Prima dezbatere prezidențială din Statele Unite, găzduită de CNN, care a marcat și o serie de premiere absolute – este prima înfruntare între un fost și actual președinte american, este prima dezbatere organizată la o distanță atât de mare de data alegerilor - s-a soldat cu multe întrebări apăsate pentru echipa de campanie a lui Joe Biden, ba chiar cu sugestii că ar trebui retras din cursă. VIDEO integral la finalul textului!
Cei doi – Donald Trump și Joe Biden - s-au contrazis pe teme majore precum imigrația, economia și dreptul la avort, dar „începutul lent” al lui Biden (remarca aparține vicepreședintei Kamala Harris) a stârnit îngrijorări serioase printre liderii democrați.
A fost însă mai mult decât un „început lent”, au comentat diverși analiști, de regulă echidistanți sau chiar pro-democrați.
Vocea răgușită a lui Biden, despre care echipa sa spune că s-ar fi datorat unei răceli, bâlbâiala mai frecventă decât de obicei (pare să fi revenit cu regularitate, odată cu înaintarea în vârstă, această problemă cu care Biden s-a confruntat în copilărie), dar și momentul în care președintele în funcție a părut să-și piardă șirul gândurilor n-au fost deloc situații ideale pentru un candidat la cea mai importantă funcție în țara care domină omenirea.
Analiștii au criticat prestația președintelui prin intermediul celor mai importante instituții media din SUA, afirmând că există o îngrijorare crescândă cu privire la șansele lui Biden în noiembrie.
Republicanii s-au declarat mulțumiți, ba chiar surprinși plăcut de prestația lui Trump și au accentual punctele slabe ale președintelui democrat.
Cei doi politicieni candidați pentru un al doilea mandat la Casa Albă și-au adresat insulte, și-au atacat reciproc politicile și credibilitatea- și, la un moment dat, și-au contestat reciproc chiar și abilitățile pe terenul de golf.
CNN, postul gazdă, a comentat în analizele de pe pagina sa de web că Joe Biden, deși este doar cu trei ani și șapte luni mai în vârstă decât fostul președinte Donald Trump, a părut, în dezbaterea de joi, cu mult mai în vârstă decât contracandidatul său. Biden are 81 de ani, iar Trump, 78.
Biden, răgușit și cu „sonorul” mult redus, a fost adesea incapabil să își exprime clar divergențele cu Trump. La un moment dat, după ce Biden a renunțat să-și mai ducă ideea până la capăt, în momentul în care își apăra dosarul privind securitatea frontierelor, Trump a spus: „Chiar nu știu ce a spus la sfârșitul frazei. Nici el nu știe ce a spus".
Trump a repetat, de mai multe ori, negaționismul său electoral frecvent, afirmând că va accepta rezultatele alegerilor din 2024 dacă acestea sunt „corecte și legale" și repetând acuzațiile de fraudă cu privire la scrutinul din 2020.
Președintele Joe Biden nu a fost capabil să contrazică suficient diversele afirmații false făcute de fostul președinte Donald Trump în timpul dezbaterii lor de joi, a arătat jurnalista CNN Abby Phillip.
Măsurătorilor realizate de CNN au indicat că alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea de joi dintre președintele Joe Biden și fostul președinte Donald Trump au opinat, cu 67% la 33%, că Trump a avut o prestație mai bună.
Înainte de dezbatere, aceiași alegători au declarat, cu 55% la 45%, că se așteptau ca Trump să aibă o prestație mai bună decât Biden.
Rezultatele sondajului reflectă opiniile referitoare la dezbatere doar în rândul acelor alegători care au urmărit dezbaterea și nu sunt reprezentative pentru opiniile tuturor alegătorilor - în ceea ce privește datele demografice, preferințele politice sau nivelul de atenție pe care îl acordă politicii. Cei care au urmărit dezbaterea în cadrul sondajului au fost cu 5 puncte mai susceptibili de a fi de orientare republicană decât democrată, arată CNN.
Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o schimbare importantă față de 2020, când Biden a fost considerat de observatorii dezbaterilor ca fiind mai performant decât Trump în dezbaterile lor prezidențiale.
