Don Bacon, congresman republican și militar de carieră, transmite că SUA vor continua să sprijine Ucraina indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale: "Oamenii sunt conștienți de consecințele unei victorii rusești în Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere, pentru că dacă nu o facem, Rusia nu se va opri în Ucraina!"


Don Bacon, congresman republican și militar de carieră, transmite că SUA vor continua să sprijine Ucraina indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale: "Oamenii sunt conștienți de consecințele unei victorii rusești în Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere, pentru că dacă nu o facem, Rusia nu se va opri în Ucraina!"

Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, Statele Unite ale Americii vor continua să sprijine Ucraina, a declarat congresmanul republican Don Bacon după o întâlnire avută miercuri cu prim-ministra letonă Evika Silina. 

Întrebat dacă sprijinul oferit de SUA pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse se va schimba în cazul în care candidatul republican Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale, Bacon a ținut să precizeze că 70% dintre americani susțin Ucraina, iar vocea lor va predomina, motiv pentru care ajutorul va continua. 

''O poziție responsabilă necesită luarea unor decizii responsabile. Oamenii sunt conștienți de consecințele unei victorii rusești în Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere, pentru că dacă nu o facem, Rusia nu se va opri în Ucraina", a spus congresmanul american. 

Cu privire la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia, Bacon a zis că cea mai importantă chestiune este ca țara invadată de hoardele ruse să se simtă confortabil, respectiv să conducă aceste discuții. 

"Atât timp cât Rusia ocupă teritoriile ucrainene, bombardează orașe ucrainene, nu se poate spune că Rusia vrea pace, dar la un moment dat Rusia trebuie să ajungă într-un punct de saturație" a menționat politicianul, adăugând că Rusia a pierdut deja în jur de 400.000 de soldați pe câmpul de luptă, aproximativ același număr cu cel pierdut de SUA în al Doilea Război Mondial.

Pacea este mai bună decât războiul, dar Rusia trebuie să fie pregătită să facă acea pace și ar trebui să revină Ucrainei dreptul de a hotărî cum ar trebui să arate această pace, a mai subliniat congresmanul american. (sursa: The Baltic Times)

Congresmanul Don Bacon este un militar de carieră. S-a alăturat Forțelor Aeriene ale SUA în anul 1985 și a servit aproape 30 de ani înainte de a se pensiona, în 2014, ca general de brigadă. Pozițiile sale exprimate public sunt ferme în favoarea sporirii sprijinului militar destinat forțelor ucrainene. În septembrie 2023, în contextul în care președintele american Joe Biden cerea aprobarea unui nou pachet de sprijin militar pentru forțele ucrainene, congresmanul republican Don Bacon îl critica pe liderul de la Casa Albă, spunând că acesta oferă armament suficient doar pentru asigurarea unui blocaj pe câmpul de luptă, mai precis cu scopul ca rușii să nu poată să avanseze semnificativ, dar nu furnizează sprijinul necesar pentru ca ucrainenii să elibereze teritoriile. 

"Cred că va fi aprobat (pachetul de sprijin în Congresul SUA - n.red.), dar nu doar așa cum dorește președintele Biden. Nu se mai poate rezuma la a spune: 'Iată un pachet de 24 de miliarde de dolari, aprobă-l'. O să-l revizuim. O să vreau să adaug la acest pachet. Cred că ar trebui să adăugăm ATACMS și alte arme de precizie cu rază lungă de acțiune, așa cum au făcut britanicii. Britanicii au făcut o treabă grozavă legat de asta. Îi aplaud pe britanici. Uite, mă voi asigura că armele de care Ucraina are de fapt nevoie sunt incluse, dat fiind faptul că președintele face suficient doar pentru a se asigura că ucrainenii pot menține blocajul", zicea Don Bacon într-un interviu acordat pentru The New States Man

Întrebat la acea vreme dacă dispune de sprijinul politic necesar pentru a spori sprijinul destinat forțelor ucrainene, Don Bacon a răspuns: "Aproximativ 30% dintre republicani s-au împotrivit sprijinirii Ucrainei. Cred că greșesc. Este în interesul nostru de securitate națională ca Ucraina să rămână independentă. Există o bună majoritate a republicanilor care cred că ar trebui să trimitem arme mai avansate. Unii democrați se vor opune (armelor mai avansate - n.red.) din loialitate față de Biden, dar în cele din urmă îi putem determina. Trebuie să-i determinăm să facă ceea ce trebuie. Rușii și-au mutat o mulțime de stocuri și centre de comandă în afara razei de acțiune a Himars. ATACMS-urile au o rază de acțiune de 300 de kilometri și asta îi va împinge și mai înapoi pe ruși. Va fi mult mai greu pentru Rusia să se apere împotriva contraofensivei Ucrainei".

Chestionat cum explică reticența administrației Biden de a furniza toate armele necesare, Don Bacon a replicat: "Ei continuă să spună că își fac griji că îi provoacă pe ruși. Mi se pare o abordare slabă. Biden și Jake Sullivan își fac mereu griji. Ei nu vor să antagonizeze Rusia, dar știți că Rusia nu are nicio problemă să folosească muniții cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Ucraina. Linia noastră roșie ar trebui să fie cea de a nu exista trupe americane în Ucraina, dar dincolo de asta trebuie să le oferim armele care îi pot ajuta să câștige războiul". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.