Președintele Poloniei: Incidentele care implică rachete rusești ce încalcă spațiul aerian al NATO amenință să declanșeze un război mai larg


Președintele Poloniei: Incidentele care implică rachete rusești ce încalcă spațiul aerian al NATO amenință să declanșeze un război mai larg

Într-un interviu acordat recent pentru Wall Street Journal, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că incidentele care implică rachete rusești care zboară în spațiul aerian al statelor membre NATO amenință să declanșeze un război mai larg.

Cel mai recent incident care a implicat o rachetă rusă ce a zburat deasupra teritoriului polonez s-a produs pe 24 martie. La acea dată, o rachetă de croazieră rusă îndreptată spre vestul Ucrainei a intrat în spațiul aerian polonez timp de 39 de secunde.

"Nu avem nicio îndoială că acestea sunt provocări rusești și nu avem nicio îndoială că este vorba despre o provocare rusă atunci când o rachetă intră în spațiul nostru aerian, apoi se întoarce și intră în Ucraina", a zis Duda.

Forțele NATO nu au încercat momentan să intercepteze rachetele rusești. În acest context, Duda a precizat că doborârea unei rachete deasupra spațiului aerian polonez ar putea duce la varii pierderi din cauza resturilor care cad și că membrii NATO sunt precauți inclusiv în ceea ce privește doborârea rachetelor rusești deasupra Ucrainei, ei considerând că asta ar reprezenta o intervenție directă într-un conflict pe care îl evită.

Duda a refuzat să spună cum ar reacționa Polonia dacă o rachetă rusă ar provoca victime în Polonia, respectiv dacă va încerca să invoce acordul colectiv de apărare al NATO.

"Cred că ar trebui să încercăm să evităm o situație în care Rusia ar putea spune că a fost provocată de NATO. Până acum Rusia este cea care a provocat și toată lumea poate vedea asta", a mai precizat președintele Poloniei. 

Forțele Armate Poloneze au raportat că o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez pe 24 martie, lângă satul Oserdów, situat în voievodatul Lubelskie, și a rămas în spațiul aerian polonez timp de 39 de secunde. Sistemele radar ale Armatei Poloniei au urmărit racheta pe tot parcursul zborului.

Ministrul polonez al Apărării Naționale, Władysław Kosiniak-Kamysz, a menționat că trupele poloneze ar fi doborât racheta rusă care a violat spațiul aerian polonez în cazul în care ar fi fost sigure că se îndreaptă către o țintă de pe teritoriul Poloniei. 

Nu este prima dată când rachetele rusești au încălcat spațiul aerian al Poloniei. De exemplu, în timpul atacului din 29 decembrie, o rachetă rusă a încălcat spațiul aerian al Poloniei timp de aproximativ trei minute.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.