Iohannis, la Summitul NATO: "Am livrat Ucrainei cam jumătate din cât am promis și asta e puțin! Dacă vrem să câștige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult!"


Iohannis, la Summitul NATO: "Am livrat Ucrainei cam jumătate din cât am promis și asta e puțin! Dacă vrem să câștige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult!"

Susținând miercuri declarații de presă în deschiderea Summitului NATO de la Washington, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Ucraina a primit aproximativ jumătate din sprijinul militar promis de aliați, ceea ce este insuficient. "Dacă vrem să câștige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult", a subliniat Iohannis. 

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru o aderare rapidă a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică, precizând pe de altă parte că nu există în prezent un astfel de consens în rândul aliaților. 

Jurnalist: Considerați că Ucraina a primit sprijin suficient până acum din partea Aliaților și ce tipuri de ajutor ar mai putea primi în viitor, inclusiv de la România? Și, în acest context, la acest Summit, am putea vorbi despre un orizont de timp pentru aderarea acestei țări la NATO?

Klaus Iohannis: Despre un orizont de timp de aderare nu putem să vorbim, fiindcă nu toți Aliații sunt convinși că este ceva ce trebuie să se întâmple foarte urgent. De aceea, eu am subliniat, noi suntem de părere că trebuie să se întâmple și vom repeta acest lucru, dar suntem 32 și toți trebuie să fie de acord. Ne amintim cum a fost când România a dorit să devină aliat și au fost ani și ani de pregătire, de reforme ș.a.m.d. Deci aceste lucruri durează. Însă, în ce privește ajutorul pe care îl dăm noi toți Ucrainei, cred că e momentul să fim realiști. Am livrat cam jumătate cât am promis și asta e puțin. Dacă vrem să câștige Ucraina, trebuie să îi ajutăm mai mult. Jumătate... nu neapărat la bani, fiindcă banii promiși și de Uniunea Europeană s-au livrat, banii promiși de Statele Unite s-au cam livrat, chit cu decalaj din cauza unor neînțelegeri politice, dar s-au clarificat și acestea. Dar dacă luăm de exemplu, promisiunile făcute pentru muniție, pentru artilerie, s-a promis ceva, nu s-a livrat nici jumătate și așa este și în multe alte domenii. Cred că, între timp, toată lumea a înțeles că dacă Ucraina pierde acest război, pierdem cu toții și un război nu poate fi niciodată ieftin. Un război este întotdeauna foarte scump și trebuie să conștientizăm acest lucru și să-i ajutăm în așa fel încât să nu piardă războiul. E puțin trist, dar e un fapt și dacă nu spunem lucrurilor pe nume, probabil nu știm cum să acționăm să fie mai bine.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.