Rușii continuă distrugerea orașului Mariupol. Cazul unei școli pe care invadatorii au promis inițial să o repare, dar pe care în prezent o rad de pe fața pământului


Rușii continuă distrugerea orașului Mariupol. Cazul unei școli pe care invadatorii au promis inițial să o repare, dar pe care în prezent o rad de pe fața pământului

După ce a distrus aproape complet, prin bombardamente, sistemul de învățământ din Mariupol, Rusia continuă operațiunea de demolare a școlilor, asta în pofida promisiunilor privind repararea, respectiv reconstrucția acestora. De pildă, pseudo-administrația rusească a orașului ocupat Mariupol a promis, în primă instanță, că va finaliza până în 2024 repararea școlii nr. 40, însă, într-un final, a decis să o demoleze. Autoritățile ucrainene ale orașului au anunțat, într-o postare publicată pe Telegram, că școala e demolată chiar în aceste momente, publicând în acest sens și o înregistrare video pe care o puteți viziona AICI

Redăm comunicatul autorităților ucrainene: "La Mariupol, ocupanții au promis repararea școlii nr. 40. În prezent este demolată. 

În oraș a început demolarea școlii nr. 40 din cartierul Livoberezhnyi. În 2023, ocupanții au promis că o vor repara. Au postat chiar și numele firmei contractante și termenul lumită de finalizare a lucrării - 2024. Dar apoi s-au răzgândit, iar în prezent clădirea este demolată.

restaurare
Anunțul inițial al ocupanților, privind repararea școlii

Instituția de învățământ a fost înființată încă din 1936. A supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial. Înainte de invazia la scară largă, aici studiau aproximativ 550 de copii și lucrau peste 50 de angajați. În 2022, urma să înceapă renovarea școlii. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare alocase 1 milion de euro pentru lucrări. Instituția de învățământ urma să fie transformată în liceu. 

Dar rușii au stricat toate planurile. La sfârșitul lunii martie 2022, școala a fost bombardată, iar acum e demolată. 

Vă reamintim că în timpul asediului rusesc asupra Mariupolului, rușii au deteriorat, potrivit datelor preliminare, 90% din școlile din oraș - 54 de instituții de învățământ. Dintre acestea, 19 au pagube critice, iar 9 au fost complet distruse. Multe dintre aceste spații au fost folosite drept adăposturi. Familiile din Mariupol s-au ascuns în ele de bombardamentele rusești".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.