Sondaj: Cei mai mulți polonezi consideră că Rusia va ataca NATO în următorii ani. Câți se pregătesc deja pentru această eventualitate / Ce mai arată studiul sociologic realizat recent în Polonia


Sondaj: Cei mai mulți polonezi consideră că Rusia va ataca NATO în următorii ani. Câți se pregătesc deja pentru această eventualitate / Ce mai arată studiul sociologic realizat recent în Polonia

Majoritatea polonezilor consideră că Rusia ar putea ataca un stat NATO în intervalul de 3- 8 ani, potrivit unui studiu realizat recent în Polonia și preluat de agenția de știri de stat poloneză PAP

Sondajul studiului arată că 59% dintre respondenți sunt îngrijorați de perspectiva unui război între Rusia și NATO, în timp 32% dintre respondenți nu se tem de un astfel de scenariu. Restul de 9% nu au nicio opinie în această chestiune. Numărul celor care cred că e posibil un atac rusesc asupra unei țări NATO a crescut cu două procente față de luna martie, când a fost realizat alt studiu privind posibilitatea acestei situații.

De asemenea, 44% au declarat că vor apăra activ țara în cazul unei invazii ruse, segment împărțit în 14% care și-au exprimat dorința de a lua parte la operațiuni de luptă, respectiv în 30% care au declarat că vor sprijini efortul de război în alte moduri, cum ar fi angajarea în operațiuni din spatele liniilor frontului.  

Doar 16% dintre respondenți au spus că vor căuta refugiu în străinătate, 4% au precizat că ar căuta un loc sigur în țară, iar 10% au zis că le e greu să ofere un răspuns tranșant. Sondajul arată și faptul că 29% dintre polonezi se pregătesc într-un fel sau altul pentru eventualitatea unui război. 

Legat de refugiații ucraineni, sondajul arată că numărul celor care acceptă primirea lor pe mai departe a scăzut de la 61% în martie, la 56% în prezent.

Sondajul a fost realizat în perioada 8 - 18 aprilie pe un eșantion de 1.079 de respondenți.

Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a declarat în februarie că Polonia trebuie să se pregătească urgent pentru amenințarea unui război cu Rusia. Chestionat dacă este îngrijorat că Rusia va învinge Ucraina și, ulterior, va invada Polonia, el a răspuns: "Mă aștept la fiecare scenariu și le iau pe cele mai negative în serios". 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.