Fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski: "Neincluderea Ucrainei în negocierile de aderare la NATO reprezintă o greșeală! După părerea mea, Ucraina e deja în NATO într-o proporție de aproximativ 80%"


Fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski: "Neincluderea Ucrainei în negocierile de aderare la NATO reprezintă o greșeală! După părerea mea, Ucraina e deja în NATO într-o proporție de aproximativ 80%"

Fostul președinte al Poloniei, Aleksander Kwaśniewski, a declarat marți, într-un interviu acordat pentru TVN24, că deși alianța NATO trece în mare măsură "testul ucrainean", reprezintă o neglijență, în viziunea lui, neincluderea Ucrainei în negocierile de aderare la structura politico-militară defensivă. 

"După părerea mea, Ucraina e deja în NATO într-o proporție de aproximativ 80%", a evaluat Kwaśniewski. 

"Cu sau fără invitație, avem Ucraina în NATO pentru că ucrainenii primesc arme NATO, sunt instruiți de țările NATO, primesc fonduri de la statele membre NATO și au și acces la secretele NATO", a argumentat fostul președinte al Poloniei. 

Potrivit acestuia, chestiunea aderării Ucrainei la NATO este o decizie pur politică.

Drept replică, moderatorul a prezentat opinii care sugerează că potențiala aderare a Ucrainei la NATO ar putea provoca Rusia și complica viitoarele negocieri de pace cu această țară.

"Nu știu cum am mai putea provoca Rusia, întrucât Rusia provoacă zilnic", a răspuns Kwaśniewski, citând exemplul atacului efectuat luni de hoardele ruse asupra unui spital de copii din Kyiv și precizând că aceasta este una dintre "provocările" recente rusești. 

"Acea bombă nu a aterizat accidental acolo. Totul este planificat de ruși", a continuat fostul președinte al Poloniei, subliniind că intrarea Ucrainei în NATO ar putea fi semnificativă nu numai pentru viitorul alianței NATO, ci ar putea totodată să ridice moralul țării invadate de hoardele ruse. 

Deși unii membri NATO nu au nicio îndoială în acest sens, luarea unei astfel de decizii depinde de obținerea unui consimțământ fără echivoc din partea tuturor aliaților. (sursa: PolskieRadio)

Susținând miercuri declarații de presă în deschiderea Summitului NATO de la Washington, președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat sprijinul României pentru o aderare rapidă a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, precizând pe de altă parte că nu există în prezent un astfel de consens în rândul aliaților (mai multe detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.