Alegeri 2024. UPDATE. București: Nicușor Dan câștigă detașat în fața plutonului turnătorului Dan Voiculescu (Firea, Burduja, Piedone). Scor dezastruos pentru candidatul PNL la Primăria Capitalei: doar 7% pentru liderul „revoluției” turcoaz, după numărarea a 50% din voturi!


Alegeri 2024. UPDATE. București: Nicușor Dan câștigă detașat în fața plutonului turnătorului Dan Voiculescu (Firea, Burduja, Piedone). Scor dezastruos pentru candidatul PNL la Primăria Capitalei: doar 7% pentru liderul „revoluției” turcoaz, după numărarea a 50% din voturi!

UPDATE, luni, 10 iunie. După numărarea a aproximativ 50% din voturi, Nicușor Dan conduce detașat în fața contracandidaților săi, fiind votat de 46% dintre bucureștenii care au mers la urne. Este urmat de Gabriela Firea, la o distanță considerabilă, pesedista reușind doar 22%, Cristian Popescu Piedone, cu 16% din voturi, și Sebastian Burduja cu doar 7%.

La Sectoarele 1 și 2, bătălia rămâne strânsă între Clotilde Armand și George Tuță, respectiv, între Radu Mihaiu și Rareș Hopincă.

În restul sectoarelor Capitalei, rezultatele sunt cele indicate și de PODUL pe baza exit pollurilor la care a avut acces: Sectorul 3 a fost câștigat de Robert Negoiță, Sectorul 4, de Daniel Bălăuță, Sectorul 5, de Vlad Popescu Piedone, iar Sectorul 6, de Ciprian Ciucu.

CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan, după zdrobirea comasaților, anunță organizarea a două referendumuri prin care bucureștenii să stabilească lucruri vitale pentru dezvoltarea orașului: „cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector/ cine răspunde de urbanismul din București”

Alte rezultate:

- Victorie uriașă pentru Dominic Fritz la Timișoara! Alin Nica ar fi pierdut însă în fața lui Alfred Simonis cursa pentru CJ TImiș. Detalii AICI

- La Ploiești, candidatul independent Mihai Polițeanu (ex-USR) a reușit o victorie istorică, impunându-se în fața contracandidaților, fără susținerea vreunui partid politic. „Echipa mea a înfăptuit un miracol nemaiîntâlnit la nivel național arătând că o echipă de cetățeni onești și determinați poate trezi la viață o comunitate care să privească spre viitor cu speranță. De astăzi sunt Primar ales al Ploieștiului, din octombrie noul Primar al Ploieștiului", a transmis Mihai Polițeanu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

- Lucian Viziteu (USR) e dat câștigător al Municipiului Bacău.

- Elena Lasconi (USR) a obținut 71% dintre voturi pentru un nou mandat de primar al orașului Câmpulung Muscel.

- Primarul liberal din Piatra-Neamţ, Andrei Carabelea, şi-a recunoscut înfrângerea în faţa contracandidatului PSD, Adrian Niţă.

- Primăria Suceava a fost câștigată de candidatul PSD Vasile Râmbu, liberalul Lucian Harşovschi recunoscându-şi înfrângerea

– controversatul Vlad Oprea (PNL) a câştigat al şaselea mandat de primar în orașul Sinaia, în ciuda dezvăluirilor Recorder.

– Lucian Rus (PSD) a câștigat primăria Deva.

– Lia Olguța Vasilescu (PSD) a anunțat că a câștigat un nou mandat la Primăria Craiova.

– Emil Boc a câştigat al şaselea mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca.

– Constantin Toma (PSD) a câştigat detaşat al treilea mandat de primar al municipiului Buzău.

– Dragoş Crişan (PSD) e dat câștigător la primăria municipiului Aiud.

– Kereskenyi Gabor a câștigat cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Satu Mare.

– Cristi Valentin Misăilă (PSD) a câştigat primăria Focșani.

– George Scripcaru (PNL) ar fi câștigat la Brașov.

