O serie de acte de sabotaj au perturbat circulația în Franța pe rețeaua feroviară de mare viteză, cu câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Cât de gravă este situația


  • ACP
  • Jul 26, 2024 20:01
  • 916
O serie de acte de sabotaj au perturbat circulația în Franța pe rețeaua feroviară de mare viteză, cu câteva ore înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Cât de gravă este situația

Mai multe incendieri au perturbat grav rețeaua de cale ferată de mare viteză din Franța în cursul zilei de vineri, cu doar câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024.  

Atacurile au fost acte coordonate de "sabotaj" conform autorităților franceze. 

"Acesta este un atac masiv la scară largă pentru a paraliza rețeaua TGV", se spune într-un comunicat al Cailor Ferate Franceze (SNCF), care precizează că multe rute vor trebui anulate.  

"Instalațiile noastre au început sa fie deteriorate de atacuri incendiare", spune SNCF, adăugând că traficul pe liniile afectate a fost "grav perturbat" și situația va dura până în weekend, pe măsură ce se efectuează reparații.  

Trenurile de pe rutele afectate vor fi deviate către alte linii, "dar va trebui să anulăm un număr mare dintre ele", se arată în comunicat.  

În timp ce liniile din zonele Atlantic, nord și est au fost afectate serios de incendieri, în zona de sud-est s-a reușit dejucarea atacului care ar fi putut să o paralizeze.  

Ministrul Transporturilor, Patrice Vergriete, a declarat într-o postare publicată pe rețeaua X că "condamnă ferm aceste incidente penale" și că SNCF lucrează la restabilirea traficului, iar șeful poliției din Paris, Laurent Nunez, a precizat pentru postul de radio France Info că va trimite echipaje suplimentare în gările supraaglomerate.  

SNCF i-a îndemnat pe pasageri să-și amâne călătoriile, după ce au fost afectați aproximativ 800.000 de pasageri în urma atacurilor asupra căilor ferate.

Eurostar a mai spus că serviciile sale feroviare între Londra și Paris au fost perturbate de actele de vandalism, ceea ce a dus la mai multe anulări și timpi de călătorie mai lungi.  

Atacurile au fost lansate înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară, la care sunt așteptați 300.000 de spectatori și un număr mare de VIP-uri.  

Ministrul Sportului, Amélie Oudéa-Castera, a spus pentru presa că "a actiona împotriva Jocurilor înseamnă a acționa împotriva Franței, împotriva propriei tabere, împotriva țării tale", dar nu a oferit niciun indiciu clar despre cine se află în spatele actelor grave de vandalism. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.