Ce presupune PLANUL luat în calcul de Trump privind încheierea războiului din Ucraina. Principalele controverse


Ce presupune PLANUL luat în calcul de Trump privind încheierea războiului din Ucraina. Principalele controverse

Donald Trump are pe masă un plan controversat pentru terminarea războiului din Ucraina, care propune ca Statele Unite să ajute în continuare țara invadată numai dacă aceasta va iniția discuții de pace cu Rusia invadatoare. 

Planul prezentat de doi consilieri ai lui Trump presupune însă ca Moscova să fie avertizată că orice refuz de a negocia ar avea ca rezultat creșterea semnificativa a sprijinului militar din partea Statelor Unite pentru Ucraina. 

Cei doi consilieri – generalul în retragere Keith Kellogg și fostul analist CIA Fred Fleitz, care au fost membri în Consiliul Național de Securitate al lui Trump în timpul președinției sale – spun că Ucraina nu trebuie să cedeze oficial teritoriu Rusiei, conform planului lor, deși este puțin probabil ca Ucraina să-și recapete curând controlul efectiv asupra întregului său teritoriu. 

Unii analiști americani cred că planul lui Kellogg și Fleitz ar putea oferi Moscovei avantajul în discuții. 

„Ceea ce descrie Kellogg este un proces înclinat către ideea ca Ucraina să renunțe la întreg teritoriul pe care Rusia îl ocupă acum”, a declarat Daniel Fried, fost secretar de stat-adjunct. 

Fleitz spune însă că planul propus lui Trump răspunde unei probleme căreia trebuie să i se găsească rapid o soluție: „Preocuparea noastră este că acesta a devenit un război de uzură care va ucide o întreagă generație de tineri”

Pacea în Ucraina ar necesita garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina, iar „înarmarea Ucrainei până în dinți” ar fi un element-cheie al acestui lucru, mai spun Kellogg și Fleitz. 

„Președintele Trump a declarat în mod repetat că o prioritate de vârf în al doilea mandat va fi negocierea rapidă a încheierii războiului Rusia-Ucraina”, a precizat Cheung, purtătorul de cuvânt al lui Trump.

„Războiul dintre Rusia și Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Donald J. Trump ar fi fost președinte”, a conchis acesta. 

Kremlinul și Ministerul de Externe al Ucrainei nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea agenției Reuters cu privire la planul de încheiere a războiului propus lui Trump – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.