Facilitarea aderării Ucrainei la UE. Fost președinte al Poloniei: "Uniunea Europeană ar trebui să adopte un model de negociere diferit cu Ucraina decât a făcut-o cu alte țări care au aderat în condiții normale, precum Polonia"


Facilitarea aderării Ucrainei la UE. Fost președinte al Poloniei: "Uniunea Europeană ar trebui să adopte un model de negociere diferit cu Ucraina decât a făcut-o cu alte țări care au aderat în condiții normale, precum Polonia"

Într-un interviu acordat recent pentru publicația Kyiv Post, fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski, a vorbit despre obstacolele pe care le va avea de depășit Ucraina în calea către aderarea la Uniunea Europeană. 

Pe de altă parte, Kwaśniewski a precizat că Ucraina, fiind o țară în război, ar trebui să beneficieze din partea Uniunii Europene de o serie de prevederi speciale care să-i faciliteze parcursul către aderarea la UE. 

"Pentru a fi franc, UE ar trebui să adopte un model de negociere diferit cu Ucraina decât a făcut-o cu alte țări care au aderat în condiții normale, precum Polonia", a subliniat fostul președinte al Poloniei. 

Kyiv Post: Anul acesta, Polonia sărbătorește 20 de ani de apartenență la Uniunea Europeană. În timpul președinției dumneavoastră, ați condus Polonia atât în ​​UE, cât și în NATO. Ucraina, urmând preferințele cetățenilor săi, a ales, la rândul ei, un vector occidental și are aspirații europene, pe care le-ați susținut de la început. Cu toate acestea, există voci în Occident care nu sunt favorabile aderării Ucrainei la aceste structuri. Un scepticism similar a fost exprimat și față de Polonia în timpul procesului său de integrare în UE. Cu toate acestea, Polonia a devenit cu succes membră a comunității europene. Ce sfaturi aveți pentru Ucraina în aspirațiile sale de aderare la UE?

Aleksander Kwaśniewski: Nu mi-aș face griji cu privire la vocile sceptice; astfel de opinii au existat în trecut, există în prezent și vor continua să existe. Ei susțin că UE ar trebui să se limiteze la Europa lui Carol cel Mare, care s-a încheiat în teritoriile vestice ale Germaniei de astăzi și nici măcar nu a inclus partea lor prusacă. Acestea sunt referințe istorice care au puțină greutate. Ucraina are o perspectivă europeană și ar trebui să devină stat membru al UE. Problemele practice care stau în cale sunt legate în primul rând de război. Nu știm cum se va termina, ce va urma și ce formă va lua Ucraina. Stabilirea unui criteriu conform căruia Ucraina poate adera la UE numai dacă se întoarce la granițele sale de dinainte de 2014 ar putea fi foarte complicat.

O altă problemă vizează instituțiile democratice, care din motive evidente funcționează în regim de război. Sunt parțial înghețate, iar unele nu există. Aceasta este o problemă, având în vedere că UE e un organism democratic în care au loc alegeri, predomină libertatea de exprimare și libertatea politică este respectată. E esențial ca, după război, Ucraina să revină rapid la normele democratice. Democrația era prezentă în Ucraina, iar majoritatea parametrilor democratici erau îndepliniți.

A treia problemă este una de ordin tehnic: Ucraina e o țară mare, iar negocierile pentru aderarea la UE nu vor fi ușoare, mai ales în ceea ce privește agricultura. Baza agricolă ucraineană este una dintre cele mai mari din Europa. Aderarea Ucrainei la UE va ridica îngrijorări în acest sens, așa cum am văzut deja în Polonia și România.

Cel de-al patrulea factor este bine cunoscut. Am auzit adesea că Rusia se opune aderării Ucrainei la NATO, dar nu are obiecții cu privire la aderarea la UE. Știm că acest lucru nu este adevărat. În 2013, Ianukovici a vrut să semneze un Acord de Asociere cu UE, dar nu a făcut acest lucru din cauza presiunii ruse. Acest lucru trebuie luat în considerare și anume că pe măsură ce negocierile vor accelera, Rusia le va sabota în diferite moduri. Cu siguranță nu va rămâne indiferentă față de aceste chestiuni.

Nu mă îndoiesc că locul Ucrainei este în Uniunea Europeană și ar trebui să adere mai devreme decât mai târziu. Pentru a fi franc, UE ar trebui să adopte un model de negociere diferit cu Ucraina decât a făcut-o cu alte țări care au aderat în condiții normale, precum Polonia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.