guvernul lui Călin Popescu Tăriceanu (2006-20028).

„După profesorul în fustiță, cel surprins fără pantaloni. Chiar la SNSPA, sub nasul feministelor Mihaelei Miroiu, care n-au vrut sau n-au știut să recunoască "masculinitatea toxică" din ograda lor. Nici Pieleanu, Pârvulescu, Pricopie habar n-aveau cu ce se ocupă Bulai. Toți își vor vedea în continuare senini de (e)misiunile lor, în timp ce moșulețul libidinos își va ronțăi pensia universitară, sau poate chiar specială”, scrie Papahagi într-o postare pe Facebook.

Până la ora redactării acestui material, profesoara Mihaela Miroiu nu a avut vreo reacție publică pe acest subiect, preferând să comenteze pe pagina sa de Facebook alte teme, cum ar fi aurul olimpic al lui David Popovici (postare la care i se cere, repetat, în comentarii să exprime un punct de vedere despre abuzurile colegului Alfred Bulai).

UPDATE, ora 11.00. La distanță de 24 de ore de la apariția dezvăluirilor și după ce zeci de persoane i-au cerut repetat să exprime un punct de vedere, feminista Mihaela Miroiu postează, pe Facebook, un text în care susține că „niciuna dintre studente” nu i-a spus nimic și că din 2021 s-a pensionat, motiv pentru care nu mai face parte din corpul didactic al SNSPA. 

Redăm precizările profesoarei Miroiu, sub rezerva că e imposibil să nu fi știut chiar nimic despre gesturile lui Bulai atâta timp cât un demers al studentelor de a bloca agresiunile sexuale avusese loc în 2017 (chiar să nu le întrebi și tu de ce fac un asemenea gest? - detalii mai jos despre demersul studentelor):

"Toți știau. Și nu a făcut nimic" (Cazul Bulai)

Dacă e adevărat că noi profesorii și conducerea facultății și universității știam la ce traume sunt supuse studentele și până la ce grad de mizerie morală ajunge un coleg, suntem colectiv vinovați. 

Desigur că mulți nu mă veți crede că prima plângere clară și informată despre acest subiect a avut loc ieri, cu ocazia publicării anchetei jurnalistice. Înmărmuritoare. Devastatoare. În ceea ce mă privește, niciuna dintre studente nu mi-a spus nimic. Și niciunul dintre colegii lor, cei care știau prin ce trec victimele. Cu mulți ani în urmă am auzit zvonuri vagi, departe de ceea ce am văzut în înregistrări. Se refereau la glume nepotrivite cu mediul academic. Am dat atenție și am solicitat o informare clară și plângere cărora să le dăm curs. Între altele, au existat plângeri într-un alt caz, au fost documentate și li s-a dat curs în Comisia de Etică. Nu a fost formulată nicio plângere, orală sau scrisă, în acest caz. Până ieri. 

În urmă cu 19 ani (iunie, 2005) am construit împreună cu Daniela Cutaș și Liviu Andreescu un cod de etică universitară pornind de la două surse: coduri ale universităților internaționale de prestigiu și rezultatele unei cercetări despre starea eticii în universitățile românești (am inclus 13 universități), respectiv la firul ierbii. La acel moment universitățile aveau fie coduri vagi, fie nu aveau deloc. Hărțuirea, în particular hărțuirea sexuală nu erau prevăzute în coduri. În iunie 2005 ministrul Miclea a aprobat acest demers și a dat Ordin de ministru ca fiecare universitate să aibă astfel de cod și comisii corect alcătuite reprezentativ. Oricine poate avea acces la acest cod. 

Greșeala de fond este aceea că nu s-au practicat inițieri în conținutul Codului și Cartei universitare făcute de către profesori (ocazie cu care se informează și ei) cu studenții, masteranzii și doctoranzii din anul I, astfel încât ei să își cunoască bine drepturile și limitările. Să știe clar ce trebuie să facă în caz de abuz de putere. Sper că această eroare care costă dureros pe cei afectați o să fie îndreptată măcar de acum încolo. 

În anul 2021 Centrul Filia a făcut o cercetare pe tema hărțuirii în universitățile din România. Și a constatat că 1/3 dintre studente au avut astfel de experiențe. Au elaborat un document cu prevederi mult mai detaliate legate de situațiile de hărțuire. Acest document nu a fost încă adoptat. Sper că va fi. În procedură de urgență.

