Consultantul politic Cristian Hrițuc: Odată cu oferirea sistemului Patriot, România devine cel mai mare sprijin din regiune pentru Ucraina / Implicațiile noii paradigme


Consultantul politic Cristian Hrițuc: Odată cu oferirea sistemului Patriot, România devine cel mai mare sprijin din regiune pentru Ucraina / Implicațiile noii paradigme

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică pe Facebook faptul că, oferind Kievului un sistem Patriot, România a devenit cel mai mare sprijin din regiune pentru Ucraina, ceea ce presupune o schimbare de paradigmă ale cărei roade le vom culege pe viitor. 

Vă prezentăm clarificările lui Cristian Hrițuc:

”Semnificația Patriot pentru Ucraina

Ajutorul dat ieri de România reprezintă mult mai mult decât pare la prima vedere.

Nu e vorba atât de componentă militară, de ce înseamnă acest ansamblu Patriot.

E vorba de atingerea unui punct maxim, care contribuie la schimbarea unei paradigme.

30 de ani ne-am dușmănit. La propriu. În cele mai bune cazuri ne-am ignorat. Ucraina a pendulat mult între Rusia și Occident.

Am fost în relații reci cu vecinul nostru, mai mare ca populație, cu o piață de desfacere cu potențial și care la rândul ei era vecin cu Moldova și cu influență majoră în Transnistria.

Patriot vine după ajutor umanitar, comercial - tranzit cereale - după ajutor logistic dat pe durata acestui război nenorocit, și după mult ajutor oferit pe linia de informații.

România a devenit cel mai mare sprijin din regiune pentru Ucraina.

Se schimbă percepția asupra unei relații reci. Se trece de la un nivel de «ne ignorăm» la ne respectăm și ajutăm.

Zelenski a spus «mulțumesc România pentru ajutorul crucial».

Întotdeauna e bine să ai o relație de vecinătate cât mai bună cu cel de lângă tine. Și în viitor, tot acest ajutor va conta, pentru ca am trecut în altă etapă.

Ajutorul dat de România în perioada asta se va putea cuantifica peste ani, pentru că, la un moment dat, și acest război se va sfârși!”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.