Un semnal puternic de la Chișinău: basarabenii, lideri printre românii din afara țării care și-au exprimat dreptul la vot. Vezi care sunt cifrele


Un semnal puternic de la Chișinău: basarabenii, lideri printre românii din afara țării care și-au exprimat dreptul la vot. Vezi care sunt cifrele

Basarabenii au dat dovadă că sunt cetățeni români responsabili. Mai exact, aceștia sunt lideri printre românii din afara țării care și-au exprimat dreptul la vot în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. 

Românii din stânga Prutului, care și-au redobândit cetățenia română, au format duminică dimineață cozi la secțiile de votare deschise în Chișinău, dar și în alte zone ale zone ale Basarabiei. Conform datelor Autorității Electorale Permanente, peste 56.000 de români basarabeni și-au exprimat dreptul la vot ca cetățeni ai României în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European.

Aceste cifre reprezintă 25% din numărul total de 209.000 alegători români din străinătate, și le depășesc detașat pe cele din "diaspora economică", adică Spania, Marea Britanie, Germania sau Italia. Mai presus de orice, rezultatele reprezintă dovada unei responsabilități cât se poate de exemplară manifestată de românii din stânga Prutului, dar și faptul că enunțul  ”Basarabia e România” nu este doar un simplu slogan, ci o realitate curentă. 

România a constituit 915 secții de vot în afara țării. 52 din acestea au fost deschise în Basarabia noastră, potrivit Ambasadei României la Chișinău (detalii AICI).

Cele mai active orașe basarabene în privința numărului de alegători au fost Orhei, Hâncești, Călărași și Chișinău. Mai trebuie spus că rezultatele pentru alegerile europarlamentare din acest an le depășesc pe cele de acum cinci ani, atunci când doar 38.000 de români basarabeni și-au exprimat dreptul la vot (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.