Prim-ministra Estoniei: Antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul Ucrainei de către instructori militari din țările NATO NU reprezintă o escaladare!


Prim-ministra Estoniei: Antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul Ucrainei de către instructori militari din țările NATO NU reprezintă o escaladare!

Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a declarat pentru Financial Times că aliații NATO nu ar trebui să aibă temerea că trimiterea de trupe în Ucraina pentru antrenarea soldaților ucraineni ar risca să atragă alianța militară într-un război cu Rusia.

Kallas a precizat că unele țări antrenează deja soldați pe teren în Ucraina și o fac pe propriul risc.

În acest context, prim-ministra Estoniei a menționat că, în cazul în care forțele ruse ar ataca personalul militar aliat care antrenează trupele ucrainene, asta nu ar declanșa automat Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea reciprocă.

"Nu îmi pot imagina că dacă cineva este rănit acolo, atunci cei care și-au trimis oamenii vor spune: «Este Articolul 5! Să bombardăm Rusia!»", a zis Kallas. 

"Nu acesta este modul în care funcționează. Nu e automat. Așadar, aceste temeri nu sunt întemeiate", a adăugat prim-ministra Estoniei. 

Kallas a mai declarat că cei care trimit personal pentru a ajuta Ucraina sunt conștienți de riscurile implicate, dat fiind faptul că țara în cauză reprezintă o zonă de război. (sursa: ERR)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.