Polonia, ținta unei ofensive cibernetice masive coordonată de Rusia. Atacul e desfășurat de două grupuri ale serviciului militar rusesc de informații. Un înalt oficial polonez avertizează în legătură cu cel mai periculos scenariu


Polonia, ținta unei ofensive cibernetice masive coordonată de Rusia. Atacul e desfășurat de două grupuri ale serviciului militar rusesc de informații. Un înalt oficial polonez avertizează în legătură cu cel mai periculos scenariu

Polonia a fost recent ținta unor atacuri cibernetice lansate de două grupuri ale serviciului militar de informații al Rusiei, conform declarațiilor făcute de Krzysztof Gawkowski, vicepremier și ministru al digitalizării. 

Înaltul demnitar polonez a avertizat marți că cel mai sever scenariu de atac cibernetic asupra țării sale ar consta în afectarea severă a infrastructurii critice, până la blocarea ei. Țintele principale ale acestor atacuri cibernetice includ infrastructura de apă și canalizare, sistemele energetice și administrația de stat și locală.  

Gawkowski a explicat într-un interviu acordat postului privat polonez TVN24 că în timp ce unul dintre cele două grupuri ruse se concentrează pe paralizarea infrastructurii critice a țării, celălalt se ocupă de răspândirea dezinformării în Polonia.

"Acestea operează în coordonare. Pe de o parte există un atac asupra infrastructurilor critice, iar pe de altă parte există dezinformarea pentru a semăna panică și a arăta că statul nu face față. Aceasta este o adevărată amenințare", a explicat ministrul polonez.  

Dar față de aceste activități ale grupurilor ruse s-au luat masuri adecvate îndată ce au fost detectate, a asigurat Gawkowski. El a explicat că cel mai rău scenariu al atacurilor cibernetice ale Rusiei ar implica un atac asupra infrastructurii critice, care ar duce la defectarea sistemelor de apă, electricitate și canalizare. Iar "rușii chiar au încercat acest tip de atac în ultimele șase luni". (sursa: AICI)

Declarațiile ministrului Gawkowski vin la două zile după ce au fost intensificate măsurile de securitate la aeroportul Rzeszów-Jasionka, un nod esențial pentru transportul de arme și echipamente militare în Ucraina, în urma unei serii de arestări legate de presupuse activități de sabotaj rusești.  

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a descris, pentru agenția de știri Bloomberg, nivelul fără precedent de interferență străină în țara sa, spunând: "Ne confruntăm cu un stat străin care desfășoară acțiuni ostile (...) pe teritoriul polonez. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu așa ceva".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.