În ceea ce mă privește, am trecut printr-o tentativă de viol făcută de un profesor când am terminat anul I de facultate. Și prin alte întâmplări umilitoare de aceeași natură. Numai că atunci nu mă apăra nicio lege și niciun cod de etică. Mai mult, eram învinuită eu pentru ceea ce s-a întâmplat. Este o mare traumă pe care atunci o resimțeam ca vinovăție proprie. 

La ora actuală (respectiv după 2004) legile, Carta, codurile au aceste prevederi. Este foarte important să fie cunoscute astfel încât victimele (sau martorii) să facă plângeri își caute cât mai repede dreptatea. Să nu se ajungă la o situație endemică, așa cum s-a întâmplat în acest caz.

PS În anul 2021 m-am pensionat. Prin urmare, nu mai fac parte din corpul profesoral. Asta nu înseamnă deloc că nu mă mai interesează.

Între timp, am actualizat subiectul: Scandalul de la SNSPA ia amploare. Ce oroare! O fostă studentă eminentă a dezvăluit atitudinea complice a feministei Mihaela Miroiu cu profesorii abuzatori, arătând că i-a cerut, disperată, ajutorul când era hărțuită de sociologul PSD Marius Pieleanu / Replica reputatei profesoare a lăsat-o fără cuvinte

Snoop dezvăluie, de asemenea, o altă situația strigătoare la cer care relevă complicitatea colegilor lui Bulai: sute de studente de la SNSPA au încercat, în 2017, să schimbe, printr-o strângere masivă de semnături, codul de etică al SNSPA pentru a descuraja hărțuirile sexuale, dar demersul lor a fost blocat pervers de universitate. 

Culmea demenței prăduitorului, abuzivul Bulai a fost unul din cei șapte membri din Senatul SNSPA care au semnat documentul cu modificările Codului propuse de studentele grupului informal Inițiativa AS. Fetele au reușit să strângă atunci peste 600 de semnături pentru o politică universitară privind prevenirea și combaterea hărţuirii sexuale, arată Snoop.

„Mulți dintre profesori „păreau încântați de idee, (…), dar de fapt era doar o chestie de fațadă”, își amintește ea. Inclusiv Alfred Bulai le-a primit la cursul său, a semnat documentul și le-a lăudat în fața colegilor.”, mai scrie Snoop.

„Studentele doreau introducerea în Cod a unor sancţiuni corespunzătoare pentru hărţuire sexuală, măsuri clare în caz că apar astfel de cazuri, un ghid pentru studenți, campanii de prevenire şi consiliere psihologică gratuită pentru victime. 

Mulți dintre profesori „păreau încântați de idee, (…), dar de fapt era doar o chestie de fațadă”, își amintește Adela Alexandru, una dintre studentele care s-au implicat în această inițiativă, citată de Snoop. 

Studentele au depus cu greu propunerea și semnăturile la secretariatul Senatului. Un membru al personalului administrativ le-a spus: „Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări”, își amintește Adela Alexandru, astăzi expertă în egalitate de gen la Centrul Filia. Adela a fost studenta lui Alfred Bulai în perioada 2015-2018. Detalii AICI.

Un mesaj de revoltă a fost publicat și de Elena Lasconi, lidera USR:

„Afară de la catedră! 

Vieți distruse, traume, umilințe și un comportament abuziv. Asta au primit zeci de generații de fete din partea unui profesor de la SNSPA, a cărui misiune era să le învețe sociologie. 

Cazul profesorului Bulai de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală este genul de situație care nu poate lăsa loc de interpretări. Investigația Snoop este clară. 

Nu e timp de pierdut. 

De aceea, colegii mei parlamentari au cerut deja conducerii SNSPA să spună câte plângeri care acuză fapte de hărțuire sexuală sau agresiune sexuală au fost înregistrate în ultimii 10 ani, câte dintre acestea au fost admise, care au fost sancțiunile aplicate și ce măsuri au fost luate. Este impardonabil ca astfel de cazuri să existe și să fie tolerate timp de 30 de ani! 

În plus, USR cere înființarea unei comisii de anchetă la nivel parlamentar care să analizeze astfel de cazuri și să propună măsuri concrete. 

Sistemul de educație din România este în degringoladă din cauza politicienilor care în ultimii ani și-au bătut joc de el. Un exemplu este chiar așa-zisul proiect România Educată, care a promovat exclusiv interesele baronilor de sistem precum acest domn Bulai. 

USR a organizat, anul trecut, zeci de consultări în toată țara pe tema Legilor Educației și a depus amendamente pentru o reformă reală în sistem, printre care și limitarea la maximum două mandate de 4 ani pentru rectorii universităților.”

Foto: Alfred Bulai

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.