Cum se rostogolește informația pe rețelele sociale. Exemplul „scenetei” anti-creștine de la deschiderea Jocurilor Olimpice


Cum se rostogolește informația pe rețelele sociale. Exemplul „scenetei” anti-creștine de la deschiderea Jocurilor Olimpice

Ideea că sceneta în cauză ar fi o refacere a „Cinei de taină” a lui Da Vinci a fost lansată de mai mulți reprezentanți ai comunității alfabet. De exemplu Le Filip (câștigătorul „Drag Race France” de anul ăsta) a făcut direct paralela dintre scenetă și pictura lui Da Vinci. Și nu doar el, mai mulți alții.

În primă fază comunitatea alfabet și susținătorii ei au mers pe ideea asta. Când reacțiile creștinilor s-au înmulțit și era clar că imaginea evenimentului s-a dus ca Orfeu după Euridice a apărut o mică dezinformare: că de fapt nu e „Cina cea de taină”, ci un tablou obscur cu banchetul zeilor greci. Și au sărit toți din comunitatea alfabet și au preluat mica dezinformare și au răspândit-o cu vrednicie, ce tâmpiți sunt creștinii și ce deștepți sunt ei.

După care au apărut scuzele organizatorilor, Reuters spune că da, sceneta era o referire la „Cina cea de taină” - și comunitatea alfabet cu susținătorii ei au rămas ușor debusolați, nu prea mai știu ce să mintă. (Cel mai frumos este că organizatorii au șters de peste tot înregistrarea spectacolului de deschidere a jocurilor olimpice 2024, cel mai probabil au fost foarte mulțumiți cu ceea ce au făcut.)

E ca la Eurovision – evenimentul trebuie să-și piardă publicul. Cineva se uită pe ratinguri și apar întrebări, se plătesc mai puțini bani etc. TVR s-a retras anul ăsta de la Eurovision, cel mai probabil nu-și scoteau banii băgați, evenimentul e la pământ cu vizionarea în România. E foarte simplu: eu unul nu am de gând să mai deschid televizorul pentru Jocurile Olimpice, nu mă mai interesează evenimentul – ceea ce vă recomand și vouă.

P.S. Unul din participanții la scenetă zice pentru Le Parisien că au reinterpretat „Cina cea de taină”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.