FOTO. Crimele Securității. Lângă pădurea de la Teaca, în Bistrița Năsăud, a fost ridicată o cruce-monument prin strădania familiei regizorului Nicolae Mărgineanu. Monumentul comemorează uciderea a 16 opozanți anticomuniști. Veșnica lor pomenire!


FOTO. Crimele Securității. Lângă pădurea de la Teaca, în Bistrița Năsăud, a fost ridicată o cruce-monument prin strădania familiei regizorului Nicolae Mărgineanu. Monumentul comemorează uciderea a 16 opozanți anticomuniști. Veșnica lor pomenire!

La 13 iunie 2024, cu prilejul Sărbătorii ”Înălțării Domnului”, a fost oficiată slujba de sfințire a monumentului ridicat prin strădania familiei domnului Nicolae Mărgineanu, producător și regizor de film, fiu al profesorului universitar Nicolae Mărgineanu (1905-1980), eminent om de cultură și reputat psiholog al Facultății de Filozofie și Litere a Universității „Regele Ferdinand I” din Cluj, care avea să fie deținut politic vreme de 16 ani în temnițele regimului comunist. 

Crucea-monument străjuiește de azi înainte Drumul Național 15A (E578), care face legătura între orașele Reghin și Bistrița, fiind situată la circa 6 km pe cale rutieră față de centrul comunei Teaca cum se vine dinspre Reghin, vizavi de Pensiunea ”Glasul Pădurii”.

448366631_2155716938139682_8892760322853551019_n
(Martirii)

16 crime 

Monumentul a fost ridicat în memoria a 16 opozanți anticomuniști, 13 cu identitate cunoscută, aceștia din urmă fiind condamnați de Tribunalul Militar Sibiu la pedepse cu muncă silnică de la 15 ani și până la pe viață în cazul a șase dintre ei. Neținându-se cont de sentințele pronunțate de instanța militară, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a hotărât ca aceștia să fie uciși, decidenții fiind Teohari Georgescu, Marin Jianu, Gheorghe Pintilie, Alexandru Nicolschi și Avram Bunaciu. 

8 împușcați, 8 ștrangulați

Pentru îndeplinirea misiunii criminale a fost însărcinat maiorul Eugen Alimănescu, șeful Serviciului 4 Bande din Direcția Miliției Judiciare, care a fost însoțit în teren de trei subordonați, lt. Mircea Săgeată, lt. Radu Vișan și lt-maj. Alexandru Ghiță. Deținuții au fost aduși la Penitenciarul Tribunalului Cluj de unde, în 2 și 5 aprilie 1950, au fost scoși de Securitate și transportați în două loturi pentru a fi uciși, 8 prin împușcare într-o pădure din apropierea orașului Bistrița, iar ceilalți 8 au fost ștrangulați în pădurea de lângă comuna Teaca unde s-a ridicat și monumentul. Cadavrele au fost înhumate în gropi comune, care încă nu au fost descoperite. 

Acțiunile criminale au fost pregătite și sprijinite de Direcția Regiunii de Securitate Cluj, condusă de colonelul Mihai Patriciu, iar la execuții au participat și câteva cadre ale Direcției a căror identitate a rămas până astăzi necunoscută. Printre cei uciși lângă Teaca s-a aflat și Petru Mărgineanu, născut la 1903 în comuna Obreja din județul Alba, care a fost fratele tatălui regizorului Nicolae Mărgineanu.

Slujba religioasă de sfințire a monumentului și parastasul în memoria victimelor a fost săvârșită de preoți ortodocși și greco-catolici, în prezența reprezentanților autorităților locale, a membrilor familiei Mărgineanu, precum și a unor invitați și localnici din zonă. 

Despre aceste crime, vezi studiul nostru publicat în ”Memoria - Revista Gândirii Arestate”, nr. 116 / 2021, pp. 50-75, disponibil online AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.