Raiffeisen Bank International a fost avertizată, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi limitat din cauza activității desfășurate în Rusia, conform unei persoane care a văzut corespondența, citată în exclusivitate de Reuters.
Scrisoarea din 6 mai, trimisă de Trezoreria SUA către RBI, reprezintă cel mai puternic avertisment adresat până în prezent celei mai mari bănci occidentale din Rusia și vine drept urmare a luni de presiuni exercitate de Washington și Europa, atât europenii, cât și americanii încercând să întărească sancțiunile împotriva Rusiei, iar astfel să o constrângă într-o proporție mai mare din punct de vedere financiar.
RBI a abandonat luna aceasta un acord de 1,5 miliarde de dolari ce era conexat cu un magnat rus aflat sub sancțiuni la nivel internațional. Însă, legăturile băncii cu Rusia sunt mult mai strânse. Iar restricțiile privind accesul băncii la sistemul dolarului american ar avea potențiale consecințe profund dăunătoare.
Chiar dacă acordul ce-l implica pe magnatul rus Oleg Deripaska a fost abandonat de Raiffeisen la câteva zile după sosirea scrisorii, o sursă a precizat că preocupările Trezoreriei SUA cu privire la afacerile băncii austriece în Rusia rămân în picioare.
"SUA își pierd răbdarea. Este destul!", a spus Richard Portes, profesor de economie al London Business School. Acesta a precizat că au fost "prea mulți" bani ruși care au trecut prin Raifeissen și alte bănci occidentale, ceea ce i-a iritat pe americani.
"Acești (bani) au redus în mod clar eficacitatea sancțiunilor americane", a adăugat Portes.
Ce pot face SUA?
Pe scurt, multe, transmite Reuters.
Dolarul reprezintă piatra de temelie a finanțelor internaționale, iar Statele Unite ale Americii sunt cel mai puternic organism de reglementare din lume, în principal pentru că poate opri accesul unei bănci la monedă.
În scrisoarea adresată RBI, secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a făcut referire la ordinul executiv al președintelui Joe Biden care autorizează sancțiuni secundare ale SUA asupra instituțiilor financiare străine care efectuează tranzacții semnificative ce implică baza militaro-industrială a Rusiei.
Pierderea accesului la dolarul american poate duce orice bancă într-o criză.
Profesorul Richard Portes a declarat că limitarea accesului RBI ar fi "foarte dăunătoare".
Criticii sancțiunilor spun că SUA accelerează utilizarea alternativelor la dolar, în acest context ei oferind exemplul în care chinezii cumpără petrol rusesc prin plăți efectuate în yuani.
Cu toate acestea, dolarul rămâne moneda preeminentă pentru comerțul internațional și este moneda de rezervă dominantă - un statut care ar putea dura, spun analiștii.
Va acționa Trezoreria SUA?
Washingtonul a ezitat până acum să folosească noul ordin executiv pentru a sancționa instituțiile financiare străine.
Sancțiunile secundare vizează persoanele și companiile străine care fac afaceri cu cele care sunt deja supuse sancțiunilor SUA.
Merită însă menționat că amenințarea Washingtonului că va sancționa instituțiile financiare străine a produs efecte, determinând o diferență semnificativă în fluxurile financiare dintre Rusia și țări precum Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan, conform declarațiilor făcute de Adeyemo în luna februarie.
A mai fost restricționat accesul la dolarul american?
Limitarea accesului unei bănci occidentale la sistemul dolarului este extrem de rară.
În 2014, băncii franceze BNP Paribas i s-a interzis timp de un an să efectueze anumite tranzacții în dolari, fiind acuzată că a încălcat sancțiunile SUA împotriva Sudanului, Cubei și Iranului.
În 2018, SUA au acuzat a treia cea mai mare bancă a Letoniei, ABLV, de spălare de bani și încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord. Acest lucru a înghețat efectiv banca pe piețele financiare în dolari și a declanșat închiderea acesteia.
UE, iritată, la rândul ei, de activitatea Raiffeisen în Rusia
Parlamentul European a transmis o scrisoare, în luna aprilie, oficialilor austrieci în care le-a cerut să oblige Raiffeisen să-și înceteze activitățile în Rusia, în conformitate cu sancțiunile europene. Activitățile Raiffeisen "contribuie la economia și bugetul Rusiei și oferă resurse financiare pentru continuarea agresiunii militare împotriva Ucrainei", se subliniază în scrisoare.