Într-un interviu acordat vineri, 21 iunie, pentru Epoch Times, Ana Birchall, candidată la alegerile prezidențiale și fostă ministră a Justiției, a transmis că, în cazul în care va câștiga scrutinul electoral, își va axa mandatul, într-o proporție semnificativă, pe redarea sentimentului de încredere "că în România funcționează statul de drept".
În acest context, Ana Birchall a promis că va propune și susține demersuri ce vizează atât soluționarea dosarelor istorice, precum cel al Revoluției, Mineriadei, respectiv cel referitor la uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, cât și recuperarea prejudiciilor din dosare.
"Nu am intrat în cursa prezidenţială să mă aflu în treabă, am intrat în această cursă determinată să fac dreptate pentru că vreau dreptate. M-aţi întrebat de ce candidez. Vă mai spun o dată, pentru că vreau dreptate în această ţară. Pe vremea când eram ministru al Justiţiei, de nouă ori au vrut să înfiinţeze Secţia Specială pentru Infracţiuni în Justiţie şi de nouă ori, cu votul meu de ministru al Justiţiei, am blocat înfiinţarea.
Dacă tot erau aşa de disperaţi să avem o secţie specială, eu o să propun şi o să susţin înfiinţarea unei instanţe speciale care să aibă competenţa de a judeca toate infracţiunile care ţin de crime contra umanităţii, care ţin de cercetarea şi condamnarea comunismului, care ţin de încrederea românilor în actul de justiţie.
Nu văd de ce nu am avea o asemenea instanţă specială, cu competenţe speciale în care să se rezolve, în sensul de a se da o hotărâre executivă şi executorie care are impact nu doar în părţile implicate în dosar, ci şi faţă de încrederea fiecărui român în actul de justiţie. Mă refer aici la dosare care trenează în justiţie de ani şi ani de zile, unele dintre ele de 35 de ani, gen Revoluţie, Mineriadă, Gheorghe Ursu.
Deci, eu voi propune şi susţine înfiinţarea unei instanţe speciale cu competenţe speciale pentru a investiga asemenea infracţiuni. Şi mai vreau să fie investigate şi infracţiunile de subminare a interesului naţional al României. (...) Infracţiunile contra umanităţii, cele legate de comunism care nu au efect numai faţă de părţile implicate în dosar, ci faţă de întreaga societate.
Românii au dreptul să ştie ce s-a întâmplat la Revoluţie, au dreptul să aibă condamnări pentru cei ce i-au bătut la Mineriadă etc. etc. Şi nu spun asta pentru a influenţa actul de Justiţie, ci vreau să redau acest sentiment de încredere că în România funcţionează statul de drept.
Avem acum o situaţie în justiţie mult mai gravă decât în 2017, 2018, 2019...", a punctat Birchall.
Cu privire la cea de-a doua problemă enunțată, cea referitoare la recuperarea prejudiciilor, Ana Birchall a amintit cazul infractorului Dan Voiculescu, care e pe punctul de a scăpa de obligația de a da înapoi statului român prejudiciul în cuantum de 60 de milioane de euro.
"Fiecare leu furat statului român va fi recuperat şi nu uitaţi că legea confiscării extinse este legea iniţiată de mine în 2017 şi a fost ultima lege pe care eu am promovat-o în 2020 ca deputat independent. Se poate face treabă dacă vrei să faci treabă.
Recuperarea prejudiciilor e una din liniile roşii pe care eu o să le impun în statul român. Pentru că nu este în regulă să iasă de la puşcărie, să declare cu nonşalanţă 'dar pe mine nu mă mai interesează nimic', dar tu datorezi 114 milioane de euro statului român şi să nu te deranjeze nimeni. Mă refer la Radu Mazăre, la Dan Voiculescu care e pe picior să scape de (a plăti - n.red.) 60 de milioane de euro statului român şi ies pe bandă rulantă, fie scapă, fie ies din puşcărie fără să achite prejudiciul", a conchis Ana Birchall.