În sfârșit, se întâmplă: Înființarea Ecomuzeului Țării Moților! Vineri 24 mai, la Călineasa, va fi semnată Carta Ecomuzeului


În sfârșit, se întâmplă: Înființarea Ecomuzeului Țării Moților! Vineri 24 mai, la Călineasa, va fi semnată Carta Ecomuzeului

Administrația Parcului Natural Apuseni anunță că, vineri 24 mai, cu prilejul Zilei Europene a Parcurilor 2024, va fi înființat Ecomuzeul Țării Moților, primul proiect de acest fel din România (detalii AICI). Evenimentul e organizat la Călineasa. 

Vă prezentăm anunțul Administrației Parcului Natural Apuseni: 

”Cu prilejul sărbătorii Zilei Europene a Parcurilor 2024 vă invităm la evenimentul organizat pentru înființarea Ecomuzeului Țării Moților. Eveniment care va fi marcat prin semnare Cartei Ecomuzeului de către reprezentanții comunelor care au aderat la această inițiativă, dezvelire monument la limita celor 3 județe, un program cultural și culinar specific fiecărui județ, respectiv Alba, Bihor și Cluj. 

Participarea este liberă, se recomandă tuturor participanților purtarea unor elemente de îmbrăcăminte caracteristice zonei din care provin.

Unde? La Călineasa – în locul de unire a limitelor județelor Alba, Bihor și Cluj (detalii AICI).

Când? 24 mai 2024, ora 12:00.

Ce înseamnă un ecomuzeu?

Ecomuzeul Țării Moților este un concept muzeal inovator care integrează elemente de patrimoniu natural și cultural într-un mod holistic. Situat în zona Munților Apuseni, acest ecomuzeu nu se limitează la o singură clădire sau locație, ci cuprinde un întreg teritoriu, oferind o perspectivă autentică asupra vieții, tradițiilor și peisajului tipic din Munții Apuseni. 

01-alin-mos
(Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni / foto din arhiva personală)

Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului. Ecomuzeul este creat și gestionat cu implicarea activă a locuitorilor din zona Munților Apuseni. Aceștia nu sunt doar subiecți ai expunerilor, ci și co-creatori ai acestora, contribuind cu povești, obiecte și tradiții transmise din generație în generație. Un obiectiv principal al ecomuzeului este conservarea patrimoniului cultural material și imaterial al zonei”. 

Ce înseamnă Ziua Europena a Parcurilor?

Este o zi de celebrare a ariilor protejate din Europa și se sarbătorește în fiecare an pe data de 24 mai. Ea a fost lansată în 1999 de către Federația EUROPARC și in fiecare an este stabilită o temă la nivel european pentru a celebra aceasta sărbătoare. 

Tema pentru 2024 este: ‹Voteaza pentru natură›”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.