China, polul global al poluării: un gaz de 24.300 de ori mai puternic în crearea efectului de seră decât dioxidul de carbon este eliberat în atmosferă. Obiectivul occidental al tranzacției către mașinile electrice complică, la rândul său, situația


  • ACP
  • Apr 9, 2024 18:01
  • 849
China, polul global al poluării: un gaz de 24.300 de ori mai puternic în crearea efectului de seră decât dioxidul de carbon este eliberat în atmosferă. Obiectivul occidental al tranzacției către mașinile electrice complică, la rândul său, situația

Un gaz de 24.300 de ori mai puternic în crearea efectului de seră decât dioxidul de carbon este eliberat în atmosferă, în China, într-un ritm alarmant, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la mai multe universități occidentale și chineze.

Programul comun privind știința și politica schimbării globale realizat de MIT împreună cu Universitatea Fudan, Universitatea Peking, Universitatea din Bristol și Centrul de Observație Meteorologică al Administrației Meteorologice din China arată că gazul în cauză - hexafluorura de sulf – este emis în procesul de dezvoltare a rețelei de extindere a energiei electrice. Hexafluorura de sulf (SF6) este folosită "în primul rând în aparatele electrice de înaltă tensiune din rețelele electrice", se arată în raport, adăugând că concentrațiile atmosferice ale gazului au crescut rapid pe măsură ce cererea de energie electrică a crescut la rândul ei. 

"'Gazele cu efect de seră diferă mult în ceea ce privește potențialul lor de încălzire globală (GWP) sau capacitatea de a absorbi energia radiativă și, prin urmare, de a încălzi suprafața Pământului", se spune în studiu.

"e exemplu, măsurat pe o perioadă de 100 de ani, GWP al metanului este de aproximativ 28 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon (CO2), iar GWP al hexafluorurii de sulf (SF6) este de 24.300 de ori mai mare decât al CO2 Iar gazele SF6 care ajung în atmosferă au un efect care durează mai mult de o mie de ani, se mai precizează în studiu.

Creșterea volumului SF6 în atmosferă, de care China comunistă este în mare parte responsabilă, amenință eforturile lumii de a combate așa-numitele "schimbări climatice", se mai afirmă în studiu. 

"Cercetătorii au descoperit că emisiile de SF6 din China aproape s-au dublat de la 2,6 gigagrame (Gg) pe an în 2011, când reprezentau 34% din emisiile globale de SF6, la 5,1 Gg pe an în 2021, când reprezentau 57% din totalul global de emisii de SF6", se mai zice în raport. 

"Această creștere din China pe parcursul perioadei de 10 ani – în o parte din regiunile vestice mai puțin populate ale țării – a fost mai mare decât creșterea totală a emisiilor de SF6 la nivel global, subliniind importanța reducerii emisiilor de SF6 din China în viitor", mai arată raportul. 

O altă problemă este reprezentată de faptul că efortul făcut de China pentru a-și dezvolta rețeaua de energie electrică vine ca urmare, în primul rand, pe fondul tranziției la vehiculele electrice, care ar fi mai ecologice, tranziție pe care și-a setat-o drept obiectiv întreaga lume occidentală. (sursa: AICI)

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.