Parlamentul Lituaniei a dat undă verde desfășurării de trupe în Ucraina! Cu ce scop ar urma să fie trimiși soldații lituanieni, în cazul în care Kyivul solicită asta


Parlamentul Lituaniei a dat undă verde desfășurării de trupe în Ucraina! Cu ce scop ar urma să fie trimiși soldații lituanieni, în cazul în care Kyivul solicită asta

Prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė, a declarat că țara ei este pregătită să-și trimită trupele în Ucraina în cadrul unei misiuni de antrenament, conform unui articol publicat pe 8 mai de Financial Times și citat de Kyiv Post

Šimonytė a menționat că a primit aprobare din partea Parlamentului pentru a trimite trupe în Ucraina. Pe de altă parte, prim-ministra lituaniană a precizat că Ucraina nu a solicitat momentan un astfel de sprijin. 

Înțelegând că Rusia ar putea considera decizia în cauză ca reprezentând o provocare, Šimonytė a transmis: "Dacă ne-am gândi doar la răspunsul rusesc, atunci nu am putea trimite nimic", amintind în acest context amenințările moscovite frecvente privind utilizarea armelor nucleare: "La fiecare două săptămâni, auzi că cineva va fi bombardat cu arme nucleare".

Pe acest subiect, premierul ucrainean Denys Shmyhal a spus că întăririle cu personal militar occidental ar putea ajuta Ucraina să reziste forțelor ruse în viitor.

Întrebat despre eventuala desfășurare de trupe NATO în Ucraina, idee sugerată de Macron, Shmyhal a salutat-o, precizând următoarele: "Dacă va veni momentul, vom fi absolut recunoscători și vom fi fericiți".

Cu toate acestea, Shmyhal a menționat că, deocamdată, Ucraina necesită mai degrabă mai multe echipamente militare de la partenerii săi decât trimiterea de trupe la sol.

Anterior, prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė, și-a exprimat susținerea față de strategia lui Macron de "ambiguitate strategică" cu privire la opțiunea desfășurării de trupe, sugerând că această abordare contracarează în mod eficient impredictibilitatea lui Putin.

De asemenea, Šimonytė a subliniat că Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii civile ucrainene, cum ar fi centralele electrice, școlile și spitalele, în încercarea de a declanșa un nou val de refugiați în Uniunea Europeană.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.