Flota rusă și-a retras ultima navă de patrulare din Crimeea, după atacurile desfășurate de Ucraina în luna iunie asupra instalațiilor rusești din golful Sevastopol.
"Ultima navă de patrulare a flotei ruse de la Marea Neagră părăsește Crimeea chiar acum. Amintiți-vă de această zi", a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainene, Dmytro Pletenchuk, care nu a precizat însă numele navei de război rusești.
Potrivit raportului marinei ucrainene, toate navele de luptă ale Rusiei, care puteau ataca Ucraina, au părăsit Crimeea și chiar dacă mai sunt trei nave ruse în Marea Azov, niciuna dintre ele nu poartă rachete Kalibr.
Un reprezentant al Serviciului de Informații Militare al Ucrainei, Andrii Yusov, a precizat că, din luna iunie, Rusia și-a ascuns navele echipate cu rachete Kalibr, dar "vânătoarea nu ar trebui să se oprească".
În iunie, alte două nave rusești de rachete au fost retrase din Crimeea pe fondul amenințării dronelor navale, drept urmare a unui atac efectuat de o astfel de dronă asupra instalațiilor rusești din regiune.
Marina ucraineană anunțase în aprilie că, de la începutul războiului la scară largă, flota rusă de la Marea Neagră a pierdut aproximativ o treime din navele sale, după ce au fost distruse de atacurile forțelor ucrainene.
De atunci, flota rusă și-a retras cea mai mare parte a navelor în portul rus Novorossiisk, pentru a le adăposti de atacurile cu drone și rachete lansate de forțele ucrainene, în încercarea de a-și reduce pierderile.
Cu toate acestea, rușii încearcă să amenințe în continuare teritoriul Ucrainei cu rachetele Kalibr, ce sunt echipate cu focoase care cântăresc 450 kg, construind silozuri terestre de lansare pentru ele. Deși multe rachete de acest tip sunt doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, forțele ruse le folosesc în unele cazuri doar pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană în timpul atacurilor combinate cu rachete și drone, dar "alte tipuri de arme cu rachete au acum prioritate pentru lovirea țintelor", conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Marinei Ucrainene. (sursa: AICI)