Am scris anul trecut un editorial în care anticipam rezultatele de la alegerile europarlamentare. Am avut dreptate. Iar pierzătorii nu au vrut sa audă.
Două întrebări sunt de viitor:
"Cum au ajuns PNL și USR să nu mai conteze în Diaspora, când acum trei ani au luat împreună 75%?" și "Oare se va mai bucura Diaspora de aura nobiliară pe care și-a construit-o, atunci când va fi reprezentată de AUR ?" (plus Șoșoacă, între timp)
Textul integral din 2023
"La alegerile europarlamentare din 2019, în Diaspora Alianța USR PLUS s-a clasat pe primul loc cu 43,88%, urmat de PNL - 31,93%, PMP - 7,92% iar George Simion (candidat independent) a obținut un procent de 3,25% peste PSD care a înregistrat 2,41%.
Aceste voturi s-au pierdut, în mare parte, în vânt. Primele două partide și-au pierdut sprijinul electoral, și pe primul loc în Diaspora, anul viitor, va fi, deloc surprinzator, AUR.
Foarte interesant de analizat cu ce candidați participă, fiind primul partid care și-a prezentat oferta electorală. Surprinzător, un singur candidat este din Diaspora, și acela nu este membru AUR. Este vorba de avocatul american conservator Peter Costea, fost candidat independent, care conduce o mișcare politică neo-protestată pro-vita, și care s-a implicat în multe cazuri umanitare.
Primul pe lista are însă legături mari cu Diaspora, este vorba de Cladiu Târziu, co-președinte al partidului. Acesta a primit cadou de la alianța PNL-USR șefia Comisiei pentru Românii de pretutindeni din Senat, deși este senator de București. Cei doi senatori de Diaspora sunt de la USR și PNL, dar cele două partide nu au fost interesate de această funcție. AUR a profitat din plin de cadou și bat cu regularitate drumul Diasporei recente și pe cel al comunităților istorice.
În rest, lista este un amalgam, surprinzător pentru un partid declarat anti-sistem este că are foști membri PSD, PPUSL, PMP. Al doilea nume pare să fie o glumă, dar nu este. Comediantul Mugur Mihăescu, fost Garcea, fostă vedetă în luptă cu plandemia. Face un duo cu avocatul Gheorghe Piperea, și el ajuns vedetă în acea perioadă.
Pe lista este și un actual europarlamentar, foarte vocal, Cristian Terheș, fost băsist, fost pesedist, fost țăranist, fost preot în SUA. Are și acesta legături cu Diaspora, dar notorietatea și-a dobândit-o la Antena3, nu în țara în care a fost o perioadă emigrant.
Un nume care atrage atenția este Ramona Ioana Bruynseel, fostă candidată la președinție din parte lui Dan Voiculescu. Pare un nume ales special pentru noua funcție.
Cum au ajuns PNL și USR să nu mai conteze în Diaspora, când acum trei ani au luat împreună 75%? Aceasta este întrebarea, la care nu se găsește răspuns, pentru că nu se caută. Electoratul lor va sta acasa, în marea lui majoritate, dacă nu apare un proiect nou, de încredere.
Oare se va mai bucura Diaspora de aura nobiliară pe care și-a construit-o, atunci când va fi reprezentată de AUR ? Vom mai vrea o țară ca afară? Ne vom dori ca ei să dea tonul votului de acasă?"