Iulian Fota, expert în probleme de securitate și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, reacționează pe fondul declarației făcute marți de premierul României, Marcel Ciolacu, prin care a generat confuzie în legătură cu modul în care puterea de la București abordează politicile de securitate națională.
"Rusia nu va ataca România. Rusia nu-și permite să atace România și nici nu vrea să atace România", a declarat Marcel Ciolacu într-un interviu acordat pentru Digi24.
În acest context, Iulian Fota consideră că sunt necesare clarificări din partea actorilor instituționali relevanți, respectiv din partea premierului Ciolacu, nefiind clar dacă acesta a vorbind prin prisma unei evaluări personale sau a unei analize realizate de instituțiile de resort.
În cazul în care este vorba despre o analiză instituțională, expertul în securitate atrage atenția că asta ar genera "o totală stare de confuzie publică", pentru că "practica statului din ultimii doi ani s-a bazat pe ideea că Rusia este o amenințare", iar Ciolacu vine acum și oferă asigurări, fără vreun fel de echivoc, că Rusia nu va ataca România.
Mai mult, Iulian Fota aduce în atenție două subiecte din presa internațională care reconfirmă că Rusia, deși nu atacă convențional statele NATO, a apelat și uzitează deja arsenalul hibrid.
Redăm precizările expertului Iulian Fota:
"Trebuie salutat faptul că premierul Ciolacu are curajul de a vorbi despre elefantul din cameră, Rusia. Clasa politica din țara noastră dar și administrația centrală sunt excesiv de timide atunci când trebuie să abordeze public acest subiect. Excesiv de timide! Dacă nu am avea câteva televiziuni interesate, pe baza contribuțiilor personale ale unor experți, în Romania aproape că nu am avea dezbatere publică pe cea mai gravă problema de securitate națională, Rusia. Apropo, «cea mai gravă» este o apreciere personală. În Romania, oficial, nu știm care este cea mai gravă sau importantă problemă de securitate națională. Nici un document oficial și public nu ne spune asta.
Pe de alta parte, dacă tot începem o discuție atât de necesara, lucru pe care, repet, îl salut, hai să o ducem la capăt, că să înțelegem și noi ceva. Să stabilim clar ce este Rusia pentru noi, amenințare sau nu? Și plec de la câteva aspecte, dezvoltate prin întrebări.
În primul rând, ce ne spune premierul, care este și vice-președinte al CSAT, este o părere personală sau o concluzie instituțională? Dacă este părere personală are o valoare limitată. Premierul nu are nici specializare și nici experiență în chestiuni de relații internaționale și securitate națională. Ar fi doar părerea unui cetățean, printre mulți alții. Premierul nefiind expert sau profesionist, nu văd de ce aș ține cont de ea și mai ales de ce aș avea încredere că este corectă.
Dacă afirmația se bazează pe o evaluare instituțională, atunci cazul devine mult mai interesant, având două aspecte, cel politic și cel instituțional. Concluzia referitoare la Rusia este rezultatul evaluărilor PSD? Acest partid având în rândul său câțiva experți buni, oameni cu experiență, care pot face o analiză profesionistă. Concluzia că «Rusia nu vă ataca Romania» este și una politică, a partidului?
Sau este rezultatul unei analize a instituțiilor statului român? Iar asta ar fi cea mai interesanta speță. Pentru că această concluzie ar avea valoare maximă doar dacă e trecută prin CSAT și asumată instituțional. Conform Constituției, singura instanță politică care poate stabili ce este și ce nu este o amenințare la adresa securității naționale este CSAT-ul. Nici Premierul și nici Guvernul nu au o astfel de prerogativă.
Însă dacă această a treia variantă este valabilă (ceea ce eu nu cred), am fi într-o totală stare de confuzie publică. Pentru că practica statului din ultimii doi ani s-a bazat pe ideea că Rusia este o amenințare, de aceea mergem cu disperare să cumpăram armament de miliarde de dolari. Ce anume a determinat o schimbare a abordării la 180 de grade??? Mai mult, concluzia că Rusia nu ne va ataca vine în totală contradicție cu ce comunică public instituțiile sau mass-media occidentale. Aveți mai jos două astfel de exemple, două semnale de alarma, de zilele astea, cu privire la derularea unor campanii rusești de sabotaj. Rusia atacă deja Occidentul, nu militar, dar tot atac este. Lucru de o mare gravitate! Încă caut surse să văd dacă în Războiul Rece am avut așa ceva.
Deci, în care situație suntem, părere personală neavizată sau analiză instituțională, fie ea de partid sau de stat? Rusia este sau nu amenințare pentru România? Încadrarea ei într-o categorie sau alta reprezintă premisa principală a oricărei politici de securitate națională. Și cât timp pielea noastră este pe băț, ca cetățeni avem dreptul să știm și să înțelegem premisa. Pentru că dacă ea este greșită, atunci prețul îl plătim tot noi, cetățenii". (sursa: Iulian Fota, Facebook)