Experții din Estonia avertizează că hoardele ruse vizează regiunea Harkiv pentru a dispersa forțele și resursele ucrainene necesare în alte zone-cheie


Experții din Estonia avertizează că hoardele ruse vizează regiunea Harkiv pentru a dispersa forțele și resursele ucrainene necesare în alte zone-cheie

Incursiunea forțelor ruse în regiunea Harkiv, situată în nordul Ucrainei, are o valoare strategică redusă și pare să aibă drept scop principal să țină ocupate forțele ucrainene cu respectiva regiune, a declarat duminică generalul-maior Riho Ühtegi, rezervist al Forțelor de Apărare Estoniene (EDF).

Vorbind duminică în emisiunea "Ukraina studio" de la ETV, Ühtegi a precizat că era de așteptat că Rusia va desfășura o astfel de acțiune, dar deschiderea unui front în regiunea Harkiv nu pare a avea o însemnătate semnificativă din perspectivă strategică. 

"În plan strategic, un front ca acesta nu are prea mult sens. Rușii au fost deja învinși de mai multe ori în jurul Harkivului, iar orașul și împrejurimile sale sunt destul de puternic apărate de ucraineni", a spus Ühtegi. 

Prin vizarea regiunii Harkiv, forțele ruse încearcă de fapt să diminueze prezența forțelor ucrainene în sud, a semnalat generalul eston. 

Totodată, ofensiva rusă nu s-a dovedit a fi prea reușită în est, Ühtegi considerând că terenul nu este favorabil ofensivei militare, acesta adăugând că linia frontului a devenit statică pentru o perioadă lungă de timp.

"Pe de-o parte, peisajul este deschis și nu prea potrivit pentru război. Pe de altă parte, ambele părți sunt adânc înrădăcinate. Au fost construite și întreținute linii de apărare. În consecință, frontul abia s-a mișcat", a explicat generalul eston. 

Ühtegi a adăugat că ne putem aștepta ca ajutorul militar al SUA să ajungă în curând în Ucraina, dar întrebarea ce trebuie pusă se referă la planurile Rusiei pentru vara care se apropie. 

"În prezent, nu există o imagine foarte clară în acest sens, deși înțeleg că interesele Rusiei includ preluarea completă a controlului asupra regiunilor Donețk și Lugansk", a zis generalul eston. 

Ühtegi a adăugat că este de acord cu cei care spun că Ucraina are nevoie de o nouă abordare a războiului. 

"Privind tacticile pe care le folosește Ucraina, acestea sunt aceleași cu cele existente din 2014. Acestea vizează menținerea frontului, dar nu avansarea trupelor. Acest lucru necesită cu siguranță o nouă abordare și gândire. Este nevoie și de unități noi", a menționat Ühtegi. 

În prezent, o mare parte a luptei se desfășoară la nivel de echipă, cu sprijinul artileriei, în timp ce în războiul de tranșee, există noi dimensiuni, cum ar fi utilizarea dronelor.

"Această abordare generală – folosind dispozitive bazate pe inteligența artificială, respectiv arme de precizie – este utilă și necesară. Dar asta presupune că putem vedea cu ușurință ceea ce atacăm. Un alt aspect este tehnologia revoluționară în ceea ce privește liniile defensive", a continuat generalul eston, adăugând că Ucrainei încă îi lipsește o mare parte din echipamentul necesar pentru a face aceste chestiuni. (sursa: AICI)

Directorul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia (ICDS), Indrek Kannik, a precizat, la rândul său, că atacul Rusiei asupra regiunii Harkiv fragmentează Forțele Armate ale Ucrainei. Pe de altă parte, acesta a menționat că Rusia nu are în prezent nicio șansă reală de a captura marile orașe ucrainene.

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat vineri că forțele terestre ruse au intrat în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei și că luptele sunt în desfășurare. Potrivit lui Kannik, asta nu ar fi putut reprezenta o surpriză pentru Ucraina.

"Faptul că rușii plănuiesc un atac asupra regiunii Harkiv a fost prezis în ultima lună, lună și jumătate de diverși exponenți, prin surse, state și instituții foarte diferite", a declarat șeful ICDS pentru ERR. Cât de grav se va dovedi acest atac este încă prea devreme pentru a spune.

"Ceea ce vedem în acest moment este, totuși, un număr relativ mic de unități ce încearcă să treacă granița", a zis expertul eston.

"Amintește mai mult de operațiunea ucraineană desfășurată o dată anul trecut și o dată anul acesta – în cadrul căreia reprezentanții așa-numitei Legiuni pentru Libertatea Rusiei operau pe partea rusă, mai mult sau mai puțin în aceeași zonă. Asta se poate descrie drept acțiune diversionistă de grup", a continuat Kannik. 

"Ucrainenii estimează că în prezent nu există suficiente rezerve ruse în zonă pentru a lansa un atac la scară largă", a mai zis expertul eston. 

Chiar și în aceste condiții, atacul abate resursele ucrainene din alte zone, a avertizat Indrek Kannik. 

Șeful ICDS a explicat că, în cazul în care crește amenințarea ca Rusia să atace Harkiv nu doar din est, ci și din nord, asta înseamnă că Ucraina va trebui să-și concentreze și mai multe resurse acolo. 

În același timp, desigur, dacă Rusia vrea să îndeplinească vreun obiectiv în Harkiv, ea însăși trebuie să-și aducă resurse din altă parte, a continuat liderul ICDS. 

El a sugerat că actualul atac poate reprezenta într-o oarecare măsură o formă de represalii pentru operațiunile desfășurate de legiunea rusă, din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, grupare care luptă pe teritoriul Rusiei. 

"Însă, pe de altă parte, atacul este cu siguranță destinat să forțeze Ucraina să-și disperseze forțele și resursele", a mai zis expertul eston. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.