– La Iași a câștigat fostul pesedist controversat Mihai Chirica, în prezent membru PNL.

- La Constanța, Vergil Chițac (PNL) ar fi obținut 29,67% din voturi, urmat de Horia Constantinescu (PSD) cu 20,64%, liberalul reușind un al doilea mandat.

- La Slatina ar fi câștigat liberalul Mario De Mezzo

- AUR a anunțat că a câștigat 12 primării din țară, cele mai multe fiind de comune.

- Cosmin Andrei (PSD) a câștigat un nou mandat la primăria municipiului Botoşani.

- La Oradea, primarul în funcție, Florin Birta, a obținut un al doilea mandat, cu un procent zdrobitor (aproape 70%).

- La Sibiu, Astrid Cora Fodor (Forumul Democrat al Germanilor din România) a câştigat un nou mandat de primar cu 39,74% din voturi.

UPDATE ora 21:00. Un exit poll publicat de Newsweek arată o diferență uriașă între Nicușor Dan și Gabriela Firea. Astfel, actualul primar ar fi obținut un scor uriaș - 44% dintre voturile bucureștenilor, în vreme ce Gabriela Firea doar Gabriela Firea - 24%, în vreme ce Cristian Popescu Piedone - 16%, iar Sebastian Burduja - 12%.

La Consiliul General, Alianța Dreapta Unită este pe primul loc cu 31%, urmată de PSD cu 28%, PNL - 12% și AUR - 13%.

UPDATE ora 20:00. Stiripesurse, un site puternic conectat cu PSD, publică un nou exit poll pentru ora 19:00, în care situația la Capitală s-ar prezenta în felul următor: Nicușor Dan - 39%, Gabriela Firea - 28%, Cristian Popescu Piedone - 14%, iar Sebastian Burduja doar 8%. 

Consiliul General al municipiului București: PSD - 29%, PNL - 13%, Alianta Dreptei (USR-PMP-Forța Dreptei) - 30%, PUSL - 8%, AUR - 8%, SOS – 4%, REPER - 5%

La Sectorul 1, Clotilde Armand a trecut pe primul loc, cu 40%, depășindu-l astfel pe George Tuță – 37%.

La Sectorul 2, Radu Mihaiu  la egalitate cu Rareș Hopincă, ambii fiind cotați cu 45% dintre opțiunile alegătorilor.

UPDATE ora 19.00. Aparent, potrivit mai multor publicații independente (g4media.ro, aktual24), diferența între procentele obținute de Nicușor Dan și Gabriela Firea, existentă și în prima parte a zile cu diverse variații, s-ar fi mărit în partea a doua a zilei de votare, ajungând la 15-16% în favoarea actualului primar general, după ora 14:00. O altă veste bună e că SOS România, formațiunea Dianei Șoșoacă, ar fi la limita pragului electoral de 5% la europarlamentare.

Cele mai disputate sectoare ale capitalei erau, la ora 19:00, 1 și 2, unde Clotilde Armand, respectiv, Radu Mihaiu, ambii de la USR, erau umăr la umăr cu adversarii de la „comasați,” George Tuță (PNL), respectiv, Rareș Hopincă (PSD). Între Armand și Tuță era o diferență de 1-2 procente, iar între Mihaiu și Hopincă, 2-3 procente, în favoarea celui din urmă. Sursele care au tot dat exit polluri la presă pe parcursul zilei de 9 iunie sunt însă majoritar din zona PSD, așa că vă rugăm să luați cu reținere aceste date.

Se mai poate vota până la orele 22:00!

UPDATE ora 17.00. Datele exit poll furnizate de surse politice la ora 16:00 arată că alianța PSD-PNL conduce detașat la alegerile europarlamentare, fiind votată de aproximativ 49% dintre alegătorii (care votaseră până la orele 16:00).  Comasații sunt urmați de AUR - 18%, Alianța Dreapta Unită - 14%, PUSL -5%, SOS România - 4%.

Prezența la vot la ora 17:00 la alegerile locale era de 35%, în timp ce la alegerile europarlamentare, unde sunt luate în calcul și voturile diasporei, a ajuns la 37%.

