Chemarea la DNA a fostului șef SRI – l-am numit pe controversatul Florian Coldea –, suspect într-un dosar de trafic de influență, dar și a lui Dumitru Dumbravă, fostul șef al direcției juridice din SRI, a produs un veritabil seism în toată România. Toți cei care au fost protejați de sistem în ultimii ani se întreabă acum dacă nu cumva a venit și timpul lor. În această situație se află atât oameni de afaceri, cât și baroni politici care sunt protejați de zeci de ani, cu toate că și-au construit rețele mafiote cu scopul de a păstra controlului asupra unor județe și, în majoritatea cazurilor, de a fura fără nicio jenă banii publici care erau destinați sănătății, educației sau infrastructurii.
În această situație se află și baronul PSD de Bacău, Dragoș Benea, despre care băcăuanii spun că este unul dintre cei mai bogați oameni din România, și care a trecut în declarația de avere numeroase terenuri intra și extravilane, mai multe conturi de sute de mii de euro și sute de mii de lei, dar și bani puși în fonduri de investiții. Sursele noastre spun însă că ceea ce este vizibil reprezintă doar vârful icebergului. În realitate, averea acestuia ar fi mult mai mare și ar include clădiri din centrul orașului Bacău, precum clădirea Buena Vista, mai multe vile, numeroase spații comerciale și chiar investiții în HoReCa, în pensiuni și restaurante.
În urmă cu câțiva ani, chiar "Ziarul de Bacău", o publicație care astăzi reprezintă practic o platformă oficială a PSD, scria despre acesta că este un "sărac care locuiește într-o vilă de o jumătate de milion de euro". Iată ce scria despre averea lui Benea publicația "Ziarul de Bacău", în 2008, când abia începuse să-și strângă averea despre care astăzi băcăuanii vorbesc doar în șoaptă:
"Surse din interiorul PSD-Bacău (...) au „răsuflat” despre averea candidatului PSD, cea nescrisă. În dreptul lui au fost trecute, „la negru”, casa de aproape un milion de euro, situată lângă reședința lui Corneliu Iacobov. Restul averii ar mai include însă restaurantul „Amarante”, clădirea în construcție de lângă Parcul Trandafirilor, unde nu figurează Benea în acte, ci un apropiat al acestuia, afacerea xerox de pe lângă liceul Vrânceanu, clădirea din sticlă de lângă policlinica veche, din fața poștei, unde ar beneficia de parter, la câteva zeci de metri alt spațiu, în fața primăriei sau un alt spațiu tot închiriat pe Unirii. Mulți îl știu pe Benea și ca acționar la discoteca de la Casa de Cultură „Zebra”. La capitolul mașini nu epatează, Benea conducând mașina instituției".
În 2008, Benea avea în CV doar pentru scurt timp funcția de șef al CJ Bacău și pe cea de viceprimar al celebrului Sechelariu. Sursele noastre ne-au relatat că Benea a fost anchetat în mai multe afaceri de corupție derulate la Primăria Bacău, dar că ar fi scăpat fără nicio condamnare pentru că s-a predat "sistemului". Celălalt viceprimar, Laurian Lucas, a fost condamnat pentru fapte de corupție, doar pentru că ar fi refuzat să devină omul "sistemului".
Căderea lui Coldea și a sistemului pe care acesta l-a construit, unul care a protejat diferite mafii locale sau naționale, riscă să arunce în aer inclusiv luptele politice. O eventuală cădere a lui Benea ar putea aduce după sine și căderea celor care în ultimii ani l-au slujit și care au fost părtași la diferite acțiuni subterane. Este și cazul actualului șef al CJ Bacău, Valentin Ivancea, căruia baronul Benea i-a ordonat să candideze la primăria municipiului, dar și cazul senatorului Cristina Pravăț, care a fost trimisă să candideze pentru șefia județului.