Hari Bucur-Marcu: "A luat sfârșit o mare anomalie pozitivă. Vasile Bănescu nu mai este purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Prin el, BOR a dat un exemplu de comunicare publică statului România"


Hari Bucur-Marcu: "A luat sfârșit o mare anomalie pozitivă. Vasile Bănescu nu mai este purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Prin el, BOR a dat un exemplu de comunicare publică statului România"

Hari Bucur-Marcu, ofițer în rezervă și expert în probleme de securitate, atrage atenția că plecarea lui Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române reprezintă o pierdere enormă pentru România. În acest context, Hari Bucur-Marcu scoate în relief, printre altele, că Vasile Bănescu, ca reprezentant de vârf al Bisericii Ortodoxe Române, a acoperit golul de comunicare de care se fac vinovați înalții oficiali ai statului român în dialogul cu cetățenii. 

"Prin domnul Bănescu, BOR a dat un exemplu de comunicare publică statului România, exemplu pe care statul nu s-a grăbit să îl urmeze, nici măcar de formă, d-apoi de conținut. (...) Prin purtătorul său de cuvânt, BOR a dat seamă națiunii și despre ce face ea bine, dar și despre problemele ei mari sau mai mărunte", subliniază ofițerul în rezervă. 

Redăm în integralitate postarea publicată vineri, 5 iulie, de Hari Bucur-Marcu pe contul personal de Facebook:

"A luat sfârșit o mare anomalie pozitivă, din viața națiunii române. Vasile Bănescu nu mai este coordonatorul Biroului de Presă al Patriarhiei Române și purtător de cuvânt. Locul domniei sale va fi luat tot de azi de un părinte consilier patriarhal, doctor în teologie, la Universitatea din Winchester, Marea Britanie.

Prezența domnului Bănescu în calitatea de purtător de cuvânt al bisericii a fost o anomalie de două ori pozitivă, cum ziceam.

O oară a fost că o persoană din afara clerului Bisericii Ortodoxe Române - BOR și-a asumat și și-a dus la îndeplinire responsabilitatea unui dialog constant, onest și deschis cu publicul național de limbă română, prin intermediul presei tradiționale și a celei noi, internaute.  

Ceea ce a constituit o anomalie de la tradiția de tăcere către public a unei biserici clădite pe ierarhii și nu pe voința maselor de credincioși, precum și de la tradiția de vorbire despre clericii ortodocși și în numele lor doar prin gura clericilor înșiși.

Până la Vasile Bănescu, BOR nu a dat socoteală publică de nimic, niciodată. Nu a explicat nicio decizie a înalților ei ierarhi. Nu a comunicat către publicul național niciun plan, nicio viziune a sa, pe niciun subiect major, al BOR sau al națiunii. Nu a gestionat în spațiul public nicio criză internă, provocată de corupție, de orgolii, de devieri comportamentale ale prelaților și alele asemenea.  

Așa că anomalia asta, de a pune un intelectual teolog 'civil' să vorbească în numele și despre BOR, de la înălțimea preafericitului patriarh, a fost o anomalie pozitivă în cel mai profitabil grad, pentru publicul național.

A doua oară a fost că, prin domnul Bănescu, BOR a dat un exemplu de comunicare publică statului România, exemplu pe care statul nu s-a grăbit să îl urmeze, nici măcar de formă, d-apoi de conținut.

BOR, care este, cum spuneam, o instituție națională bazată pe ascultare și edificată ierarhic, adică cu totul altceva decât o democrație (în care suveranitatea de preferință și de decizie aparține întregului colectiv uman), a ales să comunice nu numai cu publicul credincios ortodox, ci cu publicul național românesc, în integralitatea lui.

Prin purtătorul său de cuvânt, BOR a dat seamă națiunii și despre ce face ea bine, dar și despre problemele ei mari sau mai mărunte. A explicat acolo unde a fost nevoie cum stau lucrurile și cu certurile dintre înalții prelați, certuri similare cu cele ale politicienilor noștri de vârf, bazate pe influență, pe orgolii, pe controlul teritorial și alele asemenea.

Ceea ce statul România nu a făcut vreodată, de când este stat democratic constituțional. Iar de când are Constituția în vigoare, deci de 21 de ani, a abandonat practic orice idee de purtător de cuvânt, de la Președintele României în jos, cu doar vreo două excepții de infimă durată istorică.

Ceea ce este o anomalie pozitivă din partea BOR și una profund negativă din partea democrației constituționale românești.

Această anomalie de două ori pozitivă a luat sfârșit, de azi încolo. Domnul Vasile Bănescu devine un slujbaș al statului ce nu are nevoie de purtători de cuvânt, deoarece publicul național suveran în acest stat nu are treabă cu guvernarea sa. Nu îi pasă.

Să îi dorim sănătate și putere de muncă la stat, fostului purtător de cuvânt exemplar, al Bisericii Ortodoxe Române!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.