UPDATE ora 16.00.  Un nou exit poll „pe surse” indică faptul Nicușor Dan ar fi obținut, până la ora 13.00, în jur de 40% din voturile bucureștenilor. Gabriela Firea s-ar clasa pe locul 2, fiind votată de doar 26% dintre bucureșteni, în vreme de Cristian Popescu Piedone a ajuns la 19%, iar Sebastian Burduja ar fi fost votat de 10% dintre alegători. 

Potrivit adevarul.ro care citează „surse politice”, la Sectorul 1, George Tuță ar fi obținut 41% din voturile exprimate până la ora 13.00, iar Clotilde Armând 37%. În Sectorul 2, Rareş Hopincă ar avea 36%, iar Radu Mihaiu 30%. Pentru sectoarele 3 și 4, favoriți ar fi Robert Negoiță și Daniel Băluță, iar la 5 fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Piedone, cu 45%. Ciprian Ciucu ar avea 55% din voturile exprimate până la prânz.

UPDATE ora 14.00. Antena 3 a prezentat un exit poll pentru ora 12:00, realizat la comandat PSD-PNL, care ar indica faptul că Nicușor Dan se afla la o distanță de cel puțin 10 procente de Gabriela Firea, actualul primar general obținând în jur de 36% din voturile exprimate, în vreme ce pesedista doar 26%. Următorii clasați sunt Cristian Popescu Piedone cu 15%, și candidatul PNL, Sebastian Burduja, 13%. În București, prezența la vot era, la ora 12.00, mai mare decât în 2020. 

În ce privește Consiliul General, exit pollul ar fi indicat următoarele procente:

Alianța Dreapta Unită - 31%

PSD - 28%

AUR - 13%

PNL - 12%

Exit poll  la nivelul țării (tot pentru ora 12:00):

Alianța PSD - PNL - 51%

Aur - 20 %

ADU - 11%

SOS- 7%

UDMR - 4%

Știrea inițială. Un sondaj realizat la ieșirea de la urne în București, unde prezența la vot este printre cele mai scăzute din țară, ar indica, pentru ora 11.00, următorul clasament: 

Primăria Generală – 1. Nicușor Dan, 34% 2. Gabriela Firea, 29% 3. Cristian Popescu Piedone, 16% 4. Sebastian Burduja, 10% 5. Mihai Enache - 4%

Pentru Consiliul General al Bucureștiului, PSD se situează cu doar câteva procente – 29% - în fața Alianței Dreapta Unită (ADU) – 24%. Cele două sunt urmate de PNL cu 17%, PUSL 9% AUR 9% SOS România 3%, REPER - 3%.

Primar Sectorul 1

Gheorghe Tuță – 43%

Clotilde Armand – 35%

Ramona Ioana Bruynseels – 7%

Liviu Negoiță – 6%

Daniel Tudorache - 5%

Primar Sectorul 2

Rares Hopincă – 47%

Radu Mihaiu - 45%

Iolanda Bughiu - 5%

Primar Sectorul 3

Robert Negoiță – 58%

Ștefan Judele - 24%

Primar Sectorul 4

Daniel Băluță – 67%

Paul Ene (USR) - 15%

Primar Sectorul 5

Vlad Popescu Piedone - 45%

Adrian Vigheciu – 24%

Lidia Vadim - 5%

Primar Sectorul 6

Ciprian Ciucu – 75%

Ana Mihaela Ștefan (ADU) - 14%

Exit-poll-ul pare să provină din zona PSD și a fost publicat inițial de către siteul propesedist stiripesurse.

Un altul realizat de liberali, la ora 10.00, indica o egalitate între Burduja și Nicușor Dan, ambii având în jur de 24%. 

CITEȘTE ȘI: Alegeri 9 iunie. Cum fură PSD-PNL la europarlamentare cu buletine de vot gata ștampilate, iar la locale încercând să strecoare alegătorilor mai multe buletine de vot

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.