O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce țara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru. Aceste cifre sunt neschimbate față de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre acești alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.
Președintele Joe Biden a respins, joi noapte, îngrijorările legate de prestația sa, spunând reporterilor că s-a descurcat bine, în timp ce mergea să ia cina la un restaurant.
Când a fost întrebat despre apelurile prin care i s-a solicitat să renunțe și dacă avea vreo îngrijorare cu privire la prestația sa la dezbatere, Biden l-a atacat pe fostul președinte Donald Trump.
„Nu, este greu să dezbatem un mincinos. New York Times a subliniat că a mințit de 26 de ori, minciuni mari", a spus Biden.
Când a fost întrebat dacă este bolnav, Biden a spus că are o durere în gât.
Reacții. Comentarii. Analize
Eric Schmitt, senator din Missouri care a făcut parte din grupul de aliați care s-au întâlnit cu Donald Trump înaintea dezbaterii, a apreciat că seara a mers „mai bine decât se aștepta".
„Președintele Trump se descurcă foarte bine, este sigur pe propriile picioare, cunoaște problemele", a declarat el pentru BBC. „Nu aș fi putut anticipa o performanță mai bună".
Schmidt a comentat și prestația lui Biden, arătând că i s-a părut „confuz".
El adaugă că, deși mai este mult până în noiembrie, nu crede că oamenii își vor schimba percepția cu privire la vârsta și capacitățile reduse ale lui Biden.
În ceea ce privește o a doua dezbatere, Schmidt este convins că democrații nu și-o vor „permite".
„Eu chiar cred că prestația lui Biden a fost atât de proastă", a conchis Schmitt.
Cea mai crudă caracterizare a dezbaterii prezidențiale și mai ales a prestației lui Biden vine însă din partea lui David Axelrod, strategul democrat care a coordonat cele două victorii prezidențiale ale lui Barack Obama.
„Cred că a fost experimentat un sentiment de șoc cu privire la prestația lui Biden de la debutul acestei dezbateri, accentuat de felul în care a sunat vocea lui", a declarat Axelrod în cadrul unei discuții la CNN.
„Părea inițial un pic dezorientat. A devenit și mai dezorientat pe măsură ce dezbaterea a continuat, dar cred că panica deja se instalase", a mai spus el.
Axelrod - care nu a fost deloc rezervat cu criticile pentru campania lui Biden - sugerase anterior că președintele ar trebui să ia în considerare să renunțe la a mai candida pentru un al doilea mandat.
David Plouffe - un alt strateg democrat care a orchestrat campania lui Barack Obama în 2008 – a afirmat la că dezbaterea a fost "un fel de moment Defcon 1". (Pentru cei care nu se uită la filme americane cu dezastre, „the defense readiness condition” – starea de pregătire pentru apărare este un sistem de alertă folosit de armata americană).
Plouffe spune că, deși aparent apropiați ca vârstă, între Trump și Biden părea o diferență de vârstă de „30 de ani".
Dezbaterea s-a încheiat, aşa cum a început, fără vreo strângere de mână.
Despre Ucraina. Întrebarea pentru cei doi candidați a fost dacă termenii lui Putin pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina sunt acceptabili.
Trump răspunde primul şi susţine că Putin a decis să invadeze pentru că a văzut cât de incompetentă a fost echipa lui Biden în ieşirea din războiul din Afganistan. „Când Putin a văzut asta, a spus: Ştii ce, cred că vom intra", a afirmat Trump. El adaugă că nici războiul din Gaza nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost în funcţie.
Biden îşi apără bilanţul de politică externă în Orientul Mijlociu şi în Afganistan, după ce Trump le-a luat la ţintă pentru ambele. Iar în ceea ce priveşte Ucraina, el susţine că Trump l-ar fi îndemnat pe Putin să facă „ce vrea el" (aluzie la acel moment legat de alocarea celor 2% din PIB de către țările membre NATO). Biden mai spune că Putin a crezut că va cuceri Kievul în „cinci zile", dar de fapt a pierdut mii şi mii de soldaţi.
Trump îi răspunde: „Nu am spus niciodată asta".