VIDEO. Marcel Ciolacu și PSD batjocoresc voturile a zeci de mii de români. Declarații revoltătoare ale premierului despre situația furtului de voturi de la sectoarele 1 și 2: „Văd niște oameni care au pierdut alegerile și stau toată ziua pe la televizor” / PSD într-un comunicat: „USR a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor”


VIDEO. Marcel Ciolacu și PSD batjocoresc voturile a zeci de mii de români. Declarații revoltătoare ale premierului despre situația furtului de voturi de la sectoarele 1 și 2: „Văd niște oameni care au pierdut alegerile și stau toată ziua pe la televizor” / PSD într-un comunicat: „USR a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor”

Apar tot mai multe procese verbale cu probleme la Sectorul 1 și 2, unde voturile candidaților USR fie au fost diminuate din „greșeală”, fie au fost trecute la alți candidați, sau situații în care este reclamată dispariția a sute de voturi (Sectorul 2), însă premierul Marcel Ciolacu, care ar trebui să fie garantul unui proces electoral corect, se antepronunță în această speță și îi persiflează pe edilii afectați, posibil chiar furați, Radu Mihaiu și Clotilde Armand,  afirmând că sunt „două persoane care stau la televizor și se plâng”. Mai mult a sugerat că Armand a pus la dispoziție „intenționat” un spațiu inadecvat pentru ca persoanele implicate în procesul electoral să „nu facă față unei asemenea provocări cum sunt alegerile de la Sectorul 1”. VIDEo la finalul textului

În timpul declarațiilor, în ajutorul premierul sare și „reporterul” de la România TV: „au leșinat președinții secțiilor de votare de la epuizare!”.

„Asta încerc să spun…acel lucru este atributul primarului de sector sau primarului UAT-ului respectiv”, a mai aberat* Ciolacu. VIDEO la finalul textului, de la minutul 2.

În sincronizare cu declarațiile liderul, Partidul Social Democrat a emis un comunicat în care subliniat când USR „a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor” atunci când reprezentanţii lor au confirmat prin semnătură corectitudinea datelor consemnate în procesele verbale. 

„USR a pierdut dreptul de a mai contesta rezultatul alegerilor când reprezentanţii lor au confirmat prin semnătură corectitudinea datelor consemnate în procesele verbale. Referitor la presiunile disperate făcute de USR pentru renumărarea voturilor de la Sectoarele 1 şi 2 ale Capitalei, PSD face precizarea că în momentul numărării voturilor în secţiile de votare reprezentanţii USR nu au avut nimic de obiectat în privinţa voturilor valabile exprimate pentru candidaţii la primăriile de sector. Reprezentanţii USR din secţiile de votare nu au depus nicio întâmpinare şi nu au semnalat nicio fraudă atunci când au semnat procesele verbale. În secţiile de votare nu a existat nicio dispută cu privire la voturile atribuite fiecărui candidat, nici din partea reprezentanţilor USR, nici din partea reprezentanţilor altor partide politice”, se arată într-un comunicat al PSD citat de Agerpres.

Ciolacu aberează* pentru că, după cum afirmă Ovidiu Voicu, membru fondator și director executiv al Centrului pentru Inovare Publică, pe pagina sa de Facebook, Guvernului i-au fost semnalate de specialiști, cu subiect și predicat, problemele cu care urmau să se confrunte membrii birourilor secțiilor ca urmare a deciziei Executivului de comasare a alegerilor și complicării procedurilor pe care trebuie să le execute aceștia.

„Am indicat exact problema pe care o vedem astăzi, în scandalul din mai multe circumscripții, în principal în București. Oameni obosiți și surmenați au greșit numărătoare și procese verbale. 

Ei bine, inițiatorii - Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Electorală Permanentă - au zis că totul e în regulă, au de toate, va fi bine.

Responsabilii politici pentru situația de astăzi: Cătălin Predoiu și Toni Greblă”, a precizat Ovidiu Voicu, postând și un document care conține observațiile sale. 

 

 


 

 

În ce privește furtul de voturi, Ovidiu Voicu a publicat un punct de vedere mai larg:

„𝐍𝐞-𝐚𝐦 î𝐧𝐭𝐨𝐫𝐬 î𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 ș𝐢 𝐚𝐥𝐞𝐠𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐟𝐮𝐫ă 𝐢𝐚𝐫 𝐥𝐚 𝐮𝐫𝐧𝐞. 𝐕𝐢𝐧 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫𝐢 𝐠𝐫𝐞𝐥𝐞.

De câteva cicluri electorale, am văzut că România a depășit momentul în care alegerile se furau la urne, în ziua votării. Eram și noi o democrație consolidată, în care alegerile se furau prin manipulare și dezinformare în campania electorală și prin folosirea resurselor publice între campanii.

Au fost mereu situații izolate, mai ales la alegerile locale, mai ales în comune mici, în care unii primari profitau de slăbiciunile sistemului. Câteva sute de voturi cumpărate cu 50/100 lei bucata sau câteva zeci de „flotanți” aduși strategic în comună puteau să facă diferența.

Nu era însă un furt sistemic, organizat. Momentul de inflexiune a fost când SIMPV - Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot, adică omul cu tableta - a fost introdus în procedură.

Iată însă că mai este un element cheie, pe care l-am considerat implicit: existența unei competiții electorale reale. De bine de rău, întotdeauna am avut două, trei, uneori chiar patru formațiuni relativ mari, naționale, care se concurau și se păzeau unii pe ceilalți.

Marea comasare a schimbat acest lucru. Acolo unde PSD și PNL nu s-au concurat reciproc, cum e situația la București, nu a avut cine să păzească urnele. Vedem încercări primitive, de anii '90 de a manipula rezultatul alegerilor: buletine deja ștampilate; anularea voturilor unor competitori prin aplicarea, pe șest, a unor ștampile în plus; falsificarea - pardon, transcrierea „greșită” - a proceselor verbale.

Sunt semne că asistăm și la sabotarea sistematică a unor competitori mici, chiar și acolo unde PSD și PNL se concurează reciproc, dar se înțeleg să excludă terți. Exemplul evident e Reper, ai cărui alegători au găsit numeroase exemple de secții de vot unde ei au votat, dar procesele verbale au consemnat zero voturi pentru acest partid. Mă aștept să fie situații similare și pentru SOS sau AUR, dar alegătorii acestor partide nu sunt la fel de frustrați de rezultat sau de bine informați unde să verifice votarea.

Este înspăimântător că pare să funcționeze. Chiar puși în fața dovezilor, organizatorii alegerilor nu dau înapoi. Mizează pe mass-media tradițională, cumpărată, pentru a acoperi scandalul. Mă tem că, în viitor, cele două partide vor fi încurajate să restrângă și alte libertăți civile. Tot prin metode similare, prefăcându-se că totul e în regulă, și lucrând la limita legalului.

Amintesc și că, privită dinspre vest, situația din România e bună. Avântul dreptei extreme sau radicale a fost limitat, influența rusească asupra deciziilor de securitate este aproape inexistentă, România se aliniază constant la politicile regionale de securitate comune. Partenerii internaționali vor fi foarte puțin motivați să dea atenție unor „detalii”, precum libertățile, atât timp cât situația rămâne stabilă. Ne așteaptă vremuri grele.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.