Ucraina anunță că a oprit ofensiva rusă din Harkiv și a lansat un contraatac


Ucraina anunță că a oprit ofensiva rusă din Harkiv și a lansat un contraatac

Kyivul a anunțat vineri că a oprit o ofensivă terestră rusă desfășurată în nord-est, în zona orașului Harkiv, iar în prezent forțele ucrainene contraatacă în regiune.

"Forțele de Apărare ucrainene au oprit trupele rusești în sectorul Harkiv și desfășoară acțiuni contraofensive", se spune într-un comunicat al Armatei publicat pe rețelele sociale. 

În pofida succeselor trupelor ruse obținute după ofensiva din 10 mai asupra regiunii ucrainene de nord-est de lângă Harkiv, "inamicul s-a blocat complet în luptele de stradă pentru Vovchansk și a suferit pierderi foarte mari în unitățile de asalt", a declarat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrsky, pe rețelele sociale. 

În încercarea de a ocupa orașul Vovchansk, care se află la mai puțin de 5 kilometri de granița cu Rusia, armata rusă "aduce în prezent rezerve din diferite sectoare pentru a sprijini operațiunile active de asalt, dar fără rezultat", a adăugat Syrsky.

În același timp, "situația rămâne mai dificilă pe fronturile Kupiansk, Pokrovsk, Kramatorsk și Harkiv. În ultima zi au avut loc 90 de ciocniri de luptă. Soldații ucraineni resping inamicul și, pe unele fronturi, desfășoară operațiuni de asalt eficiente pentru a îmbunătăți rezistența apărării și a restabili pozițiile. Agresorul rus încearcă să-și folosească superioritatea în forță de muncă, echipamente și sprijin aerian", se precizează într-un comunicat al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei..

Rusia a declarat joi spre vineri că presează din nou în apropierea orașului Bakhmut din regiunea Donețk, situată în estul Ucrainei și, cu doar trei zile înainte, a susținut că a capturat satul Bilogorivka, o țintă-cheie pentru Moscova, deoarece încearcă să obțină controlul întregii regiuni Lugansk. (sursa::Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.