Daniel Uncu: "Prin prestația sa excepțională, Vasile Bănescu a reușit să redea instituția Bisericii sufletului și minții omului credincios al Cetății secolului XXI"


Daniel Uncu: "Prin prestația sa excepțională, Vasile Bănescu a reușit să redea instituția Bisericii sufletului și minții omului credincios al Cetății secolului XXI"

Intelectualul conservator Daniel Uncu radiografiază aportul pozitiv pe care Vasile Bănescu l-a adus Bisericii Ortodoxe Române în calitate de purtător de cuvânt al Patriarhiei. În acest sens, Daniel Uncu atrage atenția că Vasile Bănescu a reușit să creeze noi punți comunicaționale cu enoriașii, redând cu adevărat Biserica "sufletului și minții omului credincios al Cetății secolului XXI".

"BOR acceptă să renunțe, așadar, la comunicatorul ei de excepție: domnul Vasile Bănescu!  

BOR renunță la un intelectual rafinat, la un exeget laic al clarității morale de extracție creștin-ortodoxă, omul care prin prestația sa excepțională ca purtător de cuvânt a reușit să smulgă efectiv instituția Bisericii din manierismul dogmatic și, vai, neproductiv al cuvântului ei public consacrat și să o redea cu adevărat sufletului și minții omului credincios al Cetății secolului XXI.

Vasile Bănescu a înlesnit, prin prestația sa remarcabilă, minții profane a societății românești cum să deslușească frumusețea, claritatea morală și adevărul gândului sacru ortodox, într-o fără precedent demonstrație de smerită măiestrie a pledoariei pentru Credință!  

Pentru cei care știu să descifreze dincolo de cuvinte tâlcul momentului, închei cu un gând chiar al domnului Bănescu:  

‭«Vocația creștinismului și a Bisericii lui Hristos este universală, nu filetistă, nu politică, nu mundană. Subiectul ei nu este etnia sau masa, ci persoana, adică dialogul mântuitor dintre identitate și alteritate»", punctează Daniel Uncu într-o postare publicată joi, 4 iulie, pe contul personal de Facebook, comentând astfel anunțul făcut de Vasile Bănescu cu privire la plecarea din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.