VIDEO. Nicușor Dan acuză organele de anchetă de complicitate cu mafia imobiliară! Primarul îi enumeră pe cei care ar fi trebuit să înfunde pușcăria dacă s-ar fi aplicat legea, iar parchetele ar fi anchetat sesizările sale: arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu, toți oamenii de la ISC și prefecții, începând cu Greblă și terminând cu Hopincă


VIDEO. Nicușor Dan acuză organele de anchetă de complicitate cu mafia imobiliară! Primarul îi enumeră pe cei care ar fi trebuit să înfunde pușcăria dacă s-ar fi aplicat legea, iar parchetele ar fi anchetat sesizările sale: arhitectul-șef Ștefan Dumitrașcu, toți oamenii de la ISC și prefecții, începând cu Greblă și terminând cu Hopincă

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a comentat situația urbanistică a orașului, joi, la B1 TV, în cadrul emisiunii „Bună, România!” , enumerând persoanele despre care consideră că „într-o țară civilizată ar trebui să fie azi în pușcărie”. 

În opinia primarului, Ștefan Dumitrașcu, arhitect-șef al Bucureștiului când s-au votat PUZ-urile de sector, „toți oamenii de la Inspectoratul de Stat în Construcții” și „prefecții, începând cu domnul Greblă și terminând cu domnul Hopincă” ar fi trebuit să înfunde pușcăria pentru deciziile ilegale sau indolența gravă de care au dat dovadă”.

„De ce eu care am sesizat și prefectul și Inspectoratul de Stat în Construcții și am spus că aceste PUZ-uri sunt ilegale, încă de acum trei ani, și am dat mură-n gură motivele de nelegalitate, de ce nu am primit niciun răspuns la sesizările pe care le-am făcut? Asta este întrebare pentru că acum instanțele confirmă că eu aveam dreptate și că documentațiile sunt ilegale și aceste instituții nu au acționat. E evident o complicitate cu mafia imobiliară!”, a precizat primarul.

„Eu am precizat azi în conferința de presă care sunt persoanele despre care eu cred că într-o țară civilizată ar trebui să fie azi în pușcărie. În primul rând, arhitectul-șef din momentul în care s-au votat PUZ-urile de sector, domnul Ștefan Dumitrașcu, care acum e arhitectul-șef la domnul Negoiță la Sectorul 3, s-a mutat de la Primăria Capitalei la Sectorul 3 (…). El a spus consilierilor generali care au votat, «aceste PUZ-uri sunt legale», el a garantat, că face un raport, consilierii generali au alte meserii, nu trebuie să știe legalitatea a tot ce votează”, a declarat Nicușor Dan.

Ștefan Dumitrașcu „a garantat, el a zis, «aceste PUZ-uri sunt legale, dumneavoastră decideți dacă sunt oportune sau nu pentru București»”, a dezvăluit primarul.

„Apoi, toți oamenii de la Inspectoratul de Stat în Construcții, și central, și local, care, repet, de trei ani trebuiau să verifice dacă aceste documentații sunt legale sau nu, și n-au făcut nimic, și apoi prefecții, începând cu domnul Greblă și terminând cu domnul Hopincă, care au avut pe masă cererea de verificare a legalității și care, de asemenea, n-au făcut nimic”, a continuat Nicușor Dan.

Întrebat de ce crede că nu au fost condamnate, nici măcar acuzate, de fapt, persoanele enumerate, Nicușor Dan a răspuns: „pentru că nu există voință la nivelul parchetelor de a intra în marea corupție imobiliară”.

„În București se construiește, se construiește în baza Planului Urbanistic General (…). Să știți că experimente din astea nefericite cum facem noi acum, cu locuințe ieftine înghesuite unele în altele, au făcut și orașele occidentale (…), dar ele au devenit ghetouri. Adică în Occident, pe măsură ce a crescut nivelul de trai, ele au devenit ghetouri. Locuiesc în ele imigranți și nu face nicio plăcere să trăiești acolo”, a mai spus Nicușor Dan.

„În primul rând că noi avem un Plan Urbanistic General. În baza acestui plan, se emit autorizații de construire. Eu am emis 2.000 – și primarul municipiului emite numai pe zonele istorice ale orașului, 7% din oraș. Primarii de sector, și ei, au emis, ei împreună emit cam de ordinul 6.000 – 7.000 de autorizații în fiecare an”, a continuat edilul.

„Între 600 și 800 pe an, cam asta e rata de autorizații emise de Primăria Capitalei. Fiind în zone istorice, sunt poduri care devin mansarde, sunt supraînălțări, sunt demolări de clădiri vechi, care nu au valoare, și construire de clădiri noi, lucruri normale, de locuit”, a adăugat Nicușor Dan.

„Într-adevăr, am oprit foarte multe din acele PUZ-uri care densificau foarte mult blocuri înalte pe străduțe de 7 metri lățime, construcții pe spații verzi – pentru astea, le-am oprit și, în câteva zeci de cazuri, ei ne-au dat în judecată și noi câștigăm pentru că respectăm legea”, a mai arătat el. 



Conferința de joi